Εργατικό κίνημα
Εμπρός για απεργία στα Νοσοκομεία

12/10/2022, Οι εργαζόμενοι του ΓΝΑ Γεννηματας διαδηλώνουν ενάντια στην επίσκεψη Πλεύρη. Φωτό: Λένα Βερδέ

Για την προοπτική πανυγειονομικής απεργίας και την κλιμάκωση των αγώνων στα νοσοκομεία πριν τις δεύτερες εκλογές παλεύουν οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Η ΠΟΕΔΗΝ ήδη έχει υποσχεθεί την κήρυξη απεργίας μέσα στον Ιούνη. Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, μιλάει στην Εργατική Αλληλεγγύη για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μετά το τέλος των πρώτων εκλογών και για το μέτωπο της Υγείας που δεν θα το αφήσουν στον Μητσοτάκη και τα προεκλογικά του ψέματα.

«Είναι η πρώτη φορά που έχει ανάψει τόσο πολύ η πολιτική συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Γεννηματάς. Για πολλούς θεωρείται ανεξήγητο το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει. Και η απάντηση που δίναμε είναι ότι εξηγείται με τέτοια αντιπολίτευση που έκανε ο Τσίπρας. Την τελευταία βδομάδα τα έπαιξε όλα στο να λέει ότι είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου και ότι αν τον ψηφίσουμε θα κάνει προοδευτική διακυβέρνηση με τον Ανδρουλάκη. Ούτε ένα σημείο έμπνευσης για αγώνες και ρήξη με την πολιτική του Μητσοτάκη. Αντίθετα, συναίνεση σε όλα, συνεχιστής αυτής της πολιτικής, αλλά με άλλο ηθικό πρόσημο. 

Όλες και όλοι καταλαβαίνουν ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει να περάσει ό,τι δεν κατάφερε το προηγούμενο διάστημα. Γι' αυτό θα πρέπει να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Εκεί ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για το πού βρίσκεται πολιτικά ο κόσμος. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να διαβάσουμε λάθος τα αποτελέσματα των εκλογών. Τα εκατομμύρια του κόσμου στις πανεργατικές του Μάρτη εδώ είναι, η οργή και το αντισυστημικό ρεύμα επίσης. Έσπασε σε διάφορα κόμματα εκτός και εντός Βουλής, ακόμα και στην αποχή. Με αυτόν τον κόσμο μπορούμε να οργανώσουμε τώρα προεκλογικά πριν τις δεύτερες εκλογές ότι θα ξαναβγούμε μαζικά στους δρόμους. Μόνο έτσι θα σπάσουμε το αφήγημα του Μητσοτάκη ότι αυτός καθορίζει το παιχνίδι.

Γι' αυτό επαναφέρουμε τη συζήτηση για την πανυγειονομική απεργία που έχει υποσχεθεί η ΠΟΕΔΗΝ μέσα στον Ιούνη. Η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, κατάφερε να κερδίσει την πρόταση που έκανε για να καλεστεί νέα απεργία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ που έγινε πριν δύο βδομάδες αποφάσισε ότι θα καλέσει ΓΣ στις 7/6 για να οριστεί ημερομηνία απεργίας στα νοσοκομεία, ό,τι κι αν έχει γίνει με τις εκλογές. 

Οι εκλογές πάνε για τις 25 Ιούνη. Άρα από τη μεριά μας ως Ενωτικό Κίνημα και Συντονιστικό Νοσοκομείων θα πιέσουμε την ΠΟΕΔΗΝ και τις ενώσεις των γιατρών ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΕΝΙΘ, ΕΙΝΗ κτλ. να συντονιστούν και να μην κάνουν πίσω, αλλά να προχωρήσουν γρήγορα στην κήρυξη απεργίας. Η απάντηση στον λαϊκισμό και τον γκεμπελισμό του Μητσοτάκη που τάχα μου βγήκε ο νικητής των εκλογών είναι ότι θα βγούμε στους δρόμους και δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν ούτε προεκλογική περίοδο. Η απεργία στα τρένα στις 30 Μάη βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Διάθεση για σύγκρουση

Δεν πιστεύουμε ότι ο Μητσοτάκης είναι καβάλα στο άλογο, αντίθετα όλος ο κόσμος τον βρίζει, περισσότερο και από το 2019. Τότε υπήρξε μούδιασμα του κόσμου επειδή ξαναβγήκε η ΝΔ μετά από την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μετά από τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη δεν υπάρχει κανένα μούδιασμα. Αυτό που υπάρχει είναι ένα σιχτίρι και ένα σίχαμα. Γι' αυτό δεν πρέπει να “ψαρώσει” κανένας από το αποτέλεσμα που οφείλεται στην ανύπαρκτη ουσιαστικά αντιπολίτευση. Στα νοσοκομεία υπάρχει από όλους η διάθεση για σύγκρουση.

Οι υγειονομικοί ξέρουμε ότι οι 37.000 νεκροί της πανδημίας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαμε ΜΕΘ και επαρκές προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες νοσηρότητες. Κι επειδή οι υγειονομικοί βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με την κυβέρνηση κερδίσαμε και την πλειοψηφία του κόσμου απέναντι στον μύθο που έχτιζε ο Μητσοτάκης και τα παπαγαλάκια του ότι στηρίζει και κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ. Έτσι έφτασε να τολμάει προεκλογικά να υπόσχεται λεφτά για τα δημόσια νοσοκομεία και προσλήψεις, και να κάνει δήθεν αυτοκριτική. Λέει ψέματα. Ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές συνέχισε να προσπαθεί να διαλύσει τη δημόσια Υγεία και να την ιδιωτικοποιήσει. Και θα το κάνει αν τον αφήσουμε.

Προεκλογικά ζήσαμε το φοβερό να πηγαίνει ο Πλεύρης στο Αττικόν και να εξαφανίζονται τα ράντζα, ενώ την επόμενη μέρα στο Γεννηματάς να έχουμε 47 ράντζα. Κι έφτασε η 1η ΥΠΕ να στείλει κλιμάκιο για να δει γιατί το Γεννηματάς έχει ράντζα και όχι το Αττικόν. Δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς από την κατάντια και τη διάλυση που έχει φέρει αυτή η πολιτική της ΝΔ. Ο Χατζηδάκης στα πάνελ των εκπομπών μετά τις εκλογές έλεγε “εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό”, “τα μέτρα που πήραμε ήταν καλά και μας ψήφισαν”. Γελάει ο κόσμος. 

Ιδιωτικοποίησαν την παιδοογκολογική μονάδα των νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Η επανακρατικοποίησή της είναι νούμερο ένα προτεραιότητα και την καταλαβαίνουν όλοι και όλες. Πρώτα απ' όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, αλλά και όλος ο κόσμος, ειδικά μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, καταλαβαίνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν. Το σύνθημα που βάζουμε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ “Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο” επικαιροποιείται. Το υπουργείο Υγείας στέλνει ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως το Therapis στο Παγκράτι -ένα ιδιωτικό νοσοκομείο έτοιμο να κλείσει- έχει γεμίσει. Το σχέδιό τους είναι να πριμοδοτήσουν κάτι τυχάρπαστους καπιταλιστές και να την πληρώνει ο κόσμος αντί να ανοίξουν κλειστά νοσοκομεία. 

Προχωράμε με όλα τα υπόλοιπα αιτήματά μας: μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποιηση των συμβασιούχων, έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ. Δεν είναι αιτήματα που βγάζουμε από το συρτάρι την τελευταία στιγμή και πάμε να τα ζυμώσουμε στον κόσμο. Είναι ώριμα αιτήματα που έχει παλέψει ο  κόσμος ξανά και ξανά.

Αν βγούμε σε απεργίες όπως το προηγούμενο διάστημα που καταφέραμε να σταματήσουμε πολλές επιθέσεις, μπορούμε να τους τσακίσουμε. Αυτή η αυτοπεποίθηση έρχεται και από τις εικόνες προεκλογικά όταν καλούσαμε σε ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από το πόσος κόσμος άκουγε με πολύ προσοχή αυτό που είχε να πει η αντικαπιταλιστική αριστερά».