Εκπαίδευση και νεολαία
Φασιστική πρόκληση η επίθεση στη δασκάλα για την ταινία “Αγόρια στο ντους”

Η στοχοποίηση της δασκάλας που πρόβαλε στη σχολική της τάξη την ταινία μικρού μήκους «Αγόρια στο Ντους» του Σουηδού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, είναι μια φασιστική πρόκληση. Μια φασιστική πρόκληση που βρήκε πρόσφορο έδαφος στα συστημικά ΜΜΕ και έχει την κάλυψη του Υπουργείου Παιδείας.

Το ότι ο δικηγόρος των γονέων που αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά της εκπαιδευτικού είναι κολλητός του Κασιδιάρη, δεν είναι λεπτομέρεια. Η πηγή της επίθεσης είναι το ναζιστικό κύκλωμα, με τα ψεύδη για ταινία «πορνό» και «προώθησης» της ομοφυλοφιλίας. Η σιωπή του Υπουργείου έχει αφήσει αυτά τα ψέματα να αναπαράγονται, παρά τις δεκάδες εκκλήσεις από εκπαιδευτικά συνδικάτα, αρμόδιους φορείς και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, που δηλώνουν την συμπαράστασή τους στη δασκάλα και αποκαθιστούν την αλήθεια για το περιεχόμενο, τους στόχους και την εκπαιδευτική αξία της ταινίας - στοιχεία για τα οποία έχει βραβευτεί και κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι την θεωρώ σπουδαία ταινία», έγραψε σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. «Άρτια καλλιτεχνικά και δυνατό εκπαιδευτικό εργαλείο. Αρχικά την είχα επιλέξει για το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 2021. Αλλά δεν υπήρχε δυνατότητα να συμπεριλάβω δυο σουηδικές ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα... Η κινηματογραφική εκπαίδευση είναι κατεπείγον να μπει στα ελληνικά σχολεία. Εξυπακούεται ότι στηρίζω ολόψυχα την άγνωστή μου δασκάλα εναντίον της οποίας κραυγάζουν διάφορα σκανδαλοθηρικά sites».

Είχε προηγηθεί η απάντηση του σκηνοθέτη της ταινίας Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, που ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο. 

Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών).

Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα».

Ούτε οι ισχυρισμοί πως η πρωτοβουλία της δασκάλας ήταν «αυθαίρετη» και «εκτός των εκπαιδευτικών της αρμοδιοτήτων» ευσταθούν. Όπως ξεκαθάρισε ο Σύλλογός της ΣΕΠΕ Α’ Αθήνας: «η πλατφόρμα streaming ταινιών για τα σχολεία Cinedu σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- ΕΚΤ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση”. Εταίρος του έργου είναι και το ΥΠΑΙΘ...

Αν ορισμένοι κύκλοι επιθυμούν την επιστροφή στον σκοταδισμό και την εποχή της παραπληροφόρησης των παιδιών γύρω από τόσο ευαίσθητα ζητήματα, οι εκπαιδευτικοί, από τη θέση των λειτουργών που έχουμε χρέος να φωτίσουμε τη νέα γενιά, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν σχολείο της ολόπλευρης γνώσης και της δημοκρατίας».

Αλλά και η ΔΟΕ: «Είναι αδιανόητο, συνάδελφοι οι οποίοι λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που το ίδιο το Υπουργείο θέτει, χρησιμοποιώντας “παιδαγωγικά εργαλεία” που το ίδιο παρέχει με στόχο την ευαισθηοποίηση και θωράκιση των μαθητών, να γίνονται αποδέκτες εξωφρενικών επιθέσεων και να φιμώνονται με απειλές και διώξεις με το Υπουργείο να κρύβεται ενθαρρύνοντας τον σκοταδισμό».

Είναι ξεκάθαρο ότι η προβολή της ταινίας δεν είναι παρά η αφορμή για μια νέα ομοφοβική επίθεση στα σχολεία και συνολικά στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα. Μια επίθεση που, υπό το μανδύα των «αγανακτισμένων γονέων», επιχειρείται να εμφανιστεί ότι εκφράζει την κοινωνία με στόχο να φιμώσει οποιοδήποτε εκπαιδευτικό δίνει αντισεξιστικές και αντιομοφοβικές μάχες. Το δρόμο για τέτοιου είδους προκλήσεις τον έχει ανοίξει η κυβέρνηση της ΝΔ και η Κεραμέως με σειρά σεξιστικών και ομοφοβικών πρωτοβουλιών τους το προηγούμενο διάστημα, όπως με την απόπειρα να ενταχτούν στα σχολεία προγράμματα για το αγέννητο παιδί. Μέχρι τώρα έχουν σπάσει τα μούτρα τους. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.