Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός - Τουρισμός: Εμπρός για απεργία ...και για το δικαίωμα στην ψήφο

Κοινή εργατική σύσκεψη για τα μέτρα προστασίας των οδηγών δικύκλου πραγματοποίησαν το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής στις 29/5. Την ίδια μέρα δηλαδή του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος στο Πέραμα, το οποίο υπογράμμισε την αναγκαιότητα να μπουν στο κέντρο των διεκδικήσεων τα ζητήματα της ασφάλειας.

Συμμετείχαν διανομείς από τα σωματεία efood, Wolt, Speedex, Skroutz, ACS, εργαζόμενων σε εργολάβους ΕΛΤΑ και τη ΣΒΕΟΔ. Εισηγητικά τονίστηκαν όλα τα αιτήματα του κλάδου για να σταματήσει να είναι τόσο επισφαλής μια εργασία που ο χώρος της είναι ο δρόμος: Ένταξη στα ΒΑΕ, Μέτρα Ατομικής Προστασίας, Συλλογικές Συμβάσεις και μόνιμη σταθερή δουλειά, όχι freelance και ανασφάλιστη εργασία.

Είναι σημαντική η πρωτοβουλία για να συντονιστούν τα διάφορα κομμάτια των διανομέων, από delivery μέχρι κούριερ, για να δώσουν από κοινού αυτόν τον αγώνα. Είναι όμως προβληματική η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ότι οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν αφού οριστεί ο νέος Υπουργός Εργασίας ή ότι χρειάζεται μια νέα πιο διευρυμένη σύσκεψη. Δεν χρειάζεται αναμονή για τη νέα κυβέρνηση. Εδώ και τώρα πριν από τις δεύτερες εκλογές, μία μέρα κοινής απεργίας σε όλους τους διανομείς θα έδινε τη δυνατότητα να εκφραστεί η οργή του κλάδου και για τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου σε όσους δουλεύουν σεζόν.

 

...και για το δικαίωμα στην ψήφο

Δεκάδες χιλιάδες -νέοι στην πλειοψηφία τους- είναι  οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν στα τουριστικά θέρετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Εκτός από την απίστευτη εκμετάλλευση και την εργοδοτική αυθαιρεσία που είναι ο κανόνας -χωρίς εξαιρέσεις, στερούνται πρακτικά και το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο “μαέστρος” και για τα δύο ζητήματα.

Με όλους τους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους δίνει το πράσινο φως στους μεγαλοξενοδόχους και τα αφεντικά στον Τουρισμό να σπάνε ρεκόρ κερδών κάθε καλοκαίρι στις πλάτες των εργαζομένων. Και από την άλλη, δεν προχώρησε στις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα διευκόλυναν αυτόν τον κόσμο να ψηφίσει στον τόπο δουλειάς του. 

«Στον χώρο που εργάζομαι για σεζόν στην Κέρκυρα κανένας μας δεν ψήφισε. Όχι γιατί δεν θέλαμε», δηλώνει στην ΕΑ ο Θωμάς. «Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στις 21 Μάη, ένας συνάδελφος είπε “Σηκωθείτε να πάμε να ψηφίσουμε στον δεύτερο γύρο για να μην πάρει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης”. Όλοι αυτό θα θέλαμε, αλλά μας είναι οικονομικά αβάσταχτο να πάμε και να έρθουμε για μία ημέρα. Ακόμα κι αυτό το πρόβλημα να μην υπήρχε, πάλι δεν μπορούμε να φύγουμε λόγω φόρτου εργασίας. Οι Κυριακές είναι οι μέρες που δουλεύουμε στο φουλ, ακόμα και τα ρεπό μας είναι μόνο καθημερινές. Και αυτά ισχύουν για όλους και όλες που δουλεύουν σεζόν».

«Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και η Ομοσπονδία (ΠΟΕΕΤ) χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες για απεργιακές κινητοποιήσεις», μας είπε ο Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος και μέλος της κίνησης Καμαριέρα. «Για να κερδίσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, για να επιβάλλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για να μην τους αφήσουμε να στερήσουν από δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους το δικαίωμα να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές. Το πρόβλημα δεν είναι διαδικαστικό. Υπάρχει η τεχνολογία που επιτρέπει ότι ακόμα και τώρα μπορούν να υπάρξουν οι ρυθμίσεις για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι της σεζόν στον τόπο δουλειάς τους. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και γι' αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε απεργιακά».