Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Αιγύπτιοι αλιεργάτες - Πώς η ΕΛ.ΑΣ έκανε (κυριολεκτικά) το μαύρο, άσπρο για να καλύψει τους φασίστες

Την επόμενη μέρα της επίθεσης στο σπίτι των Αιγύπτιων αλλιεργατών. Φωτό: Guy Smallman

Η αστυνομικός που συνέλαβε έξι μέλη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Ε. Πολυχρονίδου, ήταν η μάρτυρας που κατέθεσε κατά την 41η συνεδρίαση (10/5) στο Εφετείο της Χρυσής Αυγής. Η Πολυχρονίδου κατέθεσε ότι έλαβε σήμα σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να γίνει αναζήτηση υπόπτων για επίθεση σε σπίτι μεταναστών «πιθανόν μέλη Χρυσής Αυγής, με σκούρα ρούχα, πιθανόν σε δίκυκλα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς προκύπτουν τα σήματα, ξεκαθάρισε ότι αποτελούν μεταφορά του τι έχουν πει οι καταγγέλλοντες στο τηλέφωνο. Το ότι το σήμα μιλούσε για πιθανά μέλη της Χρυσής Αυγής λοιπόν, σημαίνει ότι αυτή ήταν η εικόνα που είχαν σχηματίσει εξ’ αρχής τα θύματα της επίθεσης και οι γείτονές τους. Επιβεβαιώνονται έτσι οι καταθέσεις των θυμάτων και καταρρίπτεται η υπερασπιστική γραμμή που -όπως και στην περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα- λέει ότι επιχειρήθηκε μια εκ των υστέρων ενοχοποίηση της οργάνωσης.

Η μάρτυρας κι ο συνάδελφός της εντόπισαν έξι άτομα που ταίριαζαν στην περιγραφή σε σημείο κοντινό στο σπίτι των θυμάτων. Όπως κατέθεσε, οι δυο φορούσαν μπλούζες που έγραφαν «Χρυσή Αυγή» και οι υπόλοιποι μαύρες μπλούζες. Όταν ρωτήθηκε από την έδρα αν θυμάται ποιοι φορούσαν τις μπλούζες ΧΑ, απάντησε ότι ο ένας ήταν «σίγουρα ο Πανταζής», ο πυρηνάρχης Περάματος.

Οι δυο κατηγορούμενοι με τις μπλούζες ΧΑ (Πανταζής και Αγριογιάννης), όταν πέρασαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) για να φωτογραφηθούν, φορούσαν άσπρη μπλούζα και άσπρο καρό πουκάμισο. Κατέθεσαν στον εισαγγελέα ότι φωτογραφήθηκαν με τα ρούχα με τα οποία είχαν συλληφθεί και ότι δεν έχουν σχέση ούτε με την επίθεση, ούτε με τη ΧΑ.

Όμως η κατάθεση της Πολυχρονίδου καταρρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό. Όταν ρωτήθηκε ξανά από την πολιτική αγωγή αν ο Πανταζής φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής απάντησε κατηγορηματικά ναι. Σε μεταγενέστερο σημείο της κατάθεσής της τόνισε για μια ακόμη φορά: «[τα άσπρα ρούχα της φωτογράφισης] σίγουρα δεν ήταν τα ρούχα από εκείνο το βράδυ. Δεν θα έγραφα [σ.σ: στην αναφορά της] ότι όλοι φορούσαν σκουρόχρωμα».

Η κατάθεσή της φυσικά εκθέτει την αστυνομία και αποκαλύπτει την ενεργητική συγκάλυψη που αυτή παρείχε στους μαχαιροβγάλτες της ΧΑ. Μεταξύ ΑΤ Κερατσινίου -όπου τους προσήγαγαν η Πολυχρονίδου και ο συνάδελφός της- ΓΑΔΑ και ΔΕΕ, οι μπλούζες που συνέδεαν τους δράστες με το έγκλημα και το έγκλημα με τη Χρυσή Αυγή, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Η μάρτυρας ρωτήθηκε επίσης αν έκρινε ότι κάποιος από τους έξι φαινόταν σαν αρχηγός. «Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν ο Πανταζής. Αυτός μιλούσε περισσότερο. Ρωτούσα και απαντούσε αυτός», ήταν η απάντησή της.

Στις 12/5 (42η συνεδρίαση) κατέθεσε ο Αχμέντ Αμπουχαμέντ, ιδιοκτήτης ψαράδικου και ο μεγαλύτερος από τους τρεις αδελφούς που ζούσαν στο σπίτι που έγινε η επίθεση. Όπως και τα αδέλφια του, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ξύπνησε όταν οι χρυσαυγίτες άρχισαν να πολιορκούν το σπίτι. «Ήταν παραπάνω από 20 άτομα. Στο παράθυρο που κρατάω, έχω φάτσα τον Αγριογιάννη και τον Πανταζή. Ήταν όλοι γύρω στα 20-25 εκτός από τον Πανταζή που ήταν 35-36 περίπου». Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι κάποιοι φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής.

«Πρόεδρος: Υπήρχε κάποιος αρχηγός; Αχμ: Ο Τάσος Πανταζής. Τους έλεγε τι πρέπει να κάνουν. Να ανέβουν πάνω, να κατέβουν. Φώναζε πιο πολύ απ’ όλους. Και στο τμήμα αργότερα έλεγε σε έναν αστυνομικό να μη βάλει χειροπέδες στην κοπέλα [σ.σ: την ανήλικη δράστιδα της επίθεσης]. Αναγνώρισα τη φωνή και τη φάτσα του», κατέθεσε. Η κατάθεσή του κουμπώνει με όλες τις καταθέσεις που έχουν προηγηθεί για τις ηλικίες, τους ρόλους και την ενδυμασία των δραστών και φυσικά για τον ξεχωριστό ρόλο του Πανταζή.

Καθοριστική κατάθεση

Φυσικά και για την παρουσία των υπόλοιπων κατηγορούμενων στην επίθεση η κατάθεση του Α. Αμπουχαμέντ ήταν καθοριστική. Δήλωσε βέβαιος ότι οι Αγριογιάννης και Πανταζής ήταν μπροστά του στο παράθυρο που αυτός κρατούσε, ενώ οι άλλοι τρεις (Παπαδόπουλος, Μαρίας, Ευγενικός) μπροστά από την πόρτα. Τους περιέγραψε στο δικαστήριο με συνέπεια και βεβαιότητα, τους αναγνώρισε σε φωτογραφίες και περιέγραψε τις ενέργειές τους μην αφήνοντας αμφιβολία ότι αυτοί που κατηγορούνται (και πρωτόδικα καταδικάστηκαν) ήταν μέσα σε αυτούς που επιτέθηκαν. Κατέθεσε επίσης ότι κρατούσαν και χρησιμοποιούσαν σίδερα και ξύλα, τα οποία η αστυνομία δεν συνέλεξε.

Τέλος, είπε ότι οι επιτιθέμενοι επιχείρησαν να βγάλουν έξω από το σπίτι τα θύματα με τη χρήση του πυροσβεστήρα, πράγμα που δεν κατάφεραν. Φεύγοντας το τάγμα εφόδου επιτέθηκε και στα αυτοκίνητα των θυμάτων, στοχευμένα. Κατόπιν, πήγαν στα μηχανάκια τους που ήταν 50 μέτρα πιο πέρα και έφυγαν. Ρωτηθείς για το αν πιστεύει ότι η επίθεση είναι οργανωμένη απάντησε ναι, τονίζοντας ότι στόχος της ήταν να τρομοκρατήσει και άλλους μετανάστες που δουλεύουν στην Ελλάδα ώστε να φύγουν. Ανέφερε και το βίντεο προαναγγελία του Λαγού, λέγοντας ότι λίγες ώρες πριν «μαζευτήκανε και είπαν ‘οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λογαριασμό’».

Αναφέρθηκε επιπλέον στην ημιθανή κατάσταση στην οποία βρήκαν τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, στη μάχη του για να ζήσει και στις μακροχρόνιες βλάβες που του προκάλεσε η δολοφονική επίθεση. Κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι δράστες είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν στο μαγαζί πριν έρθουν στο σπίτι, ότι μετά την επίθεση δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα αλλά και ότι ενώ ακόμη ο Α. Εμπάρακ χαροπάλευε κάποιος του ζήτησε «να τα βρούνε», πράγμα το οποίο ο ίδιος δεν έκανε.

Τόνισε όμως και τη στήριξη που είχαν οι αλιεργάτες από τον κόσμο της γειτονιάς, στήριξη που τους έδωσε δύναμη να κρατήσουν ανοιχτό το μαγαζί: «Δεν κλείσαμε γιατί τρεις χιλιάδες άτομα άφησαν τις δουλειές τους και ήρθαν να διαδηλώσουν και να πουν είμαστε μαζί σας», δήλωσε αναφερόμενος στην αντιφασιστική διαδήλωση που έγινε αμέσως μετά την επίθεση. «Γι’ αυτό εγώ έχω εδώ δεύτερη πατρίδα, θα ζήσω εδώ και θα πεθάνω εδώ».

Η κατάθεσή του δεν ολοκληρώθηκε γιατί το κτίριο του Εφετείου χρειάστηκε να εκκενωθεί λόγω πυρκαγιάς. Οι δικάσιμες των επόμενων δυο εβδομάδων ματαιώνονται λόγω εκλογών. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μάη.


Επόμενες δικάσιμοι

Μάης: 31/5
Ιούνης: 7/6, 9/6, 15/6, 19/6, 21/6, 23/6, 26/6