Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργία στις 14 Ιούνη

9/11/2022, Πανεργατική απεργία, Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 14 Ιούνη 11πμ-3μμ κατεβαίνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά με βασικές αιχμές την έλλειψη προσωπικού και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.. Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ στις 29/5 μετά από πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή και πέρασε με τις ψήφους των δυνάμεων και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων σε προκήρυξή του για την οργάνωση της απεργίας με σύνθημα «Για την ήττα της ΝΔ – Ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ» καταλήγει: «Χωρίς αναμονές ξεσηκώνουμε τα νοσοκομεία μας: Με γενικές συνελεύσεις, συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα οργανώνουμε την απεργία στις 14 Ιούνη. Οργανώνουμε την Τετάρτη 7 Ιούνη μέρα δράσης σε όλα τα νοσοκομεία για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 14/6. Καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ να μετατρέψουν την στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ στις 14/6 σε απεργία για όλους τους υγειονομικούς».  

«Τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν μια μεγάλη πρόκληση για τις μάχες που έχουμε δώσει και παραμένουν ανοιχτές στα νοσοκομεία ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση του Μητσοτάκη», δηλώνει στην ΕΑ ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου. «Είναι λάθος η εξήγηση ότι η κοινωνία συντηρητικοποιείται. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζούμε στα νοσοκομεία. Γι' αυτό με τη συζήτηση που ανοίγαμε διακινώντας το μετεκλογικό φύλλο της ΕΑ και την ανακοίνωση του ΣΕΚ, πολύς κόσμος ξεκαθάριζε ότι αυτός που συντηρητικοποιήθηκε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό καθόρισε τις εκλογές. Η συζήτηση κατέληγε στο “καμία αναμονή μέχρι τις δεύτερες εκλογές”, να πάμε σε πανυγειονομική απεργία άμεσα.

Αγώνες

Οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν στα νοσοκομεία το προηγούμενο διάστημα ήταν φοβεροί. Μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε τεράστιες απεργίες και κινητοποιήσεις στην Υγεία τον περασμένο Οκτώβρη, τον Δεκέμβρη και τον Φλεβάρη, ενώ συνέχεια υπήρχαν μάχες ανά νοσοκομείο με συγκεντρώσεις στις πύλες και στις διοικήσεις. Ολόκληρες πόλεις κατέβηκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν το δημόσιο νοσοκομείο τους, από την Ιεράπετρα και το Ρέθυμνο μέχρι τη Σύρο και την Πάτρα. Δεν πήγαν χαμένες, το αντίθετο.

Από τη μία εμποδίσαμε να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα στη διάλυση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ. Και από την άλλη, καθορίσαμε ότι ο Μητσοτάκης κι ο Πλεύρης, που δεν σταμάτησαν να λένε σε όλους τους τόνους ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα σώσουν το ΕΣΥ και να προωθούν αντίστοιχους νόμους, αναγκάστηκαν να βάζουν “κέντρο” στην προεκλογική τους δημαγωγία την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και να απολογούνται για τις “παραλείψεις” τους. Με τις κινητοποιήσεις μας κερδίσαμε όλη την κοινωνία με το μέρος μας κόντρα στη δολοφονική διαχείριση του ΕΣΥ, από την πανδημία μέχρι σήμερα. Αν το είχαμε αφήσει στη χλιαρή αντιπολίτευση και τους ήρεμους τόνους του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δεν θα έκαναν αυτή τη δήθεν αυτοκριτική, αλλά θα έλεγαν πόσο καλά τα κατάφεραν.

Παρόλα αυτά ξέρουμε ότι λένε ψέματα και ότι θα προχωρήσουν σε νέες επιθέσεις στη δημόσια Υγεία. Γι' αυτό οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση για να βγει νέα απεργία. Απευθυνόμαστε σε ένα τεράστιο κομμάτι κόσμου που έχει δώσει απεργιακές μάχες και δεν είναι διατεθειμένος να λουφάξει και να αφήσει τον Μητσοτάκη να αλωνίσει. Αντικειμενικά δεν έχει να ελπίσει σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά στην οργάνωσή του αγώνα από τα κάτω. Αυτό φάνηκε και πριν τις πρώτες εκλογές. Στο ΓΝ Έλενα Βενιζέλου, την Τρίτη πριν την Κυριακή των εκλογών, κάναμε μια μεγάλη κινητοποίηση στο προαύλιο απέναντι στις ελλείψεις, την ιδιωτικοποίηση, στην ΚΥΑ για το Ανθυγιεινό επίδομα που υποβαθμίζει τις μαίες και άλλα.  

Κερδίσαμε στην ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ ότι θα πάμε για απεργία μέσα στον Ιούνιο και θα γίνει Γενικό Συμβούλιο στις 9/6 για να την ορίσει. Δίνουμε τη μάχη ότι θα συντονιστεί με την ΕΙΝΑΠ. Μπορούμε να το κερδίσουμε γιατί οι υγειονομικοί και η κοινωνία είναι συντριπτικά με αυτή την γραμμή και εξοργισμένοι με την κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτή την οργή, αλλά και την πολιτική εμπειρία αυτού του κόσμου, δεν θα αφήσουμε να χαραμιστεί στην προτροπή να “ψηφίσει σωστά”, αλλά στην κλιμάκωση εδώ και τώρα των αγώνων μας».