Εργατικό κίνημα
Η μάχη του νερού είναι μπροστά μας

2/4, Θεσσαλονίκη, συναυλία ενάντια στην ιδιωτιοποίηση του νερού. Φωτό: Χρήστος Αβραμίδης

«Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τις εκλογές εν μέσω ενός απαράδεκτου περιβάλλοντος fake news».

Αυτά έλεγε προεκλογικά ο Μητσοτάκης. Παρά το ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε ξανά και ξανά να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος με ΣΔΙΤ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ενάντια στις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Το οποίο επίσης με απόφασή του καλεί την κυβέρνηση να γυρίσουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να το κάνει. Είναι η ίδια κυβέρνηση που λίγο πριν κλείσει η Βουλή για εκλογές έτρεξε να ιδρύσει τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, ως πρόδρομο για την ιδιωτικοποίηση. 

Τι έλεγε το 2018 ο Μητσοτάκης: «εγώ είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής… Όσο κρατάμε αυτές τις επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο … το ερώτημα δεν είναι λοιπόν αν πρέπει να γίνει αυτό. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει, με τον πιο σωστό τρόπο».

Απεργιακό κίνημα 

Η διαφορά το 2023 είναι το τρομερό απεργιακό κίνημα που βγήκε μετά τα Τέμπη και έβαλε στο κέντρο τις ιδιωτικοποιήσεις που δολοφονούν. Φοβήθηκαν ότι θα του δώσουν νέα πνοή με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η ιστορική συναυλία των δεκάδων χιλιάδων που οργάνωσε η ΕΥΑΘ έδειξε ότι η προοπτική της γενικευμένης πανεργατικής σύγκρουσης για την υπεράσπιση του νερού είναι δυνατή. Με μεγάλη ανταπόκριση έγινε στις 13/5 αντίστοιχη συναυλία στον χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Αυτή η σύγκρουση μπορεί να πάρει απεργιακή διάσταση εδώ και τώρα, για να σπάσει το ψεύτικο αφήγημα του Μητσοτάκη. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, από τη συντήρηση του δίκτυου και τα γραφεία μέχρι την αποχέτευση, είναι αυτοί που εξασφαλίζουν τη λειτουργία του δικτύου και γνωρίζουν τις ανάγκες του, όχι οι διοικητές και οι διευθυντάδες. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, όταν απεργούν, έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα ανώτερα κλιμάκια και τις κυβερνήσεις.