Καταπίεση και απελευθέρωση
PRΙDE 2023: Διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού

Το Σάββατο 10 Ιούνη η πλατεία Συντάγματος θα βαφτεί στα χρώματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στο ίδιο μέρος όπου βρίσκεται το κεντρικό προεκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας, το φετινό Pride θα στέλνει δυνατά το μήνυμα ότι ο σεξισμός και η ομοφοβία θα τσακιστούν.

Είναι ένας μεγάλος σταθμός στη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στην καταπίεση. Η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh» κυκλοφορεί ήδη αφίσα και προκήρυξη, καταθέτει ψηφίσματα συμμετοχής σε σωματεία και συλλόγους, ενώ την ίδια μέρα στις 4μμ στα γρασίδια της πλατείας Συντάγματος οργανώνει συζήτηση «Πώς παλεύουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης».

«Το γεγονός ότι το φετινό Pride γίνεται μέσα στη δεύτερη προεκλογική περίοδο, με τη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών να έχει πάρει φωτιά, σημαίνει για μας ότι μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο βήμα για την ανατροπή αυτής της ομοφοβικής και σεξιστικής κυβέρνησης», μας είπε ο Αλέξανδρος Σακελλάρης, λογοθεραπευτής και μέλος της Πρωτοβουλίας. «Η καμπάνια μας έχει τρία κέντρα. Το πρώτο είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις συμμετοχής από συνδικάτα. Στο δρόμο που είχε ανοίξει η περσινή παρουσία της ΟΕΝΓΕ, θέλουμε να απλώσουμε ότι η μάχη ενάντια στην ομοφοβία είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και να καταφέρουμε να έχουμε μαζί μας σωματεία από πολλά νοσοκομεία, πολλά σχολεία και άλλους εργατικούς χώρους.

Το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή για παράδειγμα των εκπαιδευτικών φάνηκε με την πρόσφατη φασιστική στοχοποίηση της δασκάλας που πρόβαλε την ταινία “Αγόρια στο Ντους” στην τάξη. Είναι μια προκλητική επίθεση για την οποία ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης που αποθρασσύνει τους φασίστες. Από τη μια καλύπτουν παιδοβιαστές και από την άλλη έχουν το θράσος να λένε ότι μια ταινία για την φιλία και την τρυφερότητα είναι επικίνδυνη για τα παιδιά.

Το δεύτερο είναι να ξεσηκώσουμε τις γειτονιές, με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις. Και το τρίτο είναι να καλέσουμε μαζικά στην εκδήλωση που οργανώνουμε στο πλαίσιο του Pride για το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε μια και καλή από το σύστημα που γεννά την καταπίεση. Ώστε στη διαδήλωση Υπερηφάνειας που θα ακολουθήσει να συγκροτήσουμε ένα δυνατό εργατικό και νεολαίστικο μπλοκ που θα έχει στο κέντρο του και θα εκφράζει αυτή την προοπτική».

Απέναντι στους θεσμούς

«Από το σεξισμό μέχρι την ομοφοβία και την τρανσφοβία, έχουμε απέναντί μας κυβερνήσεις, δικαστήρια, ΜΜΕ και όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους που προσπαθούν να μας επιβάλουν πως οτιδήποτε ξεφεύγει από το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια είναι “ανώμαλο” κι επιβλαβές για το κοινωνικό σύνολο», αναφέρει η προκήρυξη της Πρωτοβουλίας.

«Ειδικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δώσει τα ρέστα της! Από την προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα παρεμβαίνοντας με επιδοτήσεις-καμπάνιες στα γυναικεία σώματα και κυνηγώντας το δικαίωμα στην έκτρωση, μέχρι την προσπάθεια να αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη τον κόσμο που είναι σε διαδικασία φυλομετάβασης. Είναι η ίδια κυβέρνηση που βυθίζεται μέσα στα σεξιστικά σκάνδαλα, καλύπτει βιαστές και παλεύει με νύχια και με δόντια να μη βρει δικαίωση κανένα θύμα σεξισμού.

Απέναντι σε όλα αυτά, το ΛΟΑΤΚΙ+ και το γυναικείο κίνημα, έχουν δώσει σκληρές μάχες. Μαζί με σωματεία εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους, κομμάτια της αριστεράς. Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ ήταν ένα ορόσημο... χρειάζεται να έχουμε καθαρό πως ο πρώτος στόχος είναι να μαυρίσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Της πιο ανοιχτά σεξιστικής και ομοφοβικής κυβέρνησης. Να μπλοκάρουμε το ρατσισμό που ενισχύει την προσπάθεια επανεμφάνισης των φασιστών. Παράλληλα, να επιμείνουμε στις καθημερινές μάχες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Για προσλήψεις στα σχολεία, στους δήμους, στα νοσοκομεία, σε κάθε κομμάτι δημόσιων υπηρεσιών. Για ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για νομικά έγγραφα χωρίς κωλυσιεργίες και οικονομικούς αποκλεισμούς για όλα τα τρανς άτομα».