Οικονομία και πολιτική
Τα οικονομικά προγράμματα της προεκλογικής εκστρατείας: Αντικαπιταλιστική απάντηση στους εκβιασμούς των Μυτιληναίων

Μυτιληναίος και Μητσοτάκης

 

Τα μεγάλα αφεντικά της ενέργειας ξεκίνησαν τις απειλές «θα τα πάρουμε και θα φύγουμε αν μας φορολογήσετε». Ήταν χαρακτηριστικό από αυτήν την άποψη το θράσος του Μυτιληναίου μιλώντας σε συνέλευση των μετόχων του: Αφού τους υποσχέθηκε κέρδη …από το περιβάλλον («θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα και τις αποδόσεις του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον “πράσινο” κουβά μπαίνουν έσοδα από τα έργα AΠΕ που διατηρεί η εταιρεία και έσοδα από την πώληση έτοιμων έργων που έχουν κατασκευαστεί πάνω από 250 εκ. ευρώ») προχώρησε στις απειλές:

 «Η ΝΔ μας άλλαξε τα φώτα στην φορολόγηση των υπερκερδών» (!) είπε απειλώντας ότι θα μεταφέρει και αλλού την έδρα του γιατί «στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού».

Η απάντηση είναι απλή, πάρε την έδρα σου, βάλε και τον κουβά για περικεφαλαία και τράβα για τον Καναδά. Και όλη η «αυτοκρατορία» σου, που στήθηκε με τον ιδρώτα των εργαζομένων και με τις πλάτες των κυβερνήσεων -όταν το Αλουμίνιο άφηνε απλήρωτη επί σειρά ετών την ΔΕΗ, μετά παίρνοντας κομμάτι από την πίττα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και μετά γινόμενος πάροχος και εξασφαλίζοντας σκανδαλώδεις συμβάσεις με την ΔΕΗ- κρατικοποιείται χωρίς αποζημίωση. 

Κατάργηση

Το ίδιο ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες «ιερές αγελάδες» του Μητσοτάκη και της ΕΕ. Κατάργηση της «εθελοντικής» φορολογίας των εφοπλιστών και των 50 φοροαπαλλαγών τους, κατάργηση των «αναβαλλόμενων φόρων» που χαρίζουν φοροασυλία στις τράπεζες, κατάργηση των φοροαπαλλαγών των «ειδικών αναπτυξιακών» νόμων προς όφελος των επενδυτών και της τουριστικής βιομηχανίας και αν δεν θέλουν, στο καλό. 

Αυτά είναι τα μέτρα που μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα για κοινωνική πολιτική οδηγώντας σε μείωση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ για την εργατική τάξη - ταυτόχρονα με το αίτημα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για να αυξηθεί πραγματικά η αγοραστική της δύναμη. 

Αυτή είναι η απάντηση στο μήνυμα «ξεχάστε τις αυξήσεις» που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στους εργαζόμενους της Γερμανίας και όλης της ΕΕ, ο καγκελάριος Σολτς για να εγκαινιάσει την επόμενη περίοδο λιτότητας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει σαν μια περίοδο όπου τα μνημόνια θα ανήκουν στο παρελθόν. Έξοδος από την ΕΕ και τους συνεχείς εκβιασμούς των «θεσμών» και των «εταίρων» που ζητάνε ολοένα και μεγαλύτερη διεύρυνση και απομύζηση της φορολογικής βάσης την ίδια στιγμή που χαρίζουν στα αφεντικά υπερκέρδη μέσω της όξυνσης της εκμετάλλευσης, των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ. Το κουβαδάκι τους και αυτοί και σε άλλη παραλία…

Δεν είναι λόγια του αέρα αυτά. Είναι η απάντηση που έδωσε η εργατική τάξη και ο λαός μαζικά όταν ρωτήθηκαν σχετικά, τον Ιούλιο του 2015 με το 62% του ΟΧΙ. Είναι αυτή η δύναμη, η μόνη που μπορεί να επιβάλει στην πράξη αυτές τις απαντήσεις μέσα από το δικό της εργατικό μεταβατικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις σκληρές μάχες που έρχονται.