Εκπαίδευση και νεολαία
Στέγη για το Καλλιτεχνικό Σχολείο

29/5, Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Δημαρχείο της Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 29/5, μαθητές/ριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθήνας μαζί με γονείς κι εκπαιδευτικούς, διεκδικώντας την επίλυση του κτηριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το σχολείο. Στο πλευρό τους βρέθηκε η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και η Εργατική Αλληλεγγύη. Νέα κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31/5 στις 12μες, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Έχουμε κουραστεί ως μαθητές να ακούμε κούφιες υποσχέσεις. Τα καλλιτεχνικά σχολεία δεν είναι μόνο για γιορτές και προβολές. Είναι ένας τρόπος έκφρασης. Λειτουργεί σαν διέξοδος μπροστά στο σύστημα που συνεχώς μας κόβει τα φτερά. Εμείς παραμένουμε εδώ, ζητώντας ακόμη μια φορά να εισακουστεί το αίτημα μας για να γίνουν όσα χρειαστούν για την μεταστέγαση του σχολείου μας στο μόνιμο κτήριο μας» υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οι μαθητές/ριες σε επιστολή τους στις δημοτικές παρατάξεις.

«Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου ένα σχολείο ιδρύεται στα χαρτιά χωρίς να έχει κάποια στέγη» λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αντώνης Σκαρπέλης, μέλος του Συλλόγου Γονέων κι εξηγεί: «Ο Δήμος Αθήνας που ήταν υπεύθυνος να βρει στέγη στο σχολείο σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, δεν μερίμνησε. Προσωρινά επί Καμίνη στεγάστηκε  στην Ακαδημία Πλάτωνος μαζί με το Μουσικό Σχολείο. Αλλά κι εκεί όσο έμπαιναν καινούργια παιδιά στις τάξεις και μεγάλωνε ο πληθυσμός του σχολείου, άρχισαν να μην χωράνε. 

“Εργασίες για τη βιτρίνα”

Στην οδό Πρασσά, εκκένωσαν κτήριο που έμεναν πρόσφυγες και για να χρυσώσουν το χάπι υπόσχονταν ότι θα στεγαστεί εκεί το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Αλλά ούτε αυτό έχει γίνει. Εδώ τρία χρόνια ό,τι εργασίες γίνονται είναι για τη βιτρίνα και η οικοδομική άδεια δεν έχει εκδοθεί ακόμα για το σύνολο του συγκροτήματος. Οι υποσχέσεις του Μπακογιάννη είναι εντελώς στον αέρα. Η υπόθεση έχει γίνει μπαλάκι από το δήμο, στο υπουργείο, στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας κλπ. Προσωρινά έχουν στείλει τα παιδιά σε ένα κτήριο δίπλα στο Πειραματικό στους Αμπελόκηπους. Ούτε εκεί χωράνε προφανώς. Η λύση που προτείνουν από το δήμο είναι να στεγαστεί αλλού η Β’ Λυκείου, ένα χιλιόμετρο μακριά. Να πηγαίνουν εκεί για τα πρωινά μαθήματα και να γυρνάνε μετά στους Αμπελόκηπους – με δικά τους μέσα κι όχι με σχολικά λεωφορεία – για να κάνουν τα εργαστήριά τους. 

Καταλαβαίνεις ότι ένα καλλιτεχνικό σχολείο χρειάζεται υποδομές. Τώρα τις πρόβες για χορό και θέατρο, τις κάνουν σε μια πλατεία απέναντι, μέσα στη βροχή. Υποπτευόμαστε ότι θέλουν να το διαλύσουν το σχολείο, ή να το διασπάσουν. Αυτή είναι η κυβερνητική αντιμετώπιση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Την Κυριακή οι γονείς κάναμε μια πολύ μαζική και δυναμική συνέλευση κι αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη σημερινή κινητοποίηση των παιδιών. Είναι αγανακτισμένα με αυτή την κατάσταση. Θα μας βρίσκουν παντού απ’ έξω. Και στο δημαρχείο και στο υπουργείο και στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας. Κι αν τα παιδιά αποφασίσουν ότι το Σεπτέμβρη δεν ανοίγει το σχολείο είμαστε αποφασισμένοι να τα στηρίξουμε».