Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Νέα νίκη της Αριστεράς

Πανεργατική Απεργία 8 Μάρτη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το μαύρισμα της ΔΑΠ και το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έβαλαν στόχο οι φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στις Σχολές στη μάχη των φοιτητικών εκλογών, καλώντας σε μαζική υπερψήφιση των σχημάτων ΕΑΑΚ. Τα αποτελέσματα της 10ης Μάη δικαίωσαν το στόχο και στα δύο του σκέλη. 

Το γκρέμισμα της ΔΑΠ συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά και η αριστερά αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Τα σχήματα των ΕΑΑΚ, η αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στις σχολές, είτε καταγράφηκαν μέσα από τη συμμαχία με την ΑΡΕΝ, είτε αυτόνομα, αύξησαν τις δυνάμεις τους αθροίζοντας ποσοστά που πλησιάζουν το 20% κι αυξάνοντας κατά χιλιάδες τις ψήφους τους. Πρώτη αναδείχτηκε η Πανσπουδαστική που πρόσκειται στο ΚΚΕ, επίσης αυξάνοντας ψήφους και ποσοστά (35%). Συνολικά ανέβηκε η συμμετοχή των φοιτητών/ριών στις εκλογές δίνοντας μια ακόμα απάντηση στις επιθέσεις στους συλλόγους και τις προσπάθειες απαξίωσης του συνδικαλισμού στα πανεπιστήμια.

Στη Φιλοσοφική της Αθήνας, τον μεγαλύτερο φοιτητικό σύλλογο της χώρας, η ΔΑΠ πήρε μόλις 38 ψήφους. ΕΑΑΚ και ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ αθροίζουν πάνω από 30% και μαζί με την ΠΚΣ κι άλλα αριστερά ψηφοδέλτια συγκεντρώνουν ποσοστό που ξεπερνάει το 80%.

Στους συλλόγους του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου οι δύο καταγραφές των ΕΑΑΚ αθροίζουν πάνω από το 45%, η ΠΚΣ 32% και η ΔΑΠ μόλις 14%.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η ΔΑΠ έχασε σχεδόν 200 ψήφους και 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσι. Η ΠΑΣΠ πήρε 152 ψήφους λιγότερες πέφτοντας σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες. Τα σχήματα ΕΑΑΚ κι ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ αθροίζουν ποσοστό που ξεπερνάει το 10% με περισσότερες από 100 ψήφους άνοδο σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η ΠΚΣ ξεπέρασε το 50%.

Στις σχολές του Βόλου, ΕΑΑΚ κι ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ αθροίζουν πάνω από το 25% των ψήφων, ενώ σε συλλόγους όπως της Αρχιτεκτονικής ξεπερνούν το 84%.

Στο Πολυτεχνείο των Χανίων ΕΑΑΚ κι ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ αθροίζουν πάνω από 42%, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεπερνούν το 38%, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 24%.

«Αυτή η αριστερή στροφή στις σχολές δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήρθε από πρωτοβουλίες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του φοιτητικού κινήματος που έπαιξαν ρόλο και αναγκάζουν τον Μητσοτάκη να πηγαίνει σε εκλογές με τον βραχνά του αποτελέσματος στις σχολές» σχολιάζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αλέκος Κοροβέσης, φοιτητής στο ΠΑΔΑ και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές. «Είναι η κυβέρνηση που με το που ανέλαβε το 2019, βάλθηκε να τελειώνει με την αριστερά, τον συνδικαλισμό, την πολιτικοποίηση και τη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Το κυνήγησαν μεθοδικά με την κατάργηση του ασύλου, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα ενιαία ψηφοδέλτια. Μετρώντας αυτήν την εικόνα σήμερα, διαπιστώνουμε ότι το μόνο που κατάφερε να γκρεμίσει η Νέα Δημοκρατία είναι την παράταξή της στις σχολές -τη ΔΑΠ. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ και το ΣΕΚ στις σχολές έπαιξαν φοβερό ρόλο σε δύο σκέλη για να μην περάσουν αυτές οι επιθέσεις. Πρώτον στο να βγάλουν το φοιτητικό κίνημα στο προσκήνιο και να εμποδίσει στη πράξη τις προσδοκίες της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις και δεύτερον να αναγκάσει σε ιδεολογική ήττα τα στηρίγματα της ΝΔ στις σχολές ανοίγοντας όλα τα πολιτικά ζητήματα και τις κόντρες με μια κυβέρνηση σεξιστών, ρατσιστών και δολοφόνων ανοίγοντας την επαναστατική προοπτική ενάντια στο σύστημα και σε επίπεδο πολιτικής συζήτησης αλλά και στο κίνημα».

«Γκρεμίσαμε τη ΔΑΠ – Σειρά έχει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του» τονίζει το ΣΕΚ στις Σχολές σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, καλώντας σε δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και στις βουλευτικές εκλογές με ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Οι φοιτητικές εκλογές στέλνουν τρία ξεκάθαρα μηνύματα. Την καταβαράθρωση της ΔΑΠ, την επιβεβαίωση ενός μεγάλου αντισυστημικού ρεύματος και μιας διαρκούς ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας στις σχολές και την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των σχημάτων της ΕΑΑΚ» διαπιστώνει η ανακοίνωση. «Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, αποδεικνύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ότι τα ιδεολογικά στηρίγματα της ΝΔ μέσα στις σχολές καταρρέουν. Η κυβερνητική παράταξη,  που είναι ο εκφραστής του πανεπιστημίου - επιχείρηση, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των ταξικών αποκλεισμών, των ρατσιστικών και σεξιστικών επιθέσεων, έχασε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της και βλέπει τα μπλε κάστρα της να μετατρέπονται σε προπύργια αγώνα» σχολιάζει. 

«Υπάρχει μια τεράστια στροφή προς τα αριστερά στα πανεπιστήμια, που αποδεικνύει ότι η έκρηξη της εργατικής τάξης και της νεολαίας, μετά το έγκλημα στα Τέμπη με τις μεγάλες πανεργατικές απεργίες τον Μάρτη, δεν ήταν ένα στιγμιαίο κινηματικό ξέσπασμα ούτε μία συναισθηματική έκρηξη. Είναι η συνέχεια των αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έχουν διαμορφώσει ένα νέο αντισυστημικό ρεύμα» υπογραμμίζει. Από τις μάχες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια της Κεραμέως, μέχρι τους αντιφασιστικούς αγώνες και τις μάχες ενάντια στο σεξισμό, η νεολαία αντιμετώπισε τις επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αντιστάθηκε αποτελεσματικά, προχώρησε τις ιδέες της στ’ αριστερά κι αυτό καταγράφεται κι όταν καλείται να ψηφίσει.

Αντισυστημικό ρεύμα

«Η νεολαία δεν είναι μόνη της σε αυτό το αντισυστημικό ρεύμα» προσθέτει το ΣΕΚ στις Σχολές θυμίζοντας τις πρόσφατες μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις πανεργατικές απεργίες στις 8 και 16 Μάρτη, την Εργατική Πρωτομαγιά, τους αγώνες από συγκεκριμένους κλάδους όπως οι εργάτες στις τέχνες και τον πολιτισμό, στον σιδηρόδρομο, στους δήμους, στις διανομές ξεκαθαρίζοντας ότι η δύναμη είναι «όταν κάνουμε πράξη το σύνθημα “Φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά”».

«Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, είτε στις 22 Μάη είτε μετά από δεύτερο γύρο εκλογών τον Ιούλη, θα βρει μπροστά της αυτό το ρεύμα. Αυτές οι εμπειρίες υπάρχουν μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε όλα τα στέκια της νεολαίας. Αυτές είναι οι εστίες αντίστασης στη συστημική σήψη και έχουν ισχυρούς δεσμούς με την αριστερά που στάθηκε στο πλευρό τους σε κάθε μάχη. Το ΣΕΚ πάλεψε και παλεύει συνεχώς σε αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό έχει σημασία στις 21 Μαΐου να ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με την ψήφο μας. Κάθε ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πολιτική και οργανωτική ενίσχυση των δεσμών που χτίσαμε μέσα στους αγώνες μας. Και δυναμώνει την προοπτική ότι η πραγματικά ανατρεπτική δύναμη, το εργατικό κίνημα θα πάει τη σύγκρουση με το σύστημα ως το τέλος. Χρειαζόμαστε επαναστατικές ιδέες για να ανοίξουμε αυτή την προοπτική, να συζητήσουμε από το πως συνεχίζουμε μετά τις εκλογές μέχρι το αν μπορούν οι εργάτες να κυβερνάνε. Γι’ αυτά τα ερωτήματα συζητάμε και αναζητούμε απαντήσεις στις 7-9 Ιουλίου στο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών Μαρξισμός 2023, στην Νομική. Μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο των αγώνων μας με την δύναμη της τάξης μας, για να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, του σεξισμού, του ρατσισμού, για να αρχίσουμε να ξηλώνουμε το σύστημα τους με κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά, για να ανοίξουμε τον δρόμο για εργατικό έλεγχο παντού».


Αντιδεξιό κλίμα

Σε δεκάδες σχολές βρέθηκαν τα μέλη του ΣΕΚ την ημέρα των φοιτητικών εκλογών, δίνοντας τη μάχη για το μαύρισμα της ΔΑΠ και την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Η Βίκη Βρακά, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πάντειο μας μετέφερε το κλίμα από το Πάντειο, την ημέρα των εκλογών: «Κάνουμε εξόρμηση με την Εργατική Αλληλεγγύη κι από τη μεριά μας ανοίγουμε το συνολικό ζήτημα της κόντρας με την κυβέρνηση. Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού, της καταστολής. Όλοι/ες συμφωνούν. Αυτό είναι το κλίμα. Φουλ αντιδεξιό. Η οργή είναι τεράστια και θέλουν να μαυριστεί η Νέα Δημοκρατία τόσο στις σχολές όσο και στις 21 Μάη. Παραμένει κυρίαρχη η συζήτηση για τα Τέμπη και είναι πολύ ξεκάθαρο στις συζητήσεις ότι υπεύθυνες για τη δολοφονία είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Αλλά η κουβέντα προχωράει και σε πολλά περισσότερα ζητήματα. Από τη μάχη ενάντια στους φασίστες και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μέχρι το τι σημαίνει η αντικαπιταλιστική αριστερά και γιατί χρειάζεται να ενισχυθεί. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει και το κάλεσμά μας στο Φεστιβάλ Μαρξισμός 2023». 

«Συναντάμε πάρα πολλούς/ες που θέλουν να παλέψουν, θέλουν να δράσουν και δεν ξέρουν πώς και με ποιόν. Ούτε τί θα ψηφίσουν έχουν αποφασίσει. Κι έτσι ανοίγουμε όλη τη συζήτηση για τις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση, τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, τις κόντρες με το ρατσισμό και το σεξισμό, τους αγώνες που δώσαμε μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουμε να δίνουμε. Με πολύ κόσμο η συζήτηση καταλήγει ότι θα στηρίξει τα ΕΑΑΚ και προχωράει στο τί κάνουμε από την επόμενη ημέρα, το πως οργανωμένα θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί τη μάχη» μετέφερε κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, από τη Νομική της Αθήνας, η Μαρία Ρίζου φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές.