Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ψήφος ανατροπής σε όλη τη χώρα

11/5, πλατεία Δημαρχείου, Περιστέρι. Φωτό: ΣΕΚ Περιστερίου

11/5, πλατεία Αγ.Νικολάου, Νίκαια. Φωτό: ΣΕΚ Νίκαιας

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ παντού! Αυτό είναι το μήνυμα των μαζικών εκδηλώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη τη χώρα ενόψει των εκλογών της 21η Μάη.

Περιστέρι, Νίκαια

Πάνω από 120 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Περιστέρι την Πέμπτη 11/5. Το θεατράκι στην πλατεία Δημαρχείου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο της γειτονιάς, εργαζόμενους/ες, φοιτητές/τριες, συνταξιούχους. Το άνοιγμα έκαναν η Λίλιαν Μπουρίτη και η Αντωνία Βαφειάδου υποψήφιες στο Δυτικό Τομέα Β’ Αθήνας μαζί με τον Πάνο Παπανικολάου, γ.γ ΟΕΝΓΕ. Οι εισηγήσεις τους ανέδειξαν γιατί η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ψήφος ανατροπής και σύγκρουσης με τη βαρβαρότητα του συστήματος.

Δεκάδες εργαζόμενες/οι από όλους τους δήμους της περιοχής, νεολαία, μετανάστες της Πακιστανικής κοινότητας, κόσμος της αριστεράς συμμετείχαν την ίδια μέρα στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Β’ Πειραιά στη Νίκαια. Την συζήτηση άνοιξε η Κατερίνα Θωίδου, υποψήφια και δημοτική σύμβουλος με την "Ανταρσία στη Κοκκινιά" στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη, που θύμισε όλες τις μάχες του κινήματος τα τελευταία χρόνια και τους μεγάλους αγώνες στις γειτονιές του Πειραιά. Ακολούθησαν ο Σταύρος Μανίκας, υποψήφιος και συνδικαλιστής στην ΕΘΕΛ και ο Χρήστος Νομίδης, πολιτικός μηχανικός.

Επίσης τοποθετήθηκαν ο υποψήφιος στη Β’ Πειραιά Μήτσος Αργυροκαστρίτης, εργαζόμενος συμβασιούχος στο δήμο Κερατσινίου, ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελάδας-Η Ενότητα η οποία κυκλοφόρησε ανοιχτό κάλεσμα στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πηνελόπη Κουτσουδάκη, επίσης υποψήφια στη Β’ Πειραιά. Οι αγωνιστές/τριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τις γειτονιές του Πειραιά βρέθηκαν την επόμενη μέρα στα Λιπάσματα Δραπετσώνας στηρίζοντας τη συναυλία για να μείνει το νερό δημόσιο αγαθό.

Νέα Ιωνία

«Πάνω από 80 αγωνιστές/τριες συμμετείχαν στην εκδήλωση στη γειτονιά της Νέας Ιωνίας την Παρασκευή 12/5», μας έγραψε η Σοφία Μπενζελούν. «Η εκδήλωση έγινε στην πλατεια Σημηριώτη δίνοντας την δυνατότητα να ακούσει τη συζήτηση πολύς περισσότερος κόσμος από τα γύρω μαγαζιά. Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση τα μέλη του ΣΕΚ μίλησαν με αυτόν τον κόσμο προτείνοντάς του την Εργατική Αλληλεγγύη και να ενισχύσει οικονομικά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την συζήτηση άνοιξαν ο Κωστας Δικαίος και ο Αγγελος Μιχαηλίδης, υποψήφιοι στον Βόρειο Τομέα Β’ Αθήνας και ο Βασίλης Μηνακάκης, υποψήφιος Α’ Αθήνας. Στη συνέχεια άνοιξαν όλα τα ζητήματα που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάλεψε μαζί με το κίνημα και την εργατική τάξη, από το αντιρατσιστικό το οποίο ποτέ δεν υποτιμήσαμε φωνάζοντας ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ όπως είπε ο Χρίστος Ανδρικόπουλος, μέχρι τον σεξισμό διεκδικώντας ότι η ημέρα των γυναικών θα είναι απεργιακή όπως τόνισε η Αφροδίτη Φράγκου.

Η εκδήλωση έκλεισε με όλο τον κόσμο να παίρνει υλικά και ψηφοδέλτια δίνοντας το επόμενο ραντεβού στην κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώνοντας τη συνέχιση της καμπάνιας στο γκαράζ του δήμου Ν. Ιωνίας και στα περίπτερα σε Ν. Ιωνία, Ν. Φιλαδέλφεια και Μεταμόρφωση».

Βόλος, Λάρισα

Πλήθος αγωνιστών/τριών από τα πανεπιστήμια, την νεολαία και τους εργατικούς χώρους βρέθηκαν στην κεντρική εκδήλωση στο Βόλο στις 12/5. Την συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Τσιούνης, υποψήφιος στη Μαγνησία, τονίζοντας ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η πιο χρήσιμη ψήφος αφενός για να μαυρίσουμε τον Μητσοτάκη αφετέρου για να δυναμώσουμε το εργατικό κίνημα που θα παλέψει την επόμενη μέρα όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει. Ακολούθησαν ο Αντώνης Δραγανίγος από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα Β’ Αθήνας και ο Νικόλας Σκούφογλου, γιατρός και υποψήφιος στο Επικρατείας.

Στη συζήτηση παρενέβησαν και οι υποψήφιοι βουλευτές Μαγνησίας Ρούλα Γερογιακομου και Δημήτρης Στεφανάκης. Η πρώτη έδωσε φοβερά παραδείγματα στήριξης και φιλοξενίας προσφύγων και πώς η πολιτική των κλειστών συνόρων που ακολούθησε και ο Τσίπρας ήταν ο λόγος που την έκανε να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο δεύτερος μίλησε για τη δυνατότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βγει ενισχυμένη -γιατί έχει να απευθυνθεί σε έναν κόσμο που έχει δώσει μάχες, από τα νοσοκομεία μέχρι τις πανεργατικές απεργίες και από το σεξισμό μέχρι τους φασίστες, κι έχει κάνει πολιτικά προχωρήματα. Ακολούθησε την επόμενη μέρα η εκδήλωση στη Λάρισα, όπου τονίστηκε ότι η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι δύναμη για το εργατικό κίνημα που πρέπει να μαυρίσει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και να παλέψει απέναντι σε όποιον άλλο επίδοξο διαχειριστή του συστήματος.

Ηράκλειο

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Παρασκευή 12/5 στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας», μας έγραψε η Νίκη Ζουγανέλη. «Μαζική ήταν η συμμετοχή από κόσμο της πόλης, με δεκάδες εργαζομένους και νεολαία να συμμετέχουν στην εκδήλωση με ομιλητές τους Γιάννη Βαλαή (οδοντίατρο και υποψήφιο βουλευτή Ηρακλείου) και τον Πάνο Παπανικολάου (ΓΓ ΟΕΝΓΕ).

Ο Γιάννης Βαλαής ανέφερε τον διπλό στόχο των εκλογών, να μαυρίσουμε την δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ και να ενισχυθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να γίνει η αφετηρία για την συνολική ανατροπή του συστήματος. Στην παρέμβασή της η υποψήφια βουλευτίνα Ηρακλείου, Τόνια Αντωνίου θύμισε την απεργία στις 8 Μάρτη στο Ηράκλειο όπου ο κόσμος πραγματοποίησε μια μαζική ενωτική πορεία μετατρέποντας εκείνη την ημέρα σε μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση, τονίζοντας ότι η μόνη χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να κλιμακώσουμε τους αγώνες για την ανατροπή».

Κυψέλη

«Δεκάδες εργαζόμενοι/ες και νεολαίοι/ες της Κυψέλης συμμετείχαν στην εκδήλωση στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη το Σάββατο 13/5», μας είπε ο Γιάννης Μακαρώνας. «Εισηγητικά τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι Α’ Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου, Κική Μένου, Χριστίνα Πάλλιου και η υποψήφια στο Επικρατείας Ελένη Βαφειάδου. Ακολούθησαν αρκετές τοποθετήσεις που θύμισαν όλες τις μάχες τα τελευταία χρόνια στις οποίες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν στην πρώτη γραμμή και τόνισαν ότι η προοπτική τους δεν είναι κοινοβουλευτική αλλά στη συνολική σύγκρουση με το σύστημα».

Παγκράτι

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι το Σάββατο 13/5. Τη συζήτηση άνοιξαν οι υποψήφιοι στην Α’ Αθηνών, Γιάννης Σηφακάκης μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Ελένη Τριανταφυλλοπούλου, πολιτικός μηχανικός και μέλος του ΣΜΤ. Η συζήτηση ήτανε πλούσια. Οι απεργίες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, τα βάρη που φορτώνουν στις γυναίκες οι επιθέσεις της άρχουσας τάξης, η ανάγκη να συνδυάσουμε το μαύρισμα της ΝΔ με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, τα 55 χρόνια από το Μάη του ‘68 και η δυνατότητα του εργατικού κινήματος σήμερα να επιβάλλει κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.  

«Για μας το μαύρισμα της ΝΔ δεν είναι ψευτοδίλημμα», τόνισε στο κλείσιμό του ο Γ. Σηφακάκης. «Είμαστε με τον κόσμο που έχει παλέψει αυτή την κυβέρνηση και θέλει να φύγει, αλλά λέμε ότι η δικαίωση των αγώνων μας δεν θα έρθει από τα βουλευτικά έδρανα αλλά από τη δύναμη του κινήματος να επιβάλλει τα αιτήματά του. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις κάλπες, για να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική αριστερά που βάζει προοπτική την ανατροπή του συστήματος».

Κιλκίς

Το Σάββατο 13 Μάη έγινε και στο Κιλκίς εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ομιλητές την Χρύσα Καλογεράκη, υποψήφια Α’ Θεσσαλονίκης και τον Λεωνίδα Μαρουλάσοβ, υποψήφιο Κιλκίς. «Ακολούθησαν ερωτήματα σχετικά με την ενότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον λόγο που κατεβαίνει στις εκλογές. Διεκδικούμε να αποτυπωθεί η οργή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ψήφο ανατροπής στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί αυτό σημαίνει δυνάμωμα των εργατριών/ών που καθημερινά επιμένουν στο ότι μια άλλη κοινωνία είναι εφικτή», μας είπε ο Λεωνίδας Μαρουλάσοβ.

Χανιά

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά την Κυριακή 14/5 στην πλατεία πίσω από το Βενιζέλειο Ωδείο», αναφέρει στην ανταπόκρισή του ο Ειρηναίος Μαράκης. «Ομιλητές ήταν η Μαρία Καλιτσουνάκη, υποψήφια βουλεύτρια Χανίων και ο Πάνος Παπανικολάου, γ.γ ΟΕΝΓΕ. “Η ενδυνάμωση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα είναι ένα ισχυρό χαστούκι στην άρχουσα τάξη η οποία είναι ήδη πανικοβλημένη από το κύμα αγώνων που υπάρχει το προηγούμενο διάστημα και που μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος ώστε να ξεφορτωθούμε το βάρβαρο σύστημα”, τόνισε η Μ. Καλιτσουνάκη. Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις εργαζόμενων στην εκπαίδευση, τον ιδιωτικό τομέα και αγωνιστών από τα κινήματα της πόλης. Χαιρέτησαν οι υποψήφιοι βουλευτές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιώργος Πρεκατσάκης και Μανώλης Φιωτάκης».