Οικονομία και πολιτική
Τα οικονομικά προγράμματα της προεκλογικής εκστρατείας: Η ΝΔ και οι φόροι - Συστηματική αναδιανομή υπέρ των πλουσίων

Πανεργατική απεργία το 2010 στην Αθήνα. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

To φορολογικό βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τους ότι ετοιμάζουν «φοροεπιδρομή» που θα βάλει φρένο στην «ανάπτυξη της χώρας» και το «κόστος θα κληθεί να πληρώσει η οικονομία και ο λαός». Ο ίδιος ο Μητσοτάκης μπήκε στην αντιπαράθεση κομπάζοντας ότι κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα του κράτους από την φορολογία χτυπώντας την «φοροδιαφυγή» και ότι έφερε «φοροελαφρύνσεις» για τους πιο αδύναμους.  

Η έκθεση της ΑΑΔΕ για το 2022 είναι απόδειξη ότι από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη, μας κοροϊδεύει. Το 2022, το 60% των εσόδων του ελληνικού κράτους αφορούσε τους έμμεσους φόρους, ο κυριότερος από τους οποίους είναι ο ΦΠΑ. Πρόκειται για τον πιο ταξικό φόρο. Επιβάλλεται οριζόντια σε όλο τον πληθυσμό και αφορά τα βασικά είδη επιβίωσης και κατανάλωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της πηγαίνοντας, στον φούρνο, το σούπερ μάρκετ, την λαϊκή, αναγκάζεται καθημερινά να πληρώνει φόρο 13% ως 24%. 

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μόνο μέσα στο 2022 τα έσοδα του ελληνικού κράτους από την φορολογία ήταν 55,2 δισ. ευρώ ξεπερνώντας κατά 4,8 δισ. ευρώ τους στόχους. Ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η αύξηση των εσόδων ήρθε σαν αποτέλεσμα της «ανάπτυξης» και του πλούτου που έχει φέρει στην ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για ψέμα. 

Από τα συνολικά φορολογικά έσοδα, τα 21,4 δις ευρώ, σχεδόν τα 2/5, αφορούσαν τον ΦΠΑ. Τα έσοδα από ΦΠΑ του 2022 ήταν 4,1 δις ευρώ παραπάνω σε σύγκριση με το 2021 που ήταν 17,3 δις ευρώ. Η αύξηση των εσόδων ήρθε σαν αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών λόγω του πληθωρισμού. Απλά, ο κόσμος που αγόραζε τα είδη ανάγκης σε διπλάσιες τιμές πλήρωνε και διπλάσιο ΦΠΑ. 

 Τα έσοδα του 2022 από την άμεση φορολόγηση του κεφαλαίου ήταν 0,4% και άντε με τη συμμετοχή τους στους υπόλοιπους φόρους να φτάνει το 5%. 

Τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία

Αυτά, σε μια χρονιά που σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέγραψαν «τα υψηλότερα κέρδη που έχουν καταγραφεί στην ιστορία» ενώ «η μέση αμοιβή των μισθωτών καθηλώθηκε, με οριακό ρυθμό αύξησης 0,3%! Μέσα στο 2022 τα κέρδη των 17 μεγαλύτερων (κέρδη πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ) εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων κατέγραψαν μια μέση αύξηση των κερδών τους 71.9% σε σχέση με το 2021, με κέρδη που φτάνουν τα 5,2 δις ευρώ. Τα ποσοστά αύξησης των κερδών της Motor Oil και των ΕΛΠΕ μεταξύ 2021 και 2022 έφτασαν το 377,7% και 162% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των αφεντικών εκτινάσσονται σαν αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης και των καθηλωμένων μισθών, δίπλα στον πληθωρισμό, η φορολογία έρχεται με μια δεύτερη επιδρομή να ξετινάξει στην κυριολεξία τα θύματα αυτής της εκμετάλλευσης. Δεν είναι να απορεί κανείς ότι το 72% των καταθετών στις τράπεζες έχει ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ. 

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι η εγγύηση ότι αυτή η επίθεση θα κλιμακωθεί. Στη διάρκεια της τετραετίας της φρόντισε να μειώσει τον φόρο στα διανεμόμενα μερίσματα των εταιριών από 10% σε 5%. Οι ιερές αγελάδες του Μητσοτάκη θα συνεχίσουν να πνίγονται στα κέρδη παραμένοντας στο απυρόβλητο.