Καταπίεση και απελευθέρωση
Pride 2023: Σύνδεση με το εργατικό κίνημα

10/6, Εκδήλωση στο Athens Pride. Φωτό: Λένα Βερδέ

Την κλιμάκωση των αγώνων του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος είχε στο κέντρο της η εκδήλωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh” στο πλαίσιο του Athens Pride. Τη συζήτηση άνοιξαν ο Ρεντόν Κανάνι, εργαζόμενος στον επισιτισμό και η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

«Βρισκόμαστε σήμερα στο Pride, την Ημέρα Υπερηφάνειας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, για να σπάσουμε τον σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία που γεννούν το κράτος και η Νέα Δημοκρατία», είπε ο Ρεντόν, περιγράφοντας τις επιθέσεις που δέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στους χώρους δουλειάς και συνολικά στη ζωή τους. «Τα αφεντικά απολύουν λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, με αποτέλεσμα ανεργία, φτώχεια, αστεγία. Το ίδιο το σύστημα είναι αυτό που δεν επιτρέπει στα τρανς άτομα να κάνουν φυλομετάβαση, αφού δεν αντέχουν το οικονομικό ποσό που κυμαίνεται γύρω στις 6.000 ευρώ μόνο για τα έγγραφα. Το κράτος εννοείται δεν δίνει δεκάρα γι’ αυτό. Ίσα ίσα υποβαθμίζει και αφήνει τις κλινικές φυλομετάβασης χωρίς προσωπικό.

Το σύστημα διαχωρίζει την εργατική τάξη γιατί το συμφέρει. Προσπαθεί να αποδυναμώσει τους αγώνες μέσω των μηχανισμών του, την εκκλησία, τα ΜΜΕ, τα σχολεία, το σύστημα Υγείας. Διότι θέλει να μας βάζει απέναντι, άντρας-γυναίκα, λευκός-μαύρος, γκέι-στρέιτ. Και γιατί από την αρχή ο καπιταλισμός έφτιαχνε ρόλους. Ο άντρας πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις, η γυναίκα να κάνει δουλειές και παιδιά, να φροντίζει την οικογένεια.

Όντας ομοφυλόφιλος και μετανάστης, περιμένω να πάρω την ιθαγένεια πέντε χρόνια. Έκανα την αίτησή μου επί ΣΥΡΙΖΑ και μετά από λίγο ήρθε η Νέα Δημοκρατία και απέλυσε όλο το προσωπικό που είχε η δομή. Για ενάμιση χρόνο δεν λειτουργούσε, δεν υπήρχε κανείς για να κοιτάξει τα έγγραφα. Μετά από δυο χρόνια περίπου προσέλαβε καινούργιο κόσμο. Γι’ αυτό ζητάμε συνέχεια προσλήψεις. Θα ρωτήσει κανείς, τί να την κάνεις την ελληνική ιαθγένεια; Χωρίς αυτή δεν μπορώ να δουλέψω, χωρίς αυτή χρειάζεται συνέχεια να πληρώνω για την άδεια παραμονής μου, σε μια περίοδο που η φτώχεια, η ανεργία και η ακρίβεια είναι χειρότερα από ποτέ. Έχουμε δυναμώσει το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα μέσα στους χώρους δουλειάς και θέλουμε μαζί μας τα σωματεία. Να κερδίσουμε τον κόσμο του Pride, να συνδέσουμε το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα με την εργατική τάξη».

Τις μάχες των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με τις μάχες του εργατικού κινήματος, συνέδεσε και η Αργυρή. «Η κυβέρνηση της ΝΔ τέσσερα χρόνια τώρα κάλυψε τους πλούσιους βιαστές, επιτέθηκε στα δικαιώματα, χτύπησε το κοινωνικό κράτος που έχει ανάγκη όλος ο κόσμος και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, προχώρησε σε ιδεολογικές επιθέσεις με ανοίγματα στην άκρα δεξιά και επισκέψεις στα μοναστήρια», είπε. «Απέναντι σε αυτά συνεχίζουμε απεργιακά και μέσα στην προεκλογική περίοδο, για να τσακίσουμε τις επιθέσεις που μας χτυπάνε όλες και όλους, και για να απαλλαγούμε από το σύστημα που γεννά την καταπίεση».

Στη συζήτηση το Νοέλ από το ΠΑΔΑ μίλησε για τον αγώνα που έδωσε και κέρδισε η αντικαπιταλιστική αριστερά στη σχολή του να συμμετέχει στις φοιτητικές εκλογές με το όνομα που έχει επιλέξει. Ενώ ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Έλενα Βενιζέλου μετέφερε την απόφαση συμμετοχής τους στο Pride μέσα από τη γενική συνέλευση. «Θέλουν να πισωγυρίσουν το κίνημα, αλλά δεν μπορούν. Τέσσερα χρόνια τώρα έχουν φάει τα μούτρα τους. Κομμάτι αυτής της σύγκρουσης είναι το Pride σήμερα. Κόντρα στους Πνευματικούς που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές ακόμα και των καρκινοπαθών, ανοίγουμε το δρόμο της πραγματικής απελευθέρωσης», είπε. Το λόγο πήραν μια σειρά ακόμα αγωνιστές κι αγωνίστριες.