Ιδέες
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2023: Αξίζει να είμαστε όλοι/ες εκεί!

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το 16σέλιδο ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Οι εκλογές του Μαΐου έχουν πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση σε όλη την Αριστερά. Η άρχουσα τάξη, η Δεξιά και τα ΜΜΕ κάνουν μια τεράστια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα για να ισχυριστούν ότι εκφράζει την οριστική ήττα της Αριστεράς μετά από μια δεκαετία πρωτοφανών συγκρούσεων και μαζικών κινημάτων. Ταυτόχρονα, μέσα στην Αριστερά εμφανίζονται φωνές απελπισίας αλλά και προσπάθειες να δικαιολογηθεί μια ακόμη πιο δεξιά προσαρμογή. 

Γι’ αυτό, η Αριστερά και τα μαζικά κινήματα έχουν ανάγκη όσο ποτέ τη συλλογική συζήτηση και την αναζήτηση απαντήσεων που υπηρετούν την προοπτική της αντικαπιταλιστικής προοπτικής. Ο Μαρξισμός, από το 1988 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα, αποτελεί ένα σημείο σταθμό για την αριστερά στην Ελλάδα. 

Οι συζητήσεις για την επικαιρότητα, τη στρατηγική του εργατικού κινήματος, την πάλη απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και τον σεξισμό, το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος αποτελούν πάντα μεγάλο σχολείο για εκατοντάδες αγωνιστές. Εξίσου όμως σημαντικές είναι και οι συζητήσεις για την ιστορία από τα κάτω, την τέχνη και την επιστήμη. 

Είναι μεγάλη μου χαρά που θα συμμετάσχω στον Μαρξισμό – μαζί με όσους άλλους αναζητούν απαντήσεις και έμπνευση!

Κώστας Βλασόπουλος, ιστορικός Πανεπιστήμιο Κρήτης

 


 

 

Το τριήμερο Μαρξισμός 2023 όπως και κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί σαν μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της Αριστεράς. 

Θεωρητικά και πρακτικά θέματα συζητούνται σε γεμάτα αμφιθέατρα με παρεμβάσεις, ερωτήσεις και τοποθετήσεις των φίλων και συντρόφων οι οποίοι συμμετέχουν που μας βοηθάνε να καταλάβουμε καλύτερα, χρησιμοποιώντας το εργαλείο της μαρξιστικής θεωρίας και πρακτικής, αυτό που συμβαίνει γύρω μας και να πράξουμε ανάλογα. 

Καλή επιτυχία στις εργασίες και καλή συμμετοχή σε όσες και όσους θα το παρακολουθήσουν. Σίγουρα θα είναι ενδιαφέρον και, κυρίως, πολιτικά χρήσιμο. 

Νίκος Θεοχαράκης, οικονομολόγος, καθηγητής ΝΟΠΕ

 


 

 

Για πολύ κόσμο το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου υπήρξε ένα μεγάλο σοκ. Σε αυτό το πλαίσιο η συζήτηση για την επόμενη μέρα των αγώνων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για δύο λόγους. 

Ο πρώτος είναι προφανής - το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ θα μεταφραστεί από την πλευρά της σε ακόμα πιο σκληρές επιθέσεις. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε έτοιμοι. Επιπλέον, όμως, είναι απαραίτητο να μην αφήσουμε την απογοήτευση να λειτουργήσει παραλυτικά. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά: η απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη στις 8 Μάρτη, η συναυλία ενάντια στο ξεπούλημα του νερού στις 2 Απριλίου έδειξαν τη δύναμη που μπορεί πραγματικά να γκρεμίσει την κυβέρνηση. Σας καλώ στον Μαρξισμό για να βρούμε τρόπους να αναδείξουμε αυτή τη δύναμη. 

Γιάννης Μήτζιας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ

 


 

 

Τα εκλογικά αποτελέσματα, με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας και την καθαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν με οξύτητα όλα τα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής για το εργατικό κίνημα και την αριστερά. Η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό και μιντιακό της προσωπικό επιθυμούν διακαώς να κλείσει ο πολιτικός κύκλος που άνοιξε το 2010 με τα μνημόνια και την εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο πολιτικό προσκήνιο. 

Ταυτόχρονα, η άκρα δεξιά επιχειρεί να ανασυνταχτεί είτε με την επανεμφάνιση των θραυσμάτων της Χρυσής Αυγής (μόρφωμα Κασιδιάρη) είτε με νέες μορφές που αναλαμβάνουν να σερβίρουν ανοιχτά ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές πολιτικές χωρίς το άγος της ποινικής καταδίκης. 

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, το τριήμερο συζήτησεων του Μαρξισμού που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στη Νομική Σχολή στις 7-9 Ιούλη, μπορεί να είναι μια σημαντική στιγμή κριτικού αναστοχασμού, ιδεολογικού ξεκαθαρίσματος και σχεδιασμού της αντεπίθεσης του δικού μας στρατοπέδου. Είναι, δηλαδή, μια συζήτηση που οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές της αριστεράς και των κινημάτων χρειαζόμαστε επειγόντως. Γι’ αυτό και αξίζει η παρουσία και η συμμετοχή όλων μας.

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος