Ο Alan Dettlaff, ακαδημαϊκός κοινωνικής εργασίας, πολιτικός ακτιβιστής, μίλησε στην εφημερίδα Socialist Worker και μάς δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε την περίπτωσή του. Το Πανεπιστήμιο του Χιούστον απέλυσε τον Alan Dettlaff τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Η πολιτική του δράση, η υποστήριξη του στο κίνημα της κατάργησης (abolition movement) που διεκδικεί την αλλαγή του συστήματος και συνολικά η μάχη για μια άλλη Κοινωνική Εργασία ενάντια στην καταπίεση, το ρατσισμό και τις διακρίσεις, οδήγησε το Πανεπιστήμιο να τον διώξει. Η απόλυση του πυροδότησε μια καμπάνια υποστήριξης του διεθνώς.
Ο Alan υποστηρίζει πως το σύστημα παιδικής προστασίας είναι βουτηγμένο στο ρατσισμό και δε χωράει μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι ότι η σκληρή τακτική απομάκρυνσης παιδιών από τις “ανάξιες” οικογένειές τους, που όλως τυχαίως αφορά κυρίως μαύρες οικογένειες, καλά κρατεί στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, o ίδιος ο Τραμπ το 2018 επιθυμούσε να παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς μετανάστες, που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Προφανώς, τα σχέδια αυτά κατέληξαν στον κάδο των αχρήστων, όπως και ο Τραμπ. Παρόλα αυτά, η πολιτεία των ΗΠΑ αντί να στηρίξει τις οικογένειες αυτές, αφήνει τα παιδιά απροστάτευτα, με την πλειοψηφία αυτών να πέφτουν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Το ίδιο και στην Ελλάδα με τους παιδοβιαστές υπό την ανοχή και τη συγκάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο δρόμος για τη διάλυση του καπιταλισμού είναι αναγκαίος και εφικτός μέσα από τη συλλογική μας δύναμη κόντρα στην κυρίαρχη τάξη που μάς θέλει καταπιεσμένους/ες. Η 21 Μάρτη στην Ελλάδα ήταν απεργιακή μέρα σταθμός για την Κοινωνική Εργασία. Οι κοινωνικοί/ες λειτουργοί είναι κομμάτι της εργατικής τάξης, είναι εργάτες/τριες της πρώτης γραμμής δίπλα στους πρόσφυγες και τις προσφύγισες, τους/τις μετανάστες/ τριες, κ.ό.κ και χρειάζεται να παλέψουν για μια Κοινωνική Εργασία που αντιστέκεται και διεκδικεί, για μια άλλη κοινωνία που θα βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα των καταπιεστών.
Βίκυ Βρακά