Με σύνθημα «Για να αλλάξουμε τον κόσμο», το Φεστιβάλ Μαρξισμός 2023, όπως και τα προηγούμενα αντίστοιχα Φεστιβάλ, αποτελεί έναν «χώρο» γόνιμων συζητήσεων και ζυμώσεων, ένα σταυροδρόμι όπου ο θεωρητικός προβληματισμός και αναστοχασμός για τα μεγάλα κοινωνικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα συναντά την κινηματική συλλογική δράση "από τα κάτω" και "στο δρόμο".
Ο βαθιά πολιτικός αλλά και ταυτόχρονα βιωματικός λόγος των ανθρώπων που είναι ενεργοί στα κοινωνικά κινήματα, παρόντες στους χώρους εργασίας, που διεκδικούν καθημερινά ανθρώπινα, κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα καθιστά το Φεστιβάλ ένα «ζωντανό» εργαστήρι ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών ζυμώσεων. Συμβάλλοντας στο δημόσιο διάλογο γύρω από μείζονα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, «δείχνει» και τη δυνατότητα να υπάρξουν και άλλοι δρόμοι, εναλλακτικές στρατηγικές για το πώς «να αλλάξουμε τον κόσμο».
Χριστίνα Καρακιουλάφη, πανεπιστημιακός
Πόλεμος στην Ουκρανία, ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών στη Σίλικον Βάλεϊ, μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ισραήλ, νίκη Μητσοτάκη και είσοδος στη Βουλή ξανά της Χρυσής Αυγής με… σπαρτιατικό μανδύα.
Είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στη διεθνή και εγχώρια επικαιρότητα και τα οποία αντικατοπτρίζουν τη βαθιά πολιτική, οικονομική, κοινωνική κρίση αλλά και κρίση αξιών που περνά ο κόσμος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ λείπει μία μαχητική, ριζοσπαστική αριστερά που θα βάζει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, παλεύοντας για την ανατροπή του ζοφερού αυτού κλίματος, που απειλεί να σπρώξει την ανθρωπότητα σε δρόμο χωρίς επιστροφή.
Δεν λείπει ωστόσο μόνο εκείνη η μαχητική, ριζοσπαστική αριστερά που θα ηγούνταν των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Λείπει και η αναγκαία θεωρητική επεξεργασία για το κόσμο και το σύστημα στο οποίο ζούμε. Ο Μαρξισμός 2023, είναι για μία ακόμη χρονιά ένα πολύτιμο τριήμερο συζητήσεων με μία ευρεία γκάμα ζητημάτων που απασχολούν τους αγωνιζόμενους ανθρώπους στην Ελλάδα και διεθνώς.
Για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να κατανοήσουμε το ζοφερό παρόν, να συνδεθούμε με τις αγωνιστικές παραδόσεις του παρελθόντος και να προβληματιστούμε για τις νίκες αλλά και τις ήττες των αγώνων.
Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος
Τιμώ τη μακρά ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες του ΣΕΚ και γι' αυτό αποτελεί για μένα πολύ μεγάλη τιμή κάθε φορά που μου απευθύνει πρόσκληση να συμμετέχω με διάφορους τρόπους στο ετήσιο συμπόσιο του ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ.
Σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού και σύνθλιψης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ κάθε χρόνο παράγει ιδέες, παραδίδει στην κοινωνία ένα σαφές θεωρητικό πλαίσιο για περαιτέρω συζήτηση και προβληματισμό, μα πάνω απ' όλα πυροδοτεί τη δράση και κινητοποιεί τους πολίτες στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Απέναντι στη συντριβή των ονείρων μας, προτάσσουμε την ελπίδα και τον αγώνα. Μαζί με τους οικονομικούς και κλιματικούς πρόσφυγες, μαζί με τους πολίτες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα είμαστε εδώ, σε έναν αδιάκοπο αγώνα ενάντια στον φασισμό και σε κάθε έκφανση του ρατσισμού.
Θωμάς Σίδερης, Δρ Ανθρωπογεωγραφίας, δημιουργός ντοκιμαντέρ
Σε ένα κόσμο που αλλάζει, καμιά φορά επικίνδυνα, η συζήτηση και η προσέγγιση των σημερινών και των διαφαινόμενων προβλημάτων, μέσα από το πρίσμα της Μαρξιστικής θεωρίας, αποτελεί μια υποχρέωση κάθε δημοκρατικού προοδευτικού πολίτη. Στον Μαρξισμό του 2023 γίνεται, όπως κάθε χρόνο, μια βαθιά συζήτηση και μελέτη της πολιτικής και κοινωνικής κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και η ευρύτερη γειτονιά της, ενώ και οι συζητήσεις που αφορούν την Ιστορία βοηθούν στην κατανόηση του παρελθόντος και του παρόντος.
Γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ανθρώπων που δεν θεωρητικολογούν, αλλά ζουν και αγωνίζονται μέσα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στα νοσοκομεία, στους κοινωνικούς αγώνες. Πολιτών που αγωνίζονται για καλύτερη Υγεία, Εργασία, Παιδεία, για μια καλύτερη ζωή για τον πολίτη, χωρίς να βλέπουν χρώμα, ιδιαιτερότητες και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η ετήσια συνάντηση της θεωρίας με την κοινωνία και τους αγώνες της, αποτελεί ένα εργαστήρι συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, αλλά παράλληλα αποτελεί και το εφαλτήριο της οργάνωσης των κοινωνικών αγώνων, για μια καλύτερη κοινωνία, χωρίς καταπιεστές και καπιεζόμενους, χωρίς κοινωνικές ανισότητες.
Η συμμετοχή στο φετινό τριήμερο του Μαρξισμού, στην Νομική Σχολή, αποτελεί μετά το ζοφερό εκλογικό αποτέλεσμα, μια πρώτη πράξη αντίστασης στην συντήρηση, στο φίδι του φασισμού που προσπαθεί να σηκώσει και πάλι κεφάλι, παρέα με παραθρησκευτικές οργανώσεις και ακροδεξιούς με γραβάτα.
Αλωνιάτης Απόστολος, Οικονομολόγος, φοροτεχνικός
Τα αποτελέσματα των εκλογών, η "αυτοδυναμία" της ΝΔ αλλά κυρίως η είσοδος ακροδεξιών/ναζιστικών κομμάτων στη βουλή ξυπνάει στο μυαλό όλων μνήμες και προβληματισμούς. Η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων, τα συνεχόμενα pushbakcs, οι επιθέσεις ενάντια σε συνανθρώπους μας, αποτελούν την κύρια θέση της ΝΔ και το καλύτερο πάτημα για την ανάπτυξη ναζιστικών μορφωμάτων.
Ο Οκτώβρης του 2020 και η μεγάλη καταδίκη της ΧΑ που έστειλε στη φυλακή όλους αυτούς που δολοφονούσαν, χτυπούσαν και τρομοκρατούσαν για δεκαετίες στις γειτονιές με τάγματα εφόδου και γραφεία ορμητήρια, ήταν μια στιγμή σταθμός για το δικό μας κίνημα.
Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτού του ναζιστικού μορφώματος ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν στο δρόμο με το αντιρατσιστικό κίνημα και όλη την αριστερά φωνάζοντας “πότε ξανά φασισμός”, “πότε ξανά δολοφονίες αδερφών μας μεταναστών”, “πότε ξανά φόβος”.
Είναι όλοι αυτοί που εναντιώθηκαν και δείξανε την έξοδο στον φασισμό. Είναι τα εκατομμύρια κόσμου που την 8 Μάρτη μετά από το ατύχημα στα Τέμπη βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας πως οι ζωές μας μετράνε, είναι οι ίδιοι που πριν από 10 μέρες και μετά τη δολοφονία ανοιχτά της Πύλου βγήκαν να φωνάξουν πως οι μετανάστες είναι αδέρφια μας και ζητάμε σύνορα ανοιχτά. Η συνέχεια είναι στον δρόμο, εκεί μας άφησαν εκεί θα μας βρούνε. Στο δρόμο με την εργατική τάξη και ένα ακόμα πιο δυνατό αντιφασιστικό κίνημα ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή.
Τον δρόμο για τον αγώνα απέναντι στην πολιτική της ΝΔ, των ναζιστικών κομμάτων καθώς και το πώς θα οργανώσουμε την επόμενη μέρα, θα μας δώσει και το τριήμερο φεστιβάλ του Μαρξισμού στις 7, 8, 9 Ιουλίου μέσα από 42 συζητήσεις από την θεωρία στην πράξη. Όλος ο κόσμος της αριστεράς αξίζει να παρακολουθήσει αυτό το τριήμερο παραγωγικών ιδεών και οργάνωσης των αγώνων της εργατικής τάξης, ενάντια σε ολόκληρο το σύστημα που γεννά ανισότητες και καταπατά τα δικαιώματά μας. Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ακόμα πιο πεισμωμένους, πιο δυνατούς και πιο οργανωμένους.
Αλέξανδρος Σακελλάρης, λογοθεραπευτής
Ο κόσμος της Αριστεράς ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το αποτέλεσμα των εκλογών. Πώς θα συγκρουστεί με την ΝΔ και το κύμα επιθέσεων που θα φέρει στην εργατική τάξη; Πώς θα τσακίσει τους ναζί που έχουν ενισχυμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση; Και με ποια Αριστερά θα τα κάνει όλα αυτά, μετά την εκκωφαντική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουν οι εκδηλώσεις του Μαρξισμού, έχοντας σαν αφετηρία ότι οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί. Έχουμε την εμπειρία ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να τσακίζει τις επιθέσεις και να παλεύει συλλογικά για αυξήσεις, προσλήψεις, τσαλαπατώντας νόμους σαν του Χατζηδάκη. Έχουμε την εμπειρία ότι η νεολαία δεν στρίβει δεξιά, αλλά αντίθετα μέσα στις σχολές της δίνει τεράστιες μάχες ενώ δυναμώνει και την αριστερά στους φοιτητικούς συλλόγους. Έχουμε την εμπειρία από μεγάλα κινήματα για το περιβάλλον, για τη δικαιοσύνη, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για αυτό και κάνουμε την προσπάθεια να κατεβάσουμε μαζικά κόσμο, κυρίως της νεολαία αλλά και εργαζόμενους της πόλης που διψάνε για αυτές τις απαντήσεις.
Κόσμος στις σχολές που παλέψαμε μαζί στις καταλήψεις για τα Τέμπη και θέλει να προχωρήσει τη μάχη κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Κόσμος που παλεύει ενάντια στην καύση και την ΑΓΕΤ και θέλουμε να γενικεύσει αυτόν τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που διαλύει το περιβάλλον. Κόσμος που κατέβηκε μαζί μας στις πανεργατικές απεργίες, στις 8 Μάρτη και τις εκδηλώσεις μας ενάντια στον σεξισμό. Στον Μαρξισμό μπορεί να βρει τις απαντήσεις για τις ρίζες τις καταπίεσης που είναι δεμένες με αυτό το δολοφονικό σύστημα.
Το πρόγραμμά μας έχει εξορμήσεις στο κέντρο, και την παραλία, αφισοκολλήσεις και πανό για να προβάλουμε το φεστιβάλ που θα μας βγάλει όλους πιο δυνατούς και έτοιμους για τις μάχες που έρχονται.
Εύη Τσιούνη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Βόλου
Οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους άλλη μια φορά ανέδειξαν τις αδυναμίες του αστικού κοινοβουλευτισμού. Η τάση των κοινοβουλευτικών αριστερών κομμάτων προς το ρεφορμισμό, ή και τα δεξιά, στέρησαν από την εργατική τάξη την εμπιστοσύνη της σε αυτά. Σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αποχή αλλά και τις πολιτικές ενός συστήματος που επιτρέπει και στηρίζει την ύπαρξη και άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων, ιδεολογιών και πολιτικών, είδαμε τη σχετική άνοδο και "νίκη" διάφορων ανύπαρκτων στις συνειδήσεις του κόσμου και των εργατών, κομμάτων που μόνο ως στήριγμα στην κυβέρνηση μπορούν να λειτουργήσουν.
Αν τα προηγούμενα χρόνια η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ήταν ισχνή, ή ανύπαρκτη, το καινούργιο σχήμα της βουλής είναι ξεκάθαρα απειλητικό για τη δημοκρατία και το λαό.
Αυτές οι συνθήκες που αποπροσανατολίζουν, απογοητεύουν, και εμφοβίζουν την ήδη πολύ ταλαιπωρημένη εργατική τάξη, τους φοιτητές, τη νεολαία, και όλους τους στοχοποιημένους και περιθωριοποιημένους, κάνουν ξεκάθαρη την ανάγκη για ανασυγκρότηση. Σε πρακτικό, αγωνιστικό επίπεδο και σε ιδεολογικό, θεωρητικό.
Θεωρία και πράξη
Τις δύσκολες ιστορικές στιγμές η ανθρωπότητα έχει πάντα ανάγκη τη φιλοσοφία, την θεωρητική-επιστημονική ανάλυση του καπιταλισμού, την κριτική με μαρξιστικό πρόσημο. Ταυτόχρονα, και σε διαλεκτική ανατροφοδότηση με τα παραπάνω, έχει ανάγκη την δράση, την Πράξη πέρα από την καθημερινότητα που θέλει να επιβάλλει το σύστημα ως κανονικότητα. Δράση που αντλεί, απαραίτητα, και στηρίζεται στη θεωρία.
Αυτή η τόσο απαραίτητη διαδικασία γίνεται κάθε χρόνο, μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ του Μαρξισμού, που οργανώνει το ΣΕΚ. Με θεωρητικές τοποθετήσεις και αναλύσεις που φανερώνουν τις (αυτο)καταστροφικές ιδιότητες του καπιταλισμού, και της αστικής ιδεολογίας. Με παραδείγματα και εικόνες τόσο ιστορικά, όσο και σύγχρονα, που φανερώνουν ότι ο αγώνας κόντρα στο σύστημα δεν είναι καταδικασμένος στην αποτυχία, αλλά ο μόνος δρόμος προς οποιαδήποτε αλλαγή με θετικό πρόσημο για την εργατική τάξη και το λαό. Ένα εργαλείο-σχολείο-αγωνιστικός χώρος που φανερώνει την ανάγκη για την οικουμενοποίηση της κριτικής μαρξιστικής σκέψης.
Από την προσωπική μου εμπειρία πέρυσι, το φεστιβάλ του Μαρξισμού ήταν αυτό που αφαίρεσε από μπροστά μου τις αυταπάτες του κοινοβουλευτικού δρόμου και των διάφορων "βολικών", μεσοβέζικων αριστερών λύσεων και έκανε ξεκάθαρο ότι η ανθρώπινη ζωή μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία είναι κάτι το βαθιά πολιτικό. Καθόλου τυχαία, ήταν ο χώρος και ο χρόνος που η συνειδητοποίηση της σημασίας της πολιτικής οργάνωσης και δράσης συνδέθηκε, με στέρεες βάσεις, με την αγωνία και τις αναζητήσεις για το μέλλον της κοινωνίας, οπότε και οργανώθηκα στο ΣΕΚ. Όλοι οι άνθρωποι που αναζητούν και αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον έχουν θέση και σε ένα βαθμό πολιτικό-ηθικό καθήκον να βρίσκονται στο φεστιβάλ του Μαρξισμού του 2023.
Νίκος Παπαευαγγελίου, φωτογράφος
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2023 - Ερχόμαστε!