Ιδέες
Εκθεση Βιβλίου στο Περιστέρι: Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μας προσκαλεί

Με πολύ ευοίωνες προοπτικές ξεκίνησε η παρέμβαση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στην Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου την Παρασκευή 19 Μάρτη. Παρά τη σχετικά μειωμένη συμμετοχή τις τρεις πρώτες μέρες που συνέπεσαν με την τελική ευθεία προς τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, το Περίπτερο 23 του ΜΒ τράβηξε την προσοχή αρκετού κόσμου, που στάθηκε για να συζητήσει για τις εκδόσεις μας, αλλά και να αγοράσει βιβλία.

Οι αφίσες που καλούσαν σε ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στο τριήμερο του Φεστιβάλ ‘Μαρξισμού’, όπως και το μπάνερ με το εξώφυλλο του βιβλίου για το Μάη του ’68, που ‘στόλιζαν’ το Περίπτερο, έγιναν αφορμή για ζωντανή συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στον Μητσοτάκη και το σύστημα που στηρίζει. Οι τίτλοι των βιβλίων που έρχονται πρώτα σε πωλήσεις, στο ‘διστακτικό’ αυτό ξεκίνημα της Έκθεσης, είναι ενδεικτικοί: «Πώς νίκησε η Ρώσικη Επανάσταση», «Είναι η ανθρώπινη φύση εμπόδιο για τον σοσιαλισμό;», «Μάης ’68 – η επιστροφή της επανάστασης», «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών».

Επίκαιρη συζήτηση

Αυτή τη συζήτηση θα συνεχίσουμε με ακόμα περισσότερο κόσμο στις δυο εκδηλώσεις που οργανώνει στα πλαίσια της Έκθεσης το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Μετά τις πετυχημένες παρουσιάσεις του βιβλίου «Κίνα – από μισοαποικία σε υπερδύναμη» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι η σειρά του Περιστεριού να πάρει τη σκυτάλη το Σάββατο 27/5 στις 7μμ. Η κουβέντα για την Κίνα είναι επίκαιρη, όχι ‘μόνο’ εξαιτίας του ρόλου που παίζει η τεράστια αυτή χώρα σήμερα στον παγκόσμιο καπιταλισμό και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και γιατί η μελέτη της ιστορικής της πορείας τον τελευταίο αιώνα προσφέρει απέραντο υλικό για να συζητήσουμε τι εννοούμε -και τι όχι- με εργατική επανάσταση και σοσιαλισμό. Την εκδήλωση θα ανοίξουν με τις ομιλίες τους ο δημοσιογράφος της ‘Ναυτεμπορικής’ Μωυσής Λίτσης και ο συγγραφέας του βιβλίου Πάνος Γκαργκάνας.

Πριν λίγο καιρό οι διαδηλωτές στη Γαλλία φώναζαν στον Μακρόν: «Αν μας πάς τη σύνταξη στα 64, θα σε πάμε στο Μάη του 68». Έτσι, το Σάββατο 3/6 στις 6μμ, στον ίδιο χώρο, θα μαζευτούμε ξανά για να μιλήσουμε για το βιβλίο «Μάης 68 – η επιστροφή της επανάστασης» στην επέτειο των 55 χρόνων της μεγάλης επαναστατικής έκρηξης της εργατικής τάξης και της νεολαίας, που ξεκίνησε από το Παρίσι για να απλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι απουσιάζουν από την Έκθεση στο Περιστέρι –και είναι κρίμα που την έχουν εμφανώς υποτιμήσει ακόμα και αριστερές εκδόσεις που είτε απουσιάζουν (Θεμέλιο) ή έχουν πολύ περιορισμένη συμμετοχή (Σύγχρονη Εποχή). Κι όμως, η δίψα για ιδέες και οι αναζητήσεις του αριστερού κόσμου είναι ακόμα μεγαλύτερες στις γειτονιές της δυτικής Αθήνας, εκεί που χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό, και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, παρακάμπτοντας το οικονομικό κόστος, είναι το μόνο που συμμετέχει για δεύτερη χρονιά με ολόκληρο περίπτερο και το μόνο που οργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις. 

Θα είμαστε στο Άλσος Περιστερίου μέχρι την Κυριακή 4 Ιούνη. Είτε μένετε στο Περιστέρι είτε οπουδήποτε στη δυτική Αθήνα, μη χάσετε την ευκαιρία να μας επισκεφθείτε στο περίπτερο 23.

Κώστας Πίττας