Η Αριστερά
Οι εργατικοί χώροι θέλουν Ανταρσία

12/5, Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΕΛΣΤΑΤ

Το μέγεθος, το εύρος και τον πλούτο του αντισυστημικού ρεύματος που υπάρχει μέσα στην εργατική τάξη αναδεικνύουν οι προεκλογικές περιοδείες, εξορμήσεις, εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους χώρους δουλειάς. Παντού εκφράζεται η οργή για το σύστημα του κέρδους, η αμφισβήτηση για τις υποσχέσεις όσων επιθυμούν να το διαχειριστούν και η διάθεση κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τις πολιτικές που το υπηρετούν.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ΥΠ.ΠΟ πολέμησαν την Τσι-Μενδώνη και συνεχίζουν να εμποδίζουν τους εγκάθετούς της στα Μουσεία, δίνοντας το παράδειγμα για το πως τσακίζονται ψηφισμένοι αντεργατικοί νόμοι. Η περιοδεία κλιμάκιου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο βράχο της Ακρόπολης την περασμένη Τετάρτη 10/5, με τον υποψήφιο στην Α' Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου, μετατράπηκε σε μια πολύ ζωντανή συζήτηση για το πώς το εργατικό κίνημα μπορεί να δώσει την διέξοδο απέναντι στη ΝΔ και στους εκβιασμούς των καπιταλιστών στους οποίους υποκύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε την επόμενη μέρα συζήτηση στο Βυζαντινό Μουσείο με ομιλήτρια την υποψήφια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α’ Αθήνας Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρό και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ. «Η εισήγηση της Ζαννέτας για τις μάχες των τελευταίων χρόνων και την προοπτική τους, έδενε με τον αγώνα μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση», μας είπε ο Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος στο χώρο. «Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, οι δοτές Διοικήσεις δεν έχουν μπει στα μουσεία. Ούτε οι προβοκάτσιες τους έχουν καταφέρει να μας σταματήσουν -πχ στο Βυζαντινό έριξαν το σύστημα του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου για να μην μπορούμε να διεκπεραιώσουμε κάνενα έγγραφο, σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο βρίσκονται. Συνεχίζουμε ακάθεκτα με καθημερινή περιφρούρηση του χώρου, και τα σαββατοκύριακα, με την επιτροπή αγώνα.

Αυτό κυριάρχησε στη συζήτηση. Κανείς και καμιά δεν περιμένει να αλλάξει η κυβέρνηση για να καταργήσει το νόμο, τον ακυρώνουμε από τα κάτω στην πράξη και επιβάλλουμε εργατικό έλεγχο στο χώρο. Αυτή είναι η μόνη δύναμη για να μην περάσουν τα σχέδια για παραχώρηση των μουσείων σε ιδιωτικές εταιρείες ακόμα και για... γάμους και βαφτίσεις, όπως κυνικά είχε πει ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της Μενδώνη και το θυμηθήκαμε στη συζήτηση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτή την δύναμη στηρίζει. Συνεχίζουμε τις επόμενες μέρες με προεκλογικές περιοδείες στην Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων, την Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και άλλους χώρους του Υπουργείου».

Πλούσια σε συζήτηση ήταν η εκδήλωση που έγινε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την ίδια μέρα με ομιλητή εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Γιώργο Πίττα, υποψήφιο στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθήνας. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Δημήτρης Κούνης, υποδέχτηκε στα γραφεία της ομοσπονδίας την αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενημερώνοντας διεξοδικά για όλα τα ανοιχτά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους: τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, την εντατικοποίηση που τις συνοδεύει, τα μισθολογικά προβλήματα, την εργολαβοποίηση παραγωγών, την υποβάθμιση των περιφερειακών σταθμών.

Εργατική εναλλακτική

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει έμπρακτα τα αιτήματα των εργαζομένων και όλους τους αγώνες για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή στην κοινωνία, ανέφερε ο Γ.Πίττας. «Στις 21 Μάη δεν θέλουμε να φύγει μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι πολιτικές που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους, και θα συνεχιστούν την επόμενη μέρα των εκλογών. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρή αντιπολίτευση από τα κάτω αλλά και εργατική εναλλακτική. Η ιστορική κατάληψη του Ραδιομεγάρου από τους εργαζόμενους αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα για το πόσο μεγάλες είναι οι δυνάμεις που μπορεί να απελευθερώσει ο εργατικός έλεγχος σε ολόκληρη την κοινωνία», είπε.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν πάνω στο τι στάση πρέπει να κρατήσει η Αριστερά στο ζήτημα των ανοιχτών συνόρων στους πρόσφυγες. «Η ανθρωπιά είναι η αφετηρία» είπε ο Πάνος, θυμίζοντας τα δεινά που πέρασαν οι πρώτοι μετανάστες που έφταναν στην Ελλάδα την δεκαετία του ΄90 μέχρι να αποκτήσουν δικαιώματα. Ο Αργύρης ανέφερε ότι η ρίζα του προβλήματος, «είναι ο καπιταλισμός που σκορπάει πόλεμο, φτώχεια, καταστροφή στον πλανήτη». «Χρειάζεται να απαιτήσουμε από το κράτος να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους αντί να σπαταλάει εκατομμύρια για να τους καταδιώκει» είπε η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος ΔΣ της ΠΣΥΠΕΡΤ. Ενώ η Άννα θύμισε ότι οι αγωνιστές/τριες του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι παρόντες/ούσες στην πρώτη γραμμή στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενάντια στον φασισμό σε όλα τα μέτωπα.

Πάνω από τριάντα εργαζόμενοι/ες συμμετείχαν στην εκδήλωση στη Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή 12/5. «Τη συζήτηση άνοιξαν ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποψήφιος στην Α' Αθήνας και ο Παύλος Αντωνόπουλος, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β' Αθήνας, που στάθηκαν τόσο στον κρίσιμο ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους αγώνες όσο και στο ότι είναι η δύναμη που δεν αφήνει στη μέση τη σύγκρουση με το σύστημα», μας είπε ο Νίκος Τουρνάς, εργαζόμενος στην ΑΑΔΕ. «Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις όπως το πώς θα αντιμετωπίσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ενδεχόμενο μιας “προοδευτικής” κυβέρνησης -οι εισηγητές τόνισαν ότι θα είναι η μαχητική αριστερή αντιπολίτευση για να επιβάλει το εργατικό κίνημα τις διεκδικήσεις του. Το αποτέλεσμα ήταν δηλώσεις στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές και απόκτηση μεγαλύτερης πολιτικής σχέσης με εργαζόμενους/ες για τη συνέχεια. Ο χώρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει παράδοση παρουσίας στους αγώνες και έχει δείξει την αναγνώρισή του προς την αντικαπιταλιστική αριστερά με την εκλογή συνδικαλίστριας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΔΣ του Σωματείου».

Μεγάλη ανταπόκριση είχε την ίδια μέρα η περιοδεία στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας. «Μαζί με τον Τάσο Αναστασιάδη, υπεύθυνο του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και υποψήφιο στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας, γυρίσαμε γραφείο το γραφείο, μοιράσαμε προκηρύξεις και συζητήσαμε με τους συναδέλφους/ισσες», μας είπε ο Μάνθος Ασλανίδης, εργαζόμενος στο χώρο. «Ακούσαμε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις εκτιμήσεις τους για την εκλογική μάχη, μοιραστήκαμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά μας όπως τη μη σωστή και οργανωμένη λειτουργία του ΣΕΠΕ ή τις απλήρωτες υπερωρίες των τελευταίων μηνών, απαντήσαμε σε πολλές απορίες για την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές. Γενικά έγινε έντονη κουβέντα κατά την οποία είδαμε αγανάκτηση, αλλά και διάθεση για δράση και ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική περιοδεία, μέσα από την οποία υπήρξαν εργαζόμενοι/ες που δήλωσαν ανοιχτά ότι θα στηρίξουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δέκα προμηθεύτηκαν την Εργατική Αλληλεγγύη».

 

15/5, Συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τους εργαζόμενους/ες στην Τσαμούρης Α.Ε. 

 

Πολύ θετικό κλίμα βρήκε το συνεργείο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην εταιρία Τσαμούρης ΑΕ στα Οινόφυτα τη Δευτέρα 15/5. Οι εργαζόμενοι/ες του χώρου συμμετέχουν πάντα στις απεργίες, ενώ μετά το έγκλημα των Τεμπών κατέβηκαν στις πανεργατικές στις 8 και 16 Μάρτη με δικό τους πανό. Όλοι/ες, τριάντα περίπου, άκουσαν με ενδιαφέρον την Αφροδίτη Φράγκου, υποψήφια στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας και τον Μηνά Χρονόπουλο, υποψήφιο στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας και συνάδελφό τους, λέγοντας και οι ίδιοι κατά τη διάρκεια των ομιλιών ότι μόνο οι αγώνες μπορούν να ανατρέψουν τις επιθέσεις στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Το δυνάμωμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εγγύηση ότι αυτοί οι αγώνες θα δοθούν νικηφόρα, τόνισαν οι ομιλητές.

 

15/5, Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κατάληψη του Δημαρχείου Κερατσινίου

 

Καθημερινή είναι η παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον αγώνα που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο 13/5 στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά. «Οι εργατικοί αγώνες, οι απεργίες και οι καταλήψεις είναι ο δρόμος για να νικάμε», μας είπε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος, υποψήφιος στην Α’ Πειραιά. «Αυτή ακριβώς την δυναμική θέλει να στηρίξει και να ενισχύσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την παρέμβασή της στις εκλογές. Οι αγωνιστές στα ψηφοδέλτιά της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών, όπως ο συμβασιούχος εργάτης στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας Δημήτρης Αργυροκαστρίτης, υποψήφιος στη Β' Πειραιά. Μαζί βρεθήκαμε το Σάββατο στον αποκλεισμό του Γκαράζ, την Κυριακή στον αποκλεισμό του πολυχώρου Λιπασμάτων, τη Δευτέρα στην κατάληψη στο Δημαρχείο».