Εργατικό κίνημα
Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

30/5, Μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Πέραμα. Φωτό: Παντελής Παναγιωτακόπουλους

Ξεχειλίζει η οργή στο Πέραμα με το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη που κόστισε τη ζωή σε έναν 47χρονο εργάτη και έστειλε άλλους δυο στο νοσοκομείο τη Δευτέρα 29/5. Οι τρεις εργαζόμενοι έκαναν επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο «Asterion», συμφερόντων της ΑΝΕΚ, σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης προσπαθώντας να τοποθετήσουν το τέταρτο πτερύγιο στην προπέλα πλοίου.

Το επόμενο πρωί, μαζική απεργιακή συγκέντρωση με εκατοντάδες εργάτες της Ζώνης του Περάματος από όλα τα ναυπηγεία της περιοχής πραγματοποιήθηκε στην πύλη της Ζώνης, με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής να έχει κηρύξει 24ωρη απεργία. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με μοτοπορεία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τους συγκεντρωμένους να μπουκάρουν μέσα στο προαύλιο σπάζοντας την πόρτα και ύστερα μέσα στο κτίριο, όπου κρέμασαν μαύρα πανιά στην πρόσοψη του Υπουργείου. Νέο συλλαλητήριο ήταν καλεσμένο για το απόγευμα της ίδιας μέρας στη Ζώνη, ενώ κλιμακώνουν με νέα 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα, 31/5, και συγκέντρωση στις 10πμ στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Το νέο τραγικό γεγονός υπογραμμίζει το πόσο δολοφονική είναι η πολιτική της κυβέρνησης και του συστήματος. Τις ευθύνες του για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα ουσιαστικά παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, λίγες μόλις ώρες πριν το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε δηλώσεις του στο Mega, λέγοντας ότι το Πέραμα έδωσε 38% στη Νέα Δημοκρατία «διότι βάλαμε σε τάξη την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και δώσαμε δουλειές στον κόσμο. Διότι πήγαμε και τους μιλήσαμε για τα προβλήματά τους». Από τα νοσοκομεία και το λιμάνι μέχρι τον ΟΣΕ και τα ναυπηγεία, την «τάξη» που επιβάλλουν την πληρώνουν με τη ζωή τους οι εργάτες και οι εργάτριες.

Απέναντι στο σφαγείο της κερδοσκοπίας που ονομάζουν “νοικοκύρεμα”, οι εργάτες της Ζώνης προτάσσουν τα δικά τους αιτήματα: «Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου. Άμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας. Να παρθούν όλα τα μέτρα για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας και ο Πυροσβεστικός Σταθμός».

«Όπως έχει καταγγελθεί από τα συνδικάτα, δεν υπήρχε τεχνικός ασφάλειας για μία τόσο σοβαρή εργασία. Σε συνδυασμό με την αποψίλωση της επιθεώρησης Εργασίας και τις συστηματικές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα νέο “ατύχημα”, όπως έγινε τουλάχιστον δύο φορές μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην COSCO», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης. Και συνεχίζει: «Όλος ο Πειραιάς πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια στο νέο έγκλημα αφεντικών και κυβέρνησης. Γιατί και οι δυο είναι συνυπεύθυνοι. Οι πρώτοι για την εντατικοποίηση της δουλειάς και την παράκαμψη όλων των κανόνων ασφαλείας και η κυβέρνηση για τις πλάτες που κάνει στα αφεντικά, όλα αυτά τα χρόνια και τους νόμους που ψηφίζει.

Με απεργία και αγώνα

Οι εργάτες της Cosco πριν από ένα χρόνο έδειξαν πως απαντάμε στις εργοδοτικές δολοφονίες. Με απεργία και αγώνα. Μόνο αν μειωθούν τα κέρδη των αφεντικών θα μπορούμε με σιγουριά να γυρίζουμε σώοι στα σπίτια μας μετά το μεροκάματο. Μόνο αν κρατικοποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι χωρίς καμία αποζημίωση για τους καπιταλιστές και με τον έλεγχο των εργατών μπορεί να ξημερώσει καλύτερη μέρα για τους εργάτες και τις εργάτριες. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για να οργανώσει παμπειραϊκή απεργία μαζί με όλα τα σωματεία».

Το ΕΚΠ επισημαίνει ότι «οι συνάδελφοι καταπλακώθηκαν από έλικα προπέλας, την οποία και επισκεύαζαν, εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή που Κυβέρνηση και εργοδοσία οργανώνουν φιέστες στο Πέραμα και πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη, οι συνάδελφοι μας δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους ζωντανοί», ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας τονίζει ότι: «Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα φωνάζουν, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα άλλος ένας συνάδελφος να προστεθεί στην -δυστυχώς- μακρά λίστα των εργατικών δυστυχημάτων, και δύο ακόμη συνάδελφοι να τραυματιστούν».