Με δεκάδες εκδηλώσεις και περιοδείες σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, καθώς και καθημερινές εξορμήσεις στα εκλογικά περίπτερα, συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα, η προεκλογική καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη τη χώρα.
Ξάνθη
Πλούσια σε συμμετοχή και σε συζήτηση ήταν η προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ξάνθη την περασμένη Παρασκευή με ομιλητές τον Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικό, τον Θοδωρή Περεντίδη περιφερειακό σύμβουλο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον Χρήστο Νομίδη, υποψήφιο στην Β’ Πειραιά ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Βάσω Αλεξοπούλου, υποψήφια στο Νομό Ξάνθης. Το λόγο πήραν ανάμεσα σε άλλους, ο Χασάν, γιατρός που μίλησε για την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, ο Μουσταφά Τσολάκ, υποψήφιος Επικρατείας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Γιώργος ιδιωτικός υπάλληλος, ο Θράσος Τζιάρας, υποψήφιος στην Ροδόπη.
«Η συζήτηση άνοιξε πάνω στην καταστροφική πολιτική της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα και την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση που απειλεί να κάνει όλη την Ελλάδα, Τέμπη», μας μεταφέρει ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ. «Καταστροφική γιατί χτίζει ρατσιστικούς φράχτες αντί να χτίζει σχολεία και νοσοκομεία δίνοντας τη δυνατότητα στους φασίστες να ξανακάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή. Γιατί έχει μετατρέψει την Θράκη σε ορμητήριο πολέμου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Γιατί μέσα από την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο αυξήθηκε ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου αλλά επιχειρήθηκε στοχοποίηση της μειονότητας.
Ήδη στην Ξάνθη έχουμε βάλει μπρος ένα πρόγραμμα εξορμήσεων στην πόλη και όλο το νομό: μαγαζιά, νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες, στο πανεπιστήμιο και το σαββατοκύριακο περιοδεία στα ορεινά χωριά του νομού». Εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκαν τις επόμενες μέρες σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.
Γιαννιτσά
«Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση στα Γιαννιτσά την Κυριακή 7 Μάη», αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέλλας. «Την εκδήλωση συντόνισε από την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Μάκης Γεροντίδης ενώ ανέπτυξαν τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η υποψήφια βουλευτής Πέλλας Ιωάννα Κατλαμούση και ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης Γιάννης Λαθήρας. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η αναφορά στον σύντροφο Γιώργο Ασκητή από την Αραβησσό Πέλλας, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας πριν ένα χρόνο. Ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις και στο τέλος δώσαμε ραντεβού για τις επόμενες κινήσεις μας στο μικρό διάστημα που απομένει, να πάμε στις γειτονιές, στα σπίτια, σε φίλους και γνωστούς, να δώσουμε και τη μάχη του ψηφοδελτίου χέρι με χέρι. Γιατί, κάθε ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα πραγματικό βόλι στην καρδιά του κτήνους, του καπιταλισμού».
Ελληνικό
Στην εκδήλωση της Τοπικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νοτίων Προαστίων στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό συμμετείχαν 50 αγωνιστές και αγωνίστριες, εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες και συνταξιούχοι της περιοχής. Την εκδήλωση άνοιξαν με τις ομιλίες τους οι υποψήφιοι στο Νότιο Τομέα της Β' Αθηνών Μάνος Νικολάου, Μαρία Μπικάκη και Παναγιώτης Βασιλάκης. Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν μίλησαν η Χρυσάνθη Καθοπούλη, νοσηλεύτρια και υποψήφια Δωδεκανήσου, ο Στέλιος Γιαννούλης, δάσκαλος, ταμίας ΣΕΠΕ Γλυφάδας-3Β, ο Γιάννης Ελαφρός, δημοσιογράφος και υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, ο Γιάννης Μπαρούτσας, φοιτητής ΠΑΔΑ μελος της ΕΑΑΚ, η Νότα Βασιλοπούλου, πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ και ο Γιώργος Μαρκόπουλος, από το δημοτικό σχήμα 'Εκτός Πλάνου' και υποψήφιος στον Νότιο Τομέα.
Χαλάνδρι
Πάνω από 60 αγωνιστές-τριες συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Χαλάνδρι με ομιλητές τους/τις υποψήφιους/ες Δήμητρα Κυρίλλου, (Βόρειος Τομέας), Κώστα Παπαδάκη (Επικρατείας) και Παναγιώτη Μαυροειδή (Ανατολική Αττική). Μεγάλη ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, ενώ παραβρέθηκαν εργαζόμενοι από διάφορους χώρους κι αγωνιστές από το δημοτικό σχήμα «Χαλάνδρι-Ενάντια». Παρέμβαση στη συζήτηση έκαναν ανάμεσα σε άλλους, η Ελένη Πιεροπούλου από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, η Ήρα Διαμάντη, εκπαιδευτικός, η Χρύσα φοιτήτρια από τα ΕΑΑΚ, η Σύλβια Φεσσά, γιατρός στον ιδιωτικό τομέα και υποψήφια στην Μεσσηνία, ο Θανάσης Αναστασίου, εργαζόμενος στην πληροφορική, ο Γιώργος Ράγκος, ιδιωτικός υπάλληλος, υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα.
Μαρούσι
«Η προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Μαρούσι ανέδειξε τη οργή του κόσμου και τη ταξική ριζοσπαστικοποίηση» μας μεταφέρει ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. «Συμμετείχαν δεκάδες σύντροφοι/ σσες ενώ υπήρχε και κόσμος που κοντοστεκόταν να παρακολουθήσει τι λέμε, να πάρει υλικά, την Εργατική Αλληλεγγύη. Οι ομιλητές Κώστας Παπαδάκης (Επικρατείας), Τάσος Σπυρόπουλος, Νεκτάριος Χαϊντάρ (υποψήφιοι Βόρειου Τομέα) δώσανε ένα δυναμικό παλμό το ίδιο και οι παρεμβάσεις αγωνιστριών/ών που έφεραν εικόνες από τους αγώνες που δώσαμε μαζί με όλον αυτόν τον κόσμο».
Γαλάτσι
Με επιτυχία έγινε το Σάββατο 6/5 η προεκλογική εκδήλωση της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο πάρκο Λυσίου στο Γαλάτσι. Στην εκδήλωση που άνοιξαν οι Γιώργος Πίττας, Κώστας Δικαίος (υποψήφιοι στο βόρειο τομέα), Φοίβος Λιναρδάτος (υποψήφιος στην Α’ Αθήνας) και συντόνισε η Άννα Κάνιστρα (υποψήφια στην Αχαΐα), συμμετείχαν περίπου 70 αγωνιστές/τριες, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, αλλά και εργαζομένων που μετέφεραν τις εικόνες από τις μάχες στους χώρους δουλειάς, την εκπαίδευσης, τις γειτονιές, τον πολιτισμό. Το λόγο πήραν από τα κάτω, ο εκπαιδευτικός Θοδωρής Βουρεκάς, η Δήμητρα Τάσσου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, η Άννα Αδαμίδου -που μίλησε για τον αγώνα στον Βενέτη ενάντια στην απόλυσή της- ο Στέλιος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη και η Έλλη Πανταζοπούλου, υποψήφια στο Νότιο Τομέα.
Καλλιθέα
Ζωντανή ήταν η συζήτηση που έγινε στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δημαρχείο της Καλλιθέας την περασμένη Παρασκευή, με ομιλητές την Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρό, μέλος ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, υποψήφια στην Α’ Αθήνας και τον Γιάννη Ελαφρό, δημοσιογράφο, υποψήφιο στον Νότιο Τομέα, με τη συμμετοχή φοιτητών, εργαζομένων από διάφορους χώρους, συνταξιούχων.
Η συζήτηση άνοιξε πάνω στις μάχες των τελευταίων μηνών που ανέδειξαν τη δύναμη που έχει το εργατικό κίνημα σαν υποκείμενο αλλαγής της κοινωνίας και τη σημασία του εργατικού ελέγχου που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και στο πόσο σημαντική είναι η θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στην ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία κόντρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν το λόγο στη συζήτηση, ήταν εργαζόμενοι στο δήμο, συντρόφισσες και σύντροφοι από το δημοτικό σχήμα «Μια Πόλη στο Δρόμο» που ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο κατέβασμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Έχουμε δώσει πολλές μάχες μαζί μέσα στην γειτονιά, από τους αγώνες ενάντια στον φασισμό μέχρι τις μάχες για τα τοπικά ζητήματα», είπε δηλώνοντας την υποστήριξή του, ο Νίκος Ξεντές, μέλος του δημοτικού σχήματος, προερχόμενος από τη ΛΑΕ.
Περιστέρι
«Αναζητήσεις, πιο πολιτικοποιημένες από ποτέ»
«Η προεκλογική δουλειά στο Περιστέρι γίνεται σε ένα κλίμα που οι αναζητήσεις του εργατόκοσμου και της νεολαίας για το με ποιο ψηφοδέλτιο θα μαυρίσει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιο πολιτικοποιημένες από ποτέ» μας λέει η Λίλιαν Μπουρίτη, υποψήφια στον Δυτικό Τομέα. «Κι αυτό ανοίγει την κουβέντα ότι αξίζει να ψηφίσουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πιστεύει ότι η εργατική τάξη είναι η ίδια, η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβάλλει το δίκιο της.
Τις τελευταίες μέρες γίνονται καθημερινές εξορμήσεις στο προεκλογικό περίπτερο που έχουμε στήσει στον κεντρικό πεζόδρομο. Και παράλληλα απογευματινές εξορμήσεις σε καταστήματα επισιτισμού και ιδιωτικές κλινικές. Το Σάββατο το απόγευμα έγιναν εγκαίνια του περιπτέρου με πάνω από 40 άτομα. Τώρα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την Πέμπτη 11 Μάη που οργανώνουμε προεκλογική εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η συζήτηση φουντώνει κι είναι ευκαιρία να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο που έδωσε μαζί μας τις μάχες ενάντια στην ΝΔ, να ψηφίσει την αντικαπιταλιστική αριστερά».
Εκδήλωση του ΣΕΚ στην Πάτρα
Οι εργαζόμενοι συζητάνε την εναλλακτική
Με μια πολύ δυνατή και ζωντανή συζήτηση, γεμάτη από τις εικόνες, την οργή και τα ερωτήματα, που βάζουν οι εκρηκτικές συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται η προεκλογική περίοδος, έγινε το Σάββατο 6 Μάη η εκδήλωση του ΣΕΚ στην αίθουσα ΕΒΕ στην Πάτρα. Στην συζήτηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα, απ' τα ΕΛΤΑ, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί από το ΠΓΝΠ στο Ρίο, τον Αγ. Ανδρέα και την ιδιωτική Yγεία.
Πολύ βοηθητικές οι τοποθετήσεις, για την κατάσταση που έχουν φέρει τις δημόσιες υπηρεσίες οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων εργαζομένου από τα ΕΛΤΑ, αλλά και εργαζόμενης από το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο. Την εισήγηση έκανε ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕ του ΣΕΚ ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν και χαιρέτησαν οι υποψήφιοι του ΣΕΚ με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αχαΐα, Γιάννης Αγγελόπουλος και Δημήτρης Μπελιάς.