Η Αριστερά
Κανένας χώρος χωρίς ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

12/5, Ηράκλειο Κρήτης

 

12/5, Νέα Ιωνία

 

Πειραιάς

«Την Κυριακή 14 Μάη έγινε η προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α' Πειραιά στην πλατεία Κοραή», μας έγραψε η Ιφιγένεια Ανδριανού. «Συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές/ τριες, παλιοί και νέοι, οι οποίοι προμηθεύτηκαν αφίσες, προκηρύξεις, ψηφοδέλτια. Μίλησαν υποψήφιοι στην Α’ Πειραιά, Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι, Παντελής Παναγιωτακόπουλος, μέλος της Κ.Ε του ΣΕΚ και Πηνελόπη Μεσολογγίτη, φοιτήτρια στο Βιολογικό. Επίσης ο Κώστας Παπαδάκης, υποψήφιος στο Επικρατείας και ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης υποψήφιος στη Β’ Πειραιά, συμβασιούχος εργαζόμενος στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Το βασικό κοινό σημείο όλων ήταν πως οι διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για υγεία, δημόσια νοσοκομεία, για δημόσια παιδεία και ασφαλείς μεταφορές συνδέονται με το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά και με εργατικό έλεγχο, την μάχη ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση, τον αγώνα για άσυλο στους πρόσφυγες και ανοιχτά σύνορα! 21 Μάη έχουμε μια επιλογή, στηρίζουμε, ψηφίζουμε, κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

 Ανατολική Θεσσαλονίκη

«Με παλμό και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/5 η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην πλατεία Χαριλάου», μας έγραψε ο Ευκλείδης Μακρόγλου. «Εισηγητικά μίλησαν η Δήμητρα Κομνιανού, συγκοινωνιολόγος, πρώην μέλος Δ.Σ. ΣΜΤ Μακεδονίας και μέλος ΔΣ Σωματείου ΟΣΕΘ, ο Κώστας Ξενόπουλος, ελ. Επαγγελματίας, πρ. Δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεσσαλονίκης, η Αλεξάνδρα Σιαφάκα, οπερατέρ, τεχνικός κινηματογράφου και ο Παναγιώτης Ξοπλίδης, γραμματέας Σωματείου Υπαλλήλων βιβλίου χάρτου Θεσσαλονίκης.

Μπήκαν πλούσιες εικόνες από τους αγώνες της τελευταίας τετραετίας ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, από τους εργάτες της τέχνης μέχρι τους εργάτες στις συγκοινωνίες και τη νεολαία που έδωσε ένα μεγάλο χαστούκι στον Μητσοτάκη. Παρουσιάστηκαν επίσης οι βασικοί άξονες της εκλογικής παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει στις εκλογές με πλήρη ψηφοδέλτια και στη Θεσσαλονίκη, με υποψήφιες/ιους που πρωταγωνίστησαν σε όλες τις μάχες με προοπτική να βάλουμε τέλος στην κυβέρνηση αλλά και το σύστημα που τη στηρίζει. Η καμπάνια κορυφώνεται στη Θεσσαλονίκη με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση την Πέμπτη 18/5, στις 7μμ στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας». 

 Ζάκυνθος

«Μια πολύ πλούσια συζήτηση εξελίχτηκε στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζακύνθου, στο Εργατικό Κέντρο, την Κυριακή 14/5», μας έγραψε η Τόνια Λαχανιώτη, φαρμακοϋπάλληλος και υποψήφια στη Ζάκυνθο που ήταν ομιλήτρια μαζί με τον συνυποψήφιό της Ντίνο Σεμιτέκολο, πρώην πρόεδρο Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και πρώην μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου. «Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να κάνει την διαφορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις της Έφης Λάζου, προέδρου του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, που αναφέρθηκε σε όλες τις μικρές και μεγάλες νίκες του εκπαιδευτικού κινήματος και το πόσο πολύτιμη ήταν η συμβολή των συντροφισσών/ών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Νίκος Ποταμίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, τόνισε τη σημασία των αγώνων των υγειονομικών από την πανδημία μέχρι τώρα και το ρόλο του Συντονιστικού Νοσοκομείων για να βρεθούν όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή σύγκρουσης με την κυβέρνηση της μαύρης ΝΔ. Στην απάντηση ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την Υγεία, ο Νίκος έφερε στη συζήτηση το καλύτερο παράδειγμα λέγοντας ότι ένα Rafal κοστίζει όσο 5 νοσοκομεία πλήρως επανδρωμένα και η αγορά 22 Rafal αντιστοιχεί σε 110 νοσοκομεία!

Έμπνευση για εμάς ήταν και οι ερωτήσεις των μαθητών που παρακολούθησαν την συζήτηση και αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία τους με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα ερωτήματά τους αφορούσαν όχι μόνο το ρόλο της αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και το πώς γεννήθηκε η επαναστατική αριστερά και σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Όσοι παραβρέθηκαν πήραν ψηφοδέλτια, προκηρύξεις και αφίσες ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να διακινήσουν στο χώρο δουλειάς τους και τις γειτονιές τους».

 Καλλιθέα

Πολύ πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που έγινε στην Καλλιθέα την Κυριακή 14/4 με πρωτοβουλία του Τάσου Μοσχονά, τεχνολόγου-ακτινολόγου και υποψήφιου στο Νότιο Τομέα Β’ Αθήνας. «Συμμετείχαν περίπου 45 εργαζόμενοι/ες, κυρίως από νοσοκομεία όπως Ωνάσειο, Δρομοκαϊτειο, Γεννηματάς, Λευκός Σταυρός, Ερρίκος Ντυνάν, Μεντιτερανέο, Ναυτικό Νοσοκομείο κ.α., καθώς και εργαζόμενοι σε ασφαλιστικές εταιρίες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, κάποιοι συνταξιούχοι», μας είπε ο ίδιος. «Η πλειοψηφία είναι αριστερός κόσμος με τον οποίο γνωριζόμαστε κατά κύριο λόγο από τη δουλειά, ξέρει την πολιτική μου ένταξη και δράση και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να μιλήσουμε πιο οργανωμένα και αναλυτικά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μετά από ένα άνοιγμα που κάναμε μαζί με τον Μηνά Χρονόπουλο, επίσης υποψήφιο στο Νότιο Τομέα Β’ Αθήνας και τον Τάσο Αναστασιάδη από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης, υποψήφιο στο Δυτικό Τομέα, έγινε μια πολύ όμορφη συζήτηση ανά παρέες με πολλά ερωτήματα και τοποθετήσεις. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη για να συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές. Είμαστε χαρούμενοι και με μεγαλύτερη έμπνευση μετά από αυτή τη συζήτηση».

 Καλλιτέχνες

Συζήτηση επικεντρωμένη στο μεγάλο κίνημα των καλλιτεχνών που ξεδιπλώθηκε τους τελευταίους μήνες οργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το βράδυ της Δευτέρας 15/5, στο μπαρ Γκλεντόρα στο Μεταξουργείο. Στη συζήτηση μίλησαν αγωνιζόμενοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος του Δ.Σ του ΣΕΗ (Α’ Αθήνας), ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι (Επικρατείας), η ηθοποιός Ρόζυ Μονάκη, (Επικρατείας), ο ηθοποιός και ποιητής Γιώργος Ζιόβας (Α’ Αθήνας). 

Στην κουβέντα συνέβαλαν κι αγωνιστές/ριες που έζησαν από μέσα και την εξέγερση των καλλιτεχνών, όπως ο Τάσος Αναστασιάδης υπεύθυνος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, η Μαρία Φωτεινού, ψυχολόγος, υποψήφια στην Α’ Αθήνας, ο Στέλιος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη κ.α. 

Το πώς φτάσαμε στο μεγάλο κίνημα με τις απεργίες και τις καταλήψεις των τελευταίων μηνών, η καθοριστική συμβολή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ποια είναι η παρακαταθήκη και ποια η συνέχεια των διεκδικήσεων, το πώς συνδέονται με τις συνολικές ενάντια στο σύστημα και τις επιθέσεις του και γιατί η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και στις εκλογές είναι σταθμός σε αυτή τη μάχη, ήταν μερικά από τα ζητήματα στην πλούσια συζήτηση που άνοιξε.


Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις

Πάτρα 16/5
Πλ. Όλγας, 7μμ
 
Θεσσαλονίκη 18/5
Πεζόδρομος Αγία Σοφία, 7μμ