Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Απεργία στο Κερατσίνι

13/5, Αποκλεισμός του αμαξοστασίου του Δημου Κερατσινίου από τους εργαζόμενους. Φωτό: FB/Μήτσος Αργυροκαστρίτης

Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 1 Ιούνη και κινητοποίηση στις 8πμ στο Δημαρχείο στο Κερατσίνι κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας τη μάχη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ενάντια στον νόμο Βορίδη. 

Οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τη βδομάδα πριν τις εκλογές και η ιστορική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων με πάνω από 600 μόνιμους και συμβασιούχους, ανάγκασαν το δημοτικό συμβούλιο -που είχε πάρει απόφαση να ασκήσει έφεση λόγω του νόμου στη θετική για τους εργαζόμενους δικαστική απόφαση- να υπόσχεται ότι κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του. Η νέα απεργία δίνει τον τόνο της άμεσης απεργιακής κλιμάκωσης στους δήμους και σε όλο το εργατικό κίνημα, δίπλα στους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, στη Ζώνη του Περάματος και την Έρευνα, που συνεχίζουν και αυτοί με απεργίες.

«Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν είναι καινούργιος. Αφήνουν τους εργαζόμενους ξεκρέμαστους για να γλιτώνουν λεφτά, όχι προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων», μας είπε η Ελένη Τσαγανού, συμβασιούχος στον δήμο Νίκαιας. «Οι συμβασιούχοι στους δήμους δουλεύουν για πολλά χρόνια με το “τσεκούρι” πάνω από το κεφάλι, χωρίς να έχουν τίποτα σίγουρο. Εγώ κλείνω 22 χρόνια συμβασιούχος σε παιδικό σταθμό. Είναι απερίγραπτη η κατάσταση να είσαι τόσα χρόνια χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ακόμα και τα εργατικά ατυχήματα που γίνονται κάθε τόσο στους δήμους είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, που βάζει το κέρδος πάνω από τις ζωές μας. Δεν θέλουν μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα, για να μπορούν να σε απολύουν και να σε προσλαμβάνουν κατά το δοκούν και να δώσουν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες σε εργολάβους. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι βάζουν χέρι στον δημόσιο πλούτο που έχτισαν οι πολίτες με δικά τους λεφτά για να βγάζουν κέρδη οι εργολάβοι. Με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να διαλύεται και με τους εργαζόμενους να πληρώνονται με μισθούς πείνας και να δουλεύουν με όρους σκλαβιάς, χωρίς ΣΣΕ. Όχι μόνο στους δήμους, αλλά σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Είναι ευκαιρία ο αγώνας που ξεκίνησε και συνεχίζεται στον δήμο Κερατσινίου να επεκταθεί σε όλους τους δήμους της χώρας και μάλιστα πριν τις εκλογές στις 25 Ιούνη. Έτσι θα πιεστούν οι “από πάνω” να καλύψουν τις ανάγκες των δήμων και του προσωπικού τους, όλες τις “τρύπες” που έχουν αφήσει ανοιχτές με σκοπό να τις δώσουν σε ιδιώτες. Από τη στιγμή που συμβασιούχοι είμαστε τόσα χρόνια στη δουλειά δικαιούμαστε κανονικά τη μονιμοποίηση, γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αλλά γι' αυτό έφτιαξε ο Βορίδης αυτόν τον άθλιο νόμο, που εμποδίζει τους εργαζόμενους να κερδίσουν δικαστικά και να βρουν το δίκιο τους. Και οι μόνιμοι είναι μαζί μας στον αγώνα, καθώς μένει λίγο προσωπικό για πολύ δουλειά, ενώ οι μισθοί τους είναι στάσιμοι και με κομμένα επιδόματα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ να κηρύξει απεργίες

Γι' αυτό οι κινητοποιήσεις των συναδέλφων στο Κερατσίνι μπορούν να γενικευτούν σε κάθε δήμο με τη συμμετοχή μόνιμων και συμβασιούχων. Να πιέσουμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να κηρύξει τώρα νέα πανελλαδική απεργία. Όπως το έκανε και είχε επιτυχία, μετά τη δίωξη στο δημοτικό συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου, που αρνήθηκε να εφαρμόσει τον νόμο Βορίδη. Να κλιμακώσουμε απεργιακά με αιτήματα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες και την ακύρωση του νόμου Βορίδη. Να οργανώσουμε κινητοποιήσεις σε κάθε δήμο από τα κάτω με καταλήψεις και δράσεις που θα σπρώξουν προς αυτή την κατεύθυνση».