Οικονομία και πολιτική
Τα οικονομικά προγράμματα της προεκλογικής εκστρατείας: Λεφτά υπάρχουν–Αν κόψουμε τους εξοπλισμούς

Πάμε προς τις εκλογές της 25 Ιούνη με τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη να προσπαθούν να επαναλάβουν τα παραμύθια που έλεγαν το Μάη: ότι λίγο πολύ η προτεραιότητά τους είναι η ευημερία των πολλών, η αύξηση των μισθών, η ενίσχυση του ΕΣΥ. Στην πραγματικότητα, η προτεραιότητά τους είναι η επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων για την επίτευξη της περιβόητης «επενδυτικής βαθμίδας». Και η δεύτερη προτεραιότητα είναι οι εξοπλισμοί. Εκεί πάνε πραγματικά τα δισεκατομμύρια. 

Για παράδειγμα αυτές τις μέρες στις εφημερίδες και τις σχετικές ιστοσελίδες ανοίγουν σαμπάνιες για τα «καλά νέα» του προγράμματος αγοράς των αμερικάνικων F-35 των μαχητικών «πέμπτης γενιάς» που υποτίθεται θα εξασφαλίσουν την υπεροπλία στον αέρα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε όλη την Αν. Μεσόγειο. 

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Β. Νέδου στην Καθημερινή την περασμένη βδομάδα. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει επίσημα τέτοιες αποφάσεις, γράφει και εξηγεί:

«Ένας από τους λόγους που η αμερικανική απάντηση αποδοχής (LOA) η οποία θα σημάνει και τη δυνατότητα έναρξης των διαπραγματεύσεων καθυστερεί, είναι ακριβώς αυτή η πολιτική εκκρεμότητα. Πάντως ήδη πριν από τις εκλογές για το πρόγραμμα των 20 F-35 (από την Ελλάδα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συνολικά 40 στη μορφή 20+20 σε δεύτερο χρόνο), όπως άλλωστε και για άλλα σημαντικά εξοπλιστικά (κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό), έχει ήδη εξασφαλιστεί ο απαραίτητος προϋπολογισμός».

Όχι μόνο προχωράει η δουλειά, αλλά το αμερικάνικο Πεντάγωνο κάνει και εκπτώσεις: «Η αποπληρωμή των F-35 μπορεί να γίνει μέσω του προγράμματος χαμηλότοκου δανεισμού FMF (Foreign Military Funding). Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα μπορεί, μέσα από τη διακρατική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, να δανειστεί με επιτόκιο το οποίο δεν μπορεί ξεπερνάει εκείνο με το οποίο δανείζεται και το αμερικανικό δημόσιο». Γνωρίζουμε καλά ποιος θα κληθεί να πληρώσει και αυτά τα «ευνοϊκά» δάνεια. 

Το 2022 τέλειωσε με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ σε πολεμικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση 83 F-16 σε Viper κόστισε το ευτελές ποσό του 1,2 δις. Η συμφωνία υπογράφτηκε το 2018 απ’ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα «αναβαθμισμένα» άρχισαν να φτάνουν το 2022. Ο Μητσοτάκης που τα παρέλαβε πρόσθεσε μια ακόμα «εθνική επιτυχία» με την αγορά των Rafale με κόστος περίπου 3 δις ευρώ συνολικά. Άλλο τόσο κόστισαν οι τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra. Και φέτος σειρά παίρνει το πρόγραμμα για αγορά 4 κορβετών, «μόνο» για 1,2 δις ευρώ. 

Το εργατικό κίνημα και η Αριστερά χρειάζεται να συγκρουστεί με την κούρσα των εξοπλισμών που γίνεται για το συμφέρον της άρχουσας τάξης. Το ίδρυμα «Λασκαρίδη» -του γνωστού εφοπλιστή- κάνει δωρεές σκαφών στο Πολεμικό Ναυτικό, γιατί ξέρουν ότι οι εξοπλισμοί προστατεύουν τα συμφέροντα της τάξης των εφοπλιστών και των τραπεζιτών στην περιοχή. 

Θέλουμε τα λεφτά που σπαταλιούνται για Ραφάλ, φρεγάτες και πυραύλους να πάνε για τις ανάγκες μας, για μισθούς και συντάξεις, νοσοκομεία και σχολεία. Μπορούμε να επιβάλλουμε αυτές τις προτεραιότητες με τις απεργίες και τους αγώνες μας. Το δυνάμωμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 25 Ιούνη είναι βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.