Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κόντρα στους αποκλεισμούς

Η εκλογική καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βασίστηκε αποκλειστικά στις δυνάμεις των μελών της. Των αγωνιστών και των αγωνιστριών που οργάνωσαν περιοδείες και εκδηλώσεις σε δεκάδες εργατικούς χώρους και σχολές, που βγήκαν με τις προκηρύξεις και τις αφίσες στα χέρια σε πλατείες και γειτονιές, που συνέχισαν να βρίσκονται σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργατών και της νεολαίας μέσα στην προεκλογική περίοδο. Κι αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων της και της ανόδου που κατέγραψε, κόντρα σε όλες τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των «πετσωμένων» μιντιαρχών σχετικά με την παρουσίαση των κομμάτων.

Στην πραγματικότητα, η κάλυψη της εκστρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν μηδαμινή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προβολή της κεντρικής προεκλογικής της συγκέντρωσης στην Αθήνα από την ΕΡΤ2 στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της με τον εύγλωττο τίτλο «Δημοκρατία “μαύρα μεσάνυχτα”»: «Με την προβολή στις 2πμ καταργήθηκε ουσιαστικά η δυνατότητα τηλεθέασης της συγκέντρωσής μας, μία από τις ελάχιστες δυνατότητες που παρέχονται για την τηλεοπτική προβολή των θέσεών μας ενόψει των εκλογών.

Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης ΚΥΑ, που προέκυψε μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, η οποία δίνει τη δυνατότητα να προβάλλονται οι εκπομπές παρουσίασης των θέσεων των κομμάτων μέχρι τις 3 τα ξημερώματα!

Είναι μία ακόμα έκφραση των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων για την προεκλογική περίοδο, που δεν εξασφαλίζουν στοιχειωδώς συνθήκες ισοτιμίας όσον αφορά την παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων που παίρνουν μέρος. Κι αν στα κρατικά κανάλια η άποψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που παρεμβαίνει με 349 υποψηφίους/ες και πλήρη ψηφοδέλτια στο 80% των περιφερειών, εξορίζεται σε ακατάλληλες ώρες, στα ιδιωτικά είναι σχεδόν εξαφανισμένη, παρότι κατέχουν δημόσιες συχνότητες.

Τα εμπόδια αυτά είναι ακόμα πιο σημαντικά για τις οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που στηρίζονται αποκλειστικά στη συμμετοχή και συμβολή των μελών τους και των εργαζομένων, ανέργων και νέων κι όχι σε παχυλές επιχειρηματικές ενισχύσεις και κρατικές επιχορηγήσεις.

Αντισυστημική δύναμη

Δεν έχουμε αυταπάτες για την αντιμετώπιση μιας αντισυστημικής δύναμης, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι προσπάθειες εξοβελισμού και περιθωριοποίησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μια ένδειξη του πόσο οι θέσεις μας ενοχλούν και θεωρούνται απειλητικές για το σύστημα, την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όσο κι αν προσπαθούν να χαμηλώσουν τη φωνή μας, αυτή θα ακούγεται πιο δυνατά χάρη στη δράση των αγωνιστών και των αγωνιστριών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς τις επόμενες μέρες στη μεγάλη εξόρμηση για την ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις εκλογές της 21ης Μάη.

Δεν ξεχνάμε τους αγώνες που δώσαμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ όταν η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων έριξε "μαύρο" στην ΕΡΤ. Συνεχίζουμε σ' αυτό το δρόμο για μία ανοικτή δημόσια τηλεόραση με έλεγχο από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και την κοινωνία. Για μία τηλεόραση πραγματικής ενημέρωσης και πολιτισμού και όχι κυβερνητικής προπαγάνδας».

Το αντιδημοκρατικό αυτό σκηνικό απογείωσε ο ΣΚΑΪ, προχωρώντας ακόμα και σε λογοκρισία κατά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Μάη, ο τηλεοπτικός σταθμός πετσόκοψε το τρίλεπτο του Γιάννη Σηφακάκη, μέλους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιου στην Α’ Αθήνας, αφαιρώντας από το βίντεο που έλαβε και ήταν υποχρεωμένος να προβάλει την αντικυβερνητική εισαγωγή του. «Στις 21 Μάη μαυρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία, με ψήφο ανατροπής στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Μαυρίζουμε την κυβέρνηση που δολοφονεί από τα Τέμπη μέχρι τον φράχτη του Έβρου, την κυβέρνηση των υποκλοπών, την κυβέρνηση των σεξιστών και των πλούσιων βιαστών, την κυβέρνηση που κάνει πλάτη στους φασίστες, που υπηρετεί τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, όλα τα αφεντικά που κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους», είναι το λογοκριμένο κομμάτι που προφανώς ενόχλησε την ιδιοκτησία του σταθμού.

Παρότι λιγοστές τόσο στα εθνικής εμβέλειας όσο και στα περιφερειακά ΜΜE, οι συνεντεύξεις και τα κείμενα των μελών και υποψηφίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτέλεσαν «όαση» αριστερής μαχητικής ανατρεπτικής αντιπολίτευσης στα εγκλήματα Μητσοτάκη. Με τον ίδιο ανατρεπτικό λόγο θα συνεχίσει στη νέα εκλογική αναμέτρηση, την ίδια ανατρεπτική πρακτική θα συνεχίσει μέσα στους αγώνες.