Ιδέες
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2023: Η κοινωνία αλλάζει με επανάσταση, η εργατική τάξη νικάει με κόμμα επαναστατικό

Η συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών μας οδηγεί κατευθείαν στο τριήμερο του Μαρξισμού 7, 8 και 9 Ιούλη. Γιατί είναι συζήτηση για το πώς αλλάζει και με ποια δύναμη αυτό το σύστημα.

Ποιος είναι ο δρόμος για να φτάσουμε στην αλλαγή της κοινωνίας και τον σοσιαλισμό; Είναι ο κοινοβουλευτικός δρόμος, τον οποίο ένα προηγούμενο διάστημα ακολουθούσε η σοσιαλδημοκρατία και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβερνώσα αριστερά; Ή υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος των αγώνων, της εργατικής τάξης, της επανάστασης; Λειτούργησε ο πρώτος; Η απάντηση είναι όχι. Το είδαμε με τραγικό τρόπο στην κατάληξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια δύναμη μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο; Το κοινοβούλιο μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να ψηφίζει νομοσχέδια. Έχει η εργατική τάξη τη δύναμη να τσακίζει αυτά τα νομοσχέδια; Ή είναι μία τάξη η οποία είναι «υποχρεωμένη» να υφίσταται την εκμετάλλευση και την καταπίεση; Το κίνημα του Μάρτη για το οποίο μιλάμε, δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήταν καρπός όλων των προηγούμενων αγώνων που έδωσε η τάξη και για αυτό φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει αυτή η κρίση στην Ελλάδα.

Αυτά θα συζητήσουμε στον Mαρξισμό. Μέσα από εκδηλώσεις ιστορίας, μέσα από πολιτικές εκδηλώσεις, για την κατεύθυνση που έχουμε να δώσουμε σαν επαναστάτες ότι χρειάζεται ένα επαναστατικό κόμμα για να αλλάξει αυτή η κοινωνία.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το Πολυτεχνείο που άνοιξε το δρόμο για να πέσει η χούντα. Η χούντα στην Ελλάδα έπεσε από το κίνημα, από τον κόσμο από τα κάτω, με τη καθοριστική συμβολή των οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς. Στις εκλογές ακριβώς ένα χρόνο μετά το Πολυτεχνείο η Νέα Δημοκρατία πήρε 54%. Κάποιος θα έλεγε τότε ότι το Πολυτεχνείο πήγε χαμένο. Όχι μόνο δεν πήγε χαμένο, αλλά άνοιξε αυτό που λέγεται κύκλος της Μεταπολίτευσης που ακόμα και τώρα, δεκαετίες μετά, προσπαθούν να τον κλείσουν και δεν μπορούν.

Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον Μάη του ’68. Δυο μήνες μετά έγιναν εκλογές στη Γαλλία και ο Ντε Γκωλ βγήκε με τα τσαρούχια. Όχι μόνο δεν πήγε χαμένος ο Μάης, αλλά άνοιξε έναν ολόκληρο κύκλο εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Αυτό που μας λείπει δεν είναι η δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο, είναι ένα δυνατό επαναστατικό κόμμα. Χρειάζεται να το χτίσουμε, χρειάζεται να το δυναμώσουμε. Αυτές τις συζητήσεις θέλουμε να τις κάνουμε με όλο το ακροατήριο, από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέσα σε αυτό το τριήμερο.

Είναι φοβερή συγκυρία ότι η καμπάνια για τον Μαρξισμό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εκλογικές μάχες. Οργανώνουμε με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την Εργατική Αλληλεγγύη, με το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Και σε όλους που ανοίγουμε τη συζήτηση κλείνουμε και τις προσκλήσεις για το τριήμερο του Μαρξισμού που φέτος πρέπει να είναι το μεγαλύτερο και το πιο εμπνευστικό από ποτέ. Για να χτίσουμε ένα δυνατό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, για να κάνουμε την επιθυμία και τις ανάγκες του κόσμου πραγματικότητα μέσα από την κίνηση της τάξης μας, μέσα από την αντικαπιταλιστική ανατροπή, μέσα από τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Γιώργος Ράγκος

 

Μη χάσετε τις συζητήσεις

 • Μετά τις εκλογές, ο αγώνας συνεχίζεται

 • Η πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή

 • Κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο

 • Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά – Γκρεμίζουμε τους φράχτες του ρατσισμού

 • Οι αγώνες των καλλιτεχνών και ο απελευθερωτικός ρόλος της Τέχνης

 • Μπορούν οι εργάτες να κυβερνάνε;

 • 1963 – 2023 Από τη δολοφονία του Λαμπράκη στην πάλη ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων

 • Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις

 • Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Τρότσκι, Ρόζα, Γκράμσι – Η επαναστατική παράδοση του Μαρξισμού

 • Καταπίεση και απελευθέρωση 

 • Ενωμένοι/ες ενάντια στον σεξισμό