Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δίπλα στον κόσμο του αγώνα

Εξορμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Πετράλωνα την ημέρα των εκλογών

Έξω από δεκάδες εκλογικά κέντρα βρέθηκαν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Κυριακή, καλώντας σε στήριξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ μας μεταφέρουν εικόνες από την επαφή τους με τον κόσμο.

«Πρώτα απ’όλα να πούμε ότι στα εκλογικά κέντρα των Πετραλώνων, αυτό που περιγράφουμε σαν αριστερό αντισυστημικό ρεύμα ήταν εμφανέστατο όλη την ημέρα», μας είπε ο Γιάννης Μαραβελάκης. «Το μεγαλύτερο κομμάτι κόσμου που ερχόταν να μαυρίσει την κυβέρνηση είχε τεράστια ανάγκη από πολιτική συζήτηση. Για όλα. Για το πώς θα ανατραπεί αυτή η πολιτική, για το πόσο αποτελεσματική είναι η αντιπολίτευση, για τους αγώνες και την προοπτική τους. Με ερωτήματα αλλά και διάθεση να ακούσει τη δική μας πρόταση έστω κι αν δεν στήριξε ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τη στήριξε τελικά μετά την επαφή του μαζί μας. Τα 25 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και τα 8 τεύχη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω που δώσαμε σε δυο σχολεία των Πετραλώνων δείχνουν την ανταπόκριση. Οι γνωριμίες που κάναμε και οι νέες σχέσεις που αποκτήσαμε ήταν πολλές. Μάλιστα, ένας εργαζόμενος στην Υγεία, με τον οποίο μιλήσαμε αφού είχε ψηφίσει και στηρίξει άλλο αριστερό ψηφοδέλτιο, αποφάσισε να οργανωθεί μαζί μας».

«Η εξόρμησή μας στο συγκρότημα των σχολείων της Γκράβας μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις», μας είπε ο Νίκος Παπαευαγγελίου. «Υποδεχόμασταν τον κόσμο στην είσοδο κι ένα μεγάλο κομμάτι σταματούσε να μιλήσει μαζί μας. Οι συζητήσεις που κρατούσαν πιο πολύ κατέληγαν είτε σε εφημερίδα και περιοδικό, είτε ακόμα και σε απόφαση οργάνωσης μαζί μας. Μετανάστης με καταγωγή από την Αλβανία που συνόδευε φίλο του για να ψηφίσει γιατί ο ίδιος στερείται αυτού του δικαιώματος, έκανε το βήμα να οργανωθεί όταν ανοίξαμε τη συζήτηση για το πώς το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά και για τους αγώνες που δίνουμε για άσυλο, χαρτιά, ανοιχτά σύνορα ενάντια στους δολοφονικούς φράχτες.

Αντίστοιχα γυναίκα καρκινοπαθής που είχε έρθει να ψηφίσει αποφάσισε να οργανωθεί μετά τη συζήτηση για τις μάχες υπεράσπισης του ΕΣΥ. Αλλά και κόσμος που δεν το αποφάσισε εκείνη τη στιγμή, άφησε στοιχεία για να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Το θέμα της στράτευσης στην επαναστατική αριστερά έκανε κλικ. Ταυτόχρονα πήρε εφημερίδα και περιοδικό κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ και αναγνωρίζει τη δράση μας στο κίνημα. Προφανώς γνωρίσαμε και κόσμο που στήριζε ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Συνολικά το κλίμα ήταν θετικό, ανεξαρτήτως αν κάποιος/α μας ψήφισε ή όχι. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, ειδικά για εμένα που δεν την είχα ζήσει ξανά».

 

Νίκαια 21/5

 

«Στο 40ο και 102ο δημοτικό σχολείο στο Γκύζη διακινήθηκαν 21 εφημερίδες και 4 περιοδικά», μας είπε η Θεοδώρα Καφίρα. «Η ανταπόκριση αυτή ήρθε από κόσμο που στήριζε ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και συνολικότερα της αριστεράς. Που μας ήξερε από τις μάχες σε σχολεία και νοσοκομεία όπως πχ εργαζόμενη σε πανεπιστήμιο με την οποία συζητήσαμε για τον αγώνα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και όλες τις επιθέσεις της Κεραμέως ή άλλη εργαζόμενη που γνώριζε την επίθεση στον Κώστα Καταραχιά -ο οποίος ήταν μαζί μας. Η βασική κουβέντα ήταν για τη συνέχεια των αγώνων αμέσως μετά τις εκλογές. Η πλειοψηφία έλεγε ότι καμιά μάχη δεν τελειώνει με την κάλπη. 

Υπήρχε κόσμος μεγάλης ηλικίας που στήριζε ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι αυτό ήταν πολύ εμπνευστικό. Για πολλούς που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η επιλογή γινόταν όπως έλεγαν “με βαριά καρδιά”, εκφράζοντας απογοήτευση για την αντιπολίτευση που έκανε και αναγνωρίζοντας ότι δεν αποτελεί εναλλακτική στο σύστημα. Κανένας οργανωμένος δεξιός δεν τόλμησε να κοντράρει την παρουσία μας στο σχολείο, ούτε και ψηφοφόρος τους. Δεν μιλούσαν. Επίσης αρκετός κόσμος άφησε στοιχεία επικοινωνίας για τη συνέχεια. Και η αλήθεια είναι ότι πλέον ανοίγει διάπλατα το θέμα της στρατηγικής και το γιατί είναι αναγκαία η ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

«Το κύριο χαρακτηριστικό του κόσμου με τον οποίο ανοίξαμε τη συζήτηση στο 4ο Δημοτικό Περιστερίου και πήρε ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν ότι προερχόταν από χώρους δουλειάς, όπως σχολεία και νοσοκομεία», μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη. «Κόσμος που γνωρίζαμε ήδη από τη γειτονιά, αλλά και κόσμος που μας ήξερε αυτός από τις μάχες που έχουμε δώσει. Πχ εργαζόμενη από τον Ευαγγελισμό που γνώριζε τον αγώνα ενάντια στην εκδικητική τοποθέτηση της Αργυρής Ερωτοκρίτου στην Πολυκλινική, άλλη εργαζόμενη από το Αττικό, δασκάλες -μία εκ των οποίων μας δήλωσε “για σας ήρθα”. Και κόσμος που δεν μας ψήφισε αλλά συζήτησε μαζί μας για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμφωνώντας πως ό,τι έχουμε καταφέρει είναι μέσα από τους αγώνες».

 

Νέα Ιωνία 21/5

 

«Μεγάλο κομμάτι κόσμου στο 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων ήταν αναποφάσιστο μέχρι την τελευταία στιγμή, ένιωθε μετέωρο. Και όταν ξεκινάγαμε τη συζήτηση γιατί να κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να αποτυπωθεί στην κάλπη το αντισυστημικό ρεύμα, ζητούσε ψηφοδέλτιο, έπαιρνε εφημερίδα και περιοδικό, κάθονταν στο τραπέζι μας», μας είπε η Ιωάννα Παυλοπούλου. «Νοσηλεύτρια από το Αγία Όλγα, πολύ θυμωμένη για όσα συμβαίνουν στο ΕΣΥ, οργανώθηκε μαζί μας. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έκφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους, άλλοι μιλούσαν με οργή για τις επιθέσεις στο σύστημα υγείας και τα κοινωνικά αγαθά, για την ακρίβεια.

Πολλοί γνώριζαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τους αγώνες, από την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη. Κόσμος της δουλειάς άφησε τηλέφωνο επικοινωνίας, όπως εργαζόμενη από τη ΔΕΔΔΗΕ, κι έχουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση και να τον καλέσουμε στην εκδήλωση την Πέμπτη στην Νομική. Όλες οι πρωτοβουλίες μας ήταν γνωστές. Δικαστικός αντιπρόσωπος είχε παρακολουθήσει το Στούντιο και είχε διαφωνήσει με την απόφαση της ΛΑΕ να συμμαχήσει με το ΜέΡΑ25. Κόσμος που “με κλειστή μύτη” ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε μαζί μας για τη συνέχεια. Είναι πραγματικό ότι έχουμε να κερδίσουμε ένα μεγάλο ακροατήριο τόσο στις επόμενες εκλογές όσο και στους αγώνες, γιατί είναι με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ότι χρειάζεται σύγκρουση με το σύστημα».

«Το ενδιαφέρον του κόσμου στο 4ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής για το εκλογικό κατέβασμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη συνολική προοπτική της αποτυπώθηκε με 14 φύλλα της εφημερίδας, 7 περιοδικά, τρία βιβλία (για την Ψυχική Υγεία, για την Τρανς Απελευθέρωση, για την Ουκρανία) και μια πρόσκληση στον Μαρξισμό», μας είπε η Μυρτώ Μαργέλη. «Συναντήσαμε κόσμο από τους χώρους δουλειάς, πχ συνάδελφο του Κώστα Καταραχιά, αλλά και από τη γειτονιά. Μεγάλο κομμάτι ήταν αναποφάσιστο. Κι επειδή μας ήξερε καλά από τις μάχες και αναγνώριζε τη δράση μας, η κουβέντα ήταν αν αυτό αξίζει να αποτυπωθεί και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Ανταπόκριση είχε και η εκδήλωση για τα αποτελέσματα την Πέμπτη στη Νομική».

 

 Ελληνικό 21/5