Καταπίεση και απελευθέρωση
Pride 2023: Μαζικά ενάντια στο σύστημα του σεξισμού

10/6, Athens Pride. Φωτό: Λένα Βερδέ

Με μια μεγαλειώδη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων έγινε το Σάββατο 10 Ιούνη το Pride της Αθήνας. Όλο το κέντρο πλημμύρισε από πανό, μουσικές και κόσμο με πολύχρωμες σημαίες, μπαλόνια και αυτοσχέδια πλακάτ στα χέρια. Ήταν μια εντυπωσιακή στιγμή για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα και τον αγώνα ενάντια στον σεξισμό και την ομοφοβία. 

Η παρουσία των σωματείων εργαζόμενων στα νοσοκομεία Έλενα Βενιζέλου και Άγιος Σάββας και της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας ανέδειξε ότι η πάλη ενάντια στην σεξιστική καταπίεση είναι μάχη όλης της εργατικής τάξης. «Όχι στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου. Στήριξη-ανάπτυξη-χρηματοδότηση του ιατρείου φυλομετάβασης», έγραφε το πανό του Έλενα Βενιζέλου, «Όχι σε σεξισμό, ρατσισμό και ομοφοβία. Θέλουμε για τα παιδιά πολύχρωμα σχολεία!», της Ε’ ΕΛΜΕ.

Σε αυτή τη σύνδεση συνέβαλαν με τα συνθήματά τους η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh”, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ που συμμετείχαν με μαζικά μπλοκ, καλώντας σε ανατροπή της κυβέρνησης και του σεξιστικού συστήματος που υπηρετεί. “Καλύπτουν τους Λιγνάδηδες, είναι (εκ)βιαστές, το κίνημα θα ρίξει ΝΔ και Πλεύρηδες”, “Φίλοι Μητσοτάκη είναι οι βιαστές, Μίχοι, εκκλησία και καπιταλιστές”, “Όχι στης Κεραμέως τα ομοφοβικά, Παιδεία, Υγεία για τα τρανς παιδιά”, ήταν κάποια από αυτά. Το παρών έδωσαν επίσης μια σειρά γυναικείες συλλογικότητες, η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή, άλλες οργανώσεις της Αριστεράς. 

Συμμετοχή

Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά από το Δημαρχείο, όπου έγινε το φετινό Pride, είχε αρχίσει να πλημμυρίζει αρκετή ώρα πριν το κάλεσμα για τη διαδήλωση. Έντονη ήταν για άλλη μια χρονιά η συμμετοχή της νεολαίας, μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών, νέων εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών/τριών. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο έγινε πόλος έλξης για πολύ κόσμο, όπως και το τριήμερο φεστιβάλ “Μαρξισμός 2023” για το οποίο ενημέρωναν μαζικά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ.

Τα μέλη των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων που ανέβηκαν στην εξέδρα ανέδειξαν τα αιτήματα του κινήματος για δικαιώματα, ισότητα, αναγνώριση στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία και σε κάθε πτυχή της ζωής για όλους/ες/α, ενάντια στις διακρίσεις, το ρατσιστικό λόγο, τους φασίστες. Τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες έπεφταν βροχή. Πολλά τόνισαν τη σημασία που έχει ότι το Pride γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο, αφήνοντας αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας που θέλησε να το «εκτοπίσει» από την πλατεία Συντάγματος λόγω του εκλογικού της περιπτέρου. 

«Φέτος δυστυχώς βρισκόμαστε στην πλατεία Κοτζιά μιας και η ανάγκη για προεκλογική προβολή εκτοπίζει τους αγώνες ετών της κοινότητας για διεξαγωγή του Athens Pride στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας, την πλατεία Συντάγματος», είπε η Colour Youth. «Συνεχίζουμε όμως να διεκδικούμε την ορατότητα που μας αναλογεί και το χώρο που η κοινωνία μάς οφείλει». Λίγο αργότερα η Διαδήλωση Υπερηφάνειας περνούσε μαχητική και οργισμένη μπροστά από το κλειστό περίπτερο της ΝΔ, πριν φτάσει στην Βουλή.

Αντιδράσεις

Το γεγονός ότι η Οργανωτική Επιτροπή του Pride υπέκυψε σε αυτή την απαίτηση της ΝΔ, μιλώντας για «πολιτική ουδετερότητα» του θεσμού, προκάλεσε αντιδράσεις. Τόσο οι ομιλίες στην πλειοψηφία τους όσο και οι συζητήσεις μέσα στον κόσμο που γέμισε την πλατεία ήταν πολιτικότατες. Συνολικά η εικόνα των διοργανωτών που ανοίγουν την πόρτα του Pride στους «μεγάλους χορηγούς» ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με αυτή των αγωνιστών/τριών του κινήματος που παλεύουν από τα κάτω στο δρόμο για να τσακίσουν την καταπίεση.

Η ανακοίνωση του Μητσοτάκη το επόμενο κιόλας πρωί ότι θα δημιουργήσει Υπουργείο Οικογένειας μετά τις εκλογές, επιβεβαιώνει πόσο λάθος είναι τέτοιες υποχωρήσεις. Το κόμμα του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις του στις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, φτιάχνοντας στην πραγματικότητα ένα Υπουργείου Σεξισμού και Ομοφοβίας. Η μαζικότητα του Pride, σε συνέχεια των μεγάλων πανεργατικών απεργιών στις 8 Μάρτη τα τελευταία χρόνια, δείχνει ποια είναι η δύναμη που μπορεί να του φράξει το δρόμο.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, την κυβέρνηση των δολοφόνων, των σεξιστών και των πολεμοκάπηλων» είπε από τη ντουντούκα στο τέλος της διαδήλωσης η Έλλη Πανταζοπούλου, μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Οργανώνουμε τη συνέχεια με τις άμεσες μάχες. Στηρίζουμε αυτή τη βδομάδα τα κομμάτια της εργατικής τάξης που βγαίνουν απεργιακά στο δρόμο, στα νοσοκομεία, στα μουσεία, στην έρευνα και παντού. Μαυρίζουμε την κυβέρνηση στις εκλογές, χτίζουμε μια μαζική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μια δυνατή επαναστατική αριστερά για τους αγώνες αμέσως μετά».