Γράμματα και σχόλια
ΝΔ: Παίζοντας το εθνικιστικό χαρτί στη Ροδόπη και στην Αλβανία

Το χαρτί του πιο άθλιου εθνικισμού παίζει η ΝΔ στην Ροδόπη, τον μοναδικό νομό στον οποίο την πρωτιά πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να περιμαζέψει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους στην Βόρειο Ελλάδα. 

Μια σειρά από στελέχη της ΝΔ ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Ροδόπη ενώ ο ίδιος ο Μητσοτάκης υποστήριξε στο Πρώτο Θέμα ότι «στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. (σ.σ. του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ). Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη».

Αποκαλυπτικό για τον σχεδιασμό της ΝΔ ήταν το άρθρο με τίτλο «Το “Μητσοτάκης γιοκ” στην Ροδόπη» του Σταύρου Τζίμα στην Καθημερινή της Κυριακής: «Όπως το έθεταν μιλώντας στην Καθημερινή στελέχη της ΝΔ στην επικείμενη κάλπη ο πιο ισχυρός αντίπαλος του κόμματός τους δεν θα είναι αυτός κάθε αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το προξενείο… Ο “κωδικός Ροδόπη” περιλαμβάνει για τη Νέα Δημοκρατία ισχυρά μηνύματα διλημματικής μορφής και στις δύο κοινότητες. Στη μεν χριστιανική θα εξηγηθεί ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί ο Φερχάτ, επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ βγάζει Αχμέτ.  Άρα δύο μουσουλμάνους βουλευτές. Αν όμως ψηφίσει Νέα Δημοκρατία θα έχει το δικό της χριστιανό βουλευτή. Και ταυτόχρονα θα υπογραμμίζει ότι αλλάζοντας σε γαλάζιο τον εκλογικό χάρτη του Νομού ισχυροποιείται η παρέμβαση της Ροδόπης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων… Στη μειονότητα το μήνυμα που θα μεταδοθεί είναι “εμείς δεν σας κλείνουμε την πόρτα”. Όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος του κόμματος στη Ροδόπη, “εντάξει εκλέξατε τους βουλευτές που θέλατε διαλέξτε όμως τώρα και την κυβέρνηση ώστε την επόμενη μέρα να έχετε τη στήριξη της στα θέματα σας. Εμείς δεν κάναμε διακρίσεις, ούτε κυνηγήσαμε, ούτε απειλήσαμε, ούτε θα το κάνουμε”…». 

Αν ψηφίσετε σωστά να προσθέσουμε εμείς! Και οι μεν και οι δε διαλέξτε τη «σωστή» κυβέρνηση γιατί αλλιώς «Ροδόπη γιοκ» στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» είναι το ξεδιάντροπο μήνυμα της ΝΔ στους κατοίκους μιας από τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που καλλιεργεί  το μίσος στις κοινότητες.  

Ο ίδιος ο Φερχάτ απαντώντας στην Καθημερινή δήλωσε ότι «κάποιοι καταφέρονται με κιτρινισμό και άστοχες δηλώσεις με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ρήγματος, αρνητικού κλίματος και εκλογικών απωλειών με απώτερο σκοπό να βλάψουν το κόμμα και κυρίως να προκαλέσουν διχασμό εντός της κοινωνίας». 

«Η επίθεση απέναντι στο σύντροφό μας Οζγκιούρ Φερχάτ οδηγείται από τον ίδιο τον Μητσοτάκη και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Σκέρτσο και έχει καθαρά εμφυλιοπολεμικό χαρακτήρα. Ο σκληρά αντιδραστικός λόγος και κυπατζίδικοι - ασφαλίτικοι ισχυρισμοί απέναντι στον σ. Οζγκιούρ, σημαίνουν επιδίωξη κρίσης και όξυνσης στις σχέσεις της Ελλάδας με τη μουσουλμανική μειονότητα», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Κόκκινο πανί

Το αναφαίρετο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού κάθε πολίτη, και των πολιτών της μειονότητας, ανέκαθεν ήταν κόκκινο πανί για την κατά τα άλλα «ευρωπαΐστρια» ΝΔ και συνολικά την ελληνική άρχουσα τάξη που κατά καιρούς την βάζει στο στόχαστρο.

Αλλά ο προπαγανδιστικός ισχυρισμός της ΝΔ -προκειμένου να μαζέψει τις 3-4.000 ψήφους που χρειάζεται στην Ροδόπη από την Ελληνική Λύση και τη Νίκη- ότι η μειονότητα κάνει ό,τι της λέει το τουρκικό προξενείο, πέρα από το ότι λειτουργεί αυταπόδεικτα όσον αφορά τον προσδιορισμό της μειονότητας στην Θράκη, είναι και ψεύτικος. Στην πραγματικότητα, όπως και να αυτοπροσδιορίζεται η μειονότητα, είτε μουσουλμανική είτε τουρκική, παραδοσιακά στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις τάσσεται ενάντια στη ΝΔ. Όχι γιατί της το λέει το προξενείο, αλλά γιατί απέναντι στους εθνικιστικούς παροξυσμούς της ΝΔ, βλέπει σαν σύμμαχό της όχι το τουρκικό κράτος αλλά όλα αυτά που πρέπει να πρεσβεύει η Αριστερά, την ενότητα της εργατικής τάξης και την αλληλεγγύη.


…και στην Αλβανία

Είναι προκλητικά τα όσα λέει και κάνει η ΝΔ στην Ροδόπη και για ένα ακόμη λόγο. Την ίδια στιγμή που ο Μητσοτάκης λέει ότι «δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων», η ΝΔ παρεμβαίνει χωρίς τέτοιες ευαισθησίες στις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία με αφορμή την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, δήμαρχου Χειμάρρας. Όχι γιατί νοιάζεται για το κράτος δικαίου εκεί ή ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τις διαπλεκόμενες κόντρες ανάμεσα στο Ράμα και στον Μπερίσα για το real estate, στις οποίες κάπου ανάμεσα βρέθηκε στο στόχαστρο και ο Μπελέρης. 

Η ΝΔ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί με όχημα την ελληνική μειονότητα να παρεμβαίνει όποτε θέλει στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας και να της θέτει όρους «συμμόρφωσης στα ευρωπαϊκά δεδομένα» -όπως έγραφε το ψήφισμα του Μπακογιάννη στο Δήμο Αθήνας. Ότι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας μπορούν να έχουν τη δημόσια στήριξη του ελληνικού κράτους, να συναντάνε όποτε θέλουν τους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων και να παίρνουν τη στήριξή τους. Ενώ όποιος από τη μειονότητα στην Θράκη ισχυριστεί ότι έχει τουρκική εθνική συνείδηση ή δεν ψηφίσει σωστά στις εκλογές, αυτόματα γίνεται «πράκτορας», καθοδηγούμενος από τον Ερντογάν. 

Και δεν είναι ένας οποισδήποτε ο Μπελέρης. Όπως έγραψε ο Δημήτρης Ψαρράς στην ΕφΣυν: «Ήταν ένας από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν τη νύχτα της 18ης-19η Μαρτίου 1995 από Ελληνες συνοριοφύλακες κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, επειδή στο πορτμπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων τους μετέφεραν εννιά αυτόματα πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ, 2 πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματους, φόρμες παραλλαγής και κουκούλες… Δεν υπήρξαν αμφιβολίες ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικού στόχου, που ήταν το στρατόπεδο Λόγγου, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα…». Οι επτά άνδρες προφυλακίστηκαν και αποφυλακίστηκαν, πέφτοντας «στα μαλακά» μετά από 18μηνο. Όπως έγραψε ο Ψαρράς «πριν από λίγες μέρες η Χ.Α. θύμισε ότι “ο αγωνιστής Μπελέρης, είχε εμφανιστεί προ ετών σε εκπομπή του Ν. Μιχαλολιάκου για να μιλήσει για τα βάσανα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού”».

«Στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καταψηφίσαμε το ψήφισμα του Μπακογιάννη γιατί δηλώνουμε κάθετα ενάντια στην εργαλειοποίηση των εθνικών μειονοτήτων από το ελληνικό κράτος και την ΝΔ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου. «Θεωρούμε όλους τους εργάτες των Βαλκανίων αδέλφια μας και πιστεύουμε ότι είναι δουλειά της εργατικής τάξης, του κινήματος και της Αριστεράς στην Αλβανία ενωμένα να παλέψουν για δικαιοσύνη, ενάντια στα συμφέροντα, την καταπάτηση των δικαιωμάτων. Και δική μας δουλειά είναι να κάνουμε εδώ ακριβώς το ίδιο».