Εργατικό κίνημα
Μουσεία: Συντονισμός για απεργία

23/5/23 Κινητοποίση στα Μουσεία Βορείου Ελλάδας

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι διατεθειμένοι να αναβάλουν τη μάχη προεκλογικά. Οργανώνονται για να μην αφήσουν να προχωρήσει ο νόμος της Μενδώνη για την ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης.

«Στο Bυζαντινό Mουσείο την Tρίτη 23 Μάη κάναμε συνέλευση εργαζομένων με μαζική συμμετοχή (93 άτομα)», μας μεταφέρει ο Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος του Βυζαντινού Μουσείου και μέλος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στο ΥΠΠΟ. «Αποφασίσαμε τα ακόλουθα: Διεκδικούμε 24ωρη απεργία για το θέμα των μουσείων πριν τις εκλογές της 25 Ιούνη. Να σταλεί εξώδικο στο υπουργείο Πολιτισμού από τα σωματεία μας (ΣΕΑ, ΠΕΣΑ, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής Στερεάς και Νήσων) για παράταση ενός μήνα της απεργίας-αποχής από τις ενέργειες που σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου 5021/23 που μετατρέπει τα μουσεία σε ΝΠΔΔ. Τέλος, δεν θα αφήσουμε να συνεδριάσουν τα δοτά από την κυβέρνηση Διοικητικά Συμβούλια στο Μουσείο.

Θα κάνουμε διαδικτυακή σύσκεψη την Τετάρτη 31/5 για να συντονιστούμε με τους εργαζόμενους και στα υπόλοιπα τέσσερα μουσεία της χώρας, τα οποία αφορά αυτός ο νόμος. 

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι την ανατροπή του νόμου εμπνεόμενοι απ' το παράδειγμα της ΕΡΤ όπου πριν 10 χρόνια οι εργαζόμενοι έδειξαν πως αναλαμβάνοντας τον εργατικό έλεγχο ανατρέπονται οι νόμοι και οι κυβερνητικές πλειοψηφίες».

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος σε ψήφισμά τους δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου και δεν θα παρέχουν υπηρεσίες σε δοτά Διοικητικά Συμβούλια, ενώ καλούν «τους συναδέλφους (εν ενεργεία και μη) που δέχτηκαν να συγκροτήσουν διοικητικά συμβούλια, να σεβαστούν έστω και την τελευταία στιγμή την Τιμή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να παραιτηθούν».