Εργατικό κίνημα
Έρευνα, Παιδεία - Κοινός αγώνας

15/6, Αθήνα. Απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Έρευνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Έρευνα έξω από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) την Πέμπτη 15/6. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Πάτρα και την Λάρισα. Την πανελλαδική 24ωρη απεργία κάλεσε το Σωματείο Εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), ενώ με πανό συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Αθήνα οι φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και της Φιλοσοφικής. 

Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ωράριο και ασφάλιση, σε έναν κλάδο που κυριαρχούν οι συμβάσεις έργου, η μαύρη και απλήρωτη εργασία και οι χαμηλοί μισθοί παρά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού. Την ίδια ώρα παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας μέσα στα Πανεπιστήμια που προωθούν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Αποφάσεις στήριξης έβγαλαν ο Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Παντείου, ο Σύλλογος εργαζομένων της ΓΓΕΚ, το ΕΚΑ, η ΠΟΣΕΡΤ, φοιτητικοί σύλλογοι και πολλά ακόμα σωματεία υγειονομικών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων ερευνητικών κέντρων και ιδρυμάτων, αλλά και άλλων κλάδων. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκανε η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββα, Κατερίνα Πατρικίου. «Στον αγώνα ενάντια στην επισφάλεια είμαστε όλοι μαζί. Στα νοσοκομεία με συνεχείς απεργιακούς αγώνες έχουμε καταφέρει να παραμένουν στη δουλειά για χρόνια. Μπορούμε να νικήσουμε συνολικά αν ενωθούμε σε ένα απεργιακό ποτάμι», τόνισε.

Η απάντηση της ΓΓΕΚ στην αντιπροσωπεία των εργαζόμενων με λίγα λόγια ήταν ότι "δεν είναι δικιά μας δικαιοδοσία, αλλά άλλων υπουργείων". Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία προς την Ιατρική Σχολή όπου έγινε σύσκεψη-ανοιχτό ΔΣ και συζητήθηκε η συνέχεια. Αποφασίστηκε ότι δεν θα σταματήσουν μέσα στο καλοκαίρι τις κινητοποιήσεις. Θα προχωρήσουν σε νέα στάση εργασίας και κινητοποίηση στα ραντεβού που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα με άλλα υπουργεία, αλλιώς θα καλεστεί νέα συνέλευση του ΣΕΡΕΤΕ για να αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις. 

Να καλεστεί σύσκεψη με τα υπόλοιπα σωματεία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους φοιτητικούς συλλόγους για κοινό απεργιακό βηματισμό, ήταν η πρόταση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης - Εργαζόμενοι στην Έρευνα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και ερευνητές που εργάζονται με σύμβαση έργου ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έχασαν τα 2/3 της συνολικής τους αμοιβής λόγω της κατάληψης της σχολής και της απώλειας του εαρινού εξαμήνου μετά από απόφαση της Συγκλήτου. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Κουκουλάς και ο Νίκος δήλωσαν στην ΕΑ: «Είναι μια απαράδεκτη απόφαση που δημιουργεί διακρίσεις και διαχωρισμούς ανάμεσα στην κατάληψη και το διδακτικό προσωπικό, όπως και ανάμεσα στο μόνιμο προσωπικό και τους συμβασιούχους. 

“Υπό προθεσμία και ομηρία”

Όλα είναι αναμενόμενα να συμβούν όσο υπάρχουν επισφαλώς εργαζόμενοι συμβασιούχοι που ανανεώνουν κάθε Σεπτέμβρη περνώντας από χίλια κόσκινα. Είναι εργαζόμενοι υπό προθεσμία και υπό ομηρία. Άρα τα πρώτα που πρέπει να παλέψουμε είναι για μονιμοποιήσεις, προσλήψεις προσωπικού και αύξηση του μισθού. Δεν μας νοιάζει να σταθούμε τόσο σε αυτήν την απόφαση όσο στη γενικότερη πολιτική που μας θέλει να είμαστε όλο και περισσότερο “ανασφαλώς” εργαζόμενοι. Είναι τεράστια τα κενά στο προσωπικό. Στο ένα τμήμα της ΑΣΚΤ οι συμβασιούχοι είναι πιο πολλοί από τα μέλη ΔΕΠ. Κάτι τέτοιο είναι κωμικό για οποιοδήποτε πανεπιστήμιο στον πλανήτη.

Από του χρόνου όμως ούτε ΕΣΠΑ ούτε ακαδημαϊκοί υπότροφοι θα υπάρχουν. Ο νέος νόμος Κεραμέως τους καταργεί για να τους αντικαταστήσει με έναν νέο θεσμό, των “εντεταλμένων διδασκόντων”, με πολύ μικρότερες απολαβές και ανύπαρκτο αριθμητικά. Εμείς φέτος είχαμε 13 θέσεις. Είναι ζήτημα αν θα μείνουν μία ή δύο. Είναι εμφανές ότι θέλουν να υποβαθμίσουν συνολικά ό,τι δημόσιο υπάρχει για να έρθει ένας ιδιώτης ως “σωτήρας”. Κι αυτό ακόμα θα γίνει εκεί που υπάρχει κέρδος. Οπότε οι ανθρωπιστικές επιστήμες θα υποβαθμιστούν πλήρως». 

«Η εικόνα της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στην έρευνα ξεκινάει από την απλήρωτη εργασία πολλών μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών φοιτητών και φτάνει στην κατά κανόνα ελαστική εργασία με συμβάσεις έργου. Παρ' όλα αυτά στελεχώνουμε τον βασικό κορμό στην έρευνα σε Πανεπιστήμια, σε ερευνητικές ομάδες και ινστιτούτα», μας είπε ο Γιώργος Παπαγγελής, ερευνητής στο Αστεροσκοπείο. «Σήμερα απεργούμε για να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες. Πρώτα απ' όλα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η έρευνα απαιτεί μια συνέχεια, δεν μπορεί να κλειστεί σε μια σύμβαση ορισμένου χρόνου. Τα εργασιακά δικαιώματα δεν καλύπτονται όταν είσαι συμβασιούχος. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναίκες συναδέλφισσες, που δεν έχουν δικαίωμα σε γονικές παροχές, άδειες τοκετού, κτλ. Οπότε τελειώνουν οι συμβάσεις τους και μετά δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα.

Πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί λείπουν οι οργανωμένες ερευνητικές ομάδες μέσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, καθώς δεν είναι αυτή η προτεραιότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων. Έχει αποδεκατιστεί το προσωπικό. Το κενό της χρηματοδότησης θέλουν να το καλύψουν με χορηγούς. Η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την αγορά σημαίνει και έρευνα στα μέτρα των συμφερόντων των εταιριών και όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας. Μένουν τα ερευνητικά Ινστιτούτα, που έχουν την ελευθερία ήδη να συνδεθούν με την αγορά και την πολιτική “ανάπτυξης” που ορίζει η κυρίαρχη πολιτική και η ΕΕ».