Μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης 4/7, παρά την τεράστια καταστολή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μακρόν, δεν έλεγε να κοπάσει η εξέγερση που πυροδότησε σε όλη τη Γαλλία η ρατσιστική εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Γαλλοαλγερινού Ναέλ Μ. στη Ναντέρ, την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι.
Επί μια σχεδόν εβδομάδα άγριες συγκρούσεις μαίνονταν κάθε νύχτα στο Παρίσι, τη Μασσαλία, το Μπορντό, την Λυόν, τη Λιλ, το Στρασβούργο και σε δεκάδες ακόμη πόλεις. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας 19χρονος που έπεσε από ταράτσα καταστήματος στη Νορμανδία και ένας 50χρονος άνδρας στη Γαλλική Γουιάνα που έπεσε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα, ενώ ακόμη ένας νεαρός που τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα σε περιοχή της Αν. Γαλλίας χαροπαλεύει. Εκατοντάδες ήταν οι επιθέσεις, σε 500 αστυνομικά τμήματα, 200 δημαρχεία, σε άλλα δημόσια κτίρια, σε ακριβά μαγαζιά ενώ σε 5.000 υπολογίζονται τα πυρπολημένα αυτοκίνητα. Μέχρι την Τρίτη 4/7, ο αριθμός των συλληφθέντων είχε φτάσει τους 3.354 με μέσο όρο ηλικίας τα 17 χρόνια ανάμεσά τους και πολλοί 13χρονοι.
Η κυβέρνηση Μακρόν κινητοποίησε 45.000 αστυνομικούς, ειδικές στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες, θωρακισμένα οχήματα, μεταξύ των οποίων ορισμένα εξοπλισμένα με εκτοξευτές βομβίδων, κανόνι δακρυγόνων και πολυβόλα. Η κυκλοφορία της συγκοινωνίας απαγορεύτηκε μετά τις 9 το βράδυ. Σε κάποιες πόλεις απαγορεύτηκε νέοι κάτω των 18 ετών να κυκλοφορούν ασυνόδευτοι μεταξύ 10μμ και 6πμ, ενώ σε προάστια του Παρισιού, κηρύχτηκε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Η κυβέρνηση απείλησε τους γονείς που δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν τα παιδιά στα σπίτια με απειλή ποινής διετούς φυλάκισης και προστίμου 30.000 ευρώ!
Όπως ανέφερε η εφημερίδα Liberation: «Η αστυνομία φαίνεται να είναι συγκλονισμένη από τον αριθμό και την αποφασιστικότητα των εξεγερμένων σε όλη τη χώρα. Ένας αστυνομικός στο Παρίσι συνόψισε την κατάσταση: "Είναι αδύνατο να τους σταματήσουμε". Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαδηλωτές ανάγκαζαν τους αστυνομικούς να υποχωρήσουν».
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία μνήμης για τον Ναέλ στη Ναντέρ την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και «ποτέ ξανά». Η μητέρα του ήταν σκαρφαλωμένη σε ένα βαν, στην κορυφή της πορείας. Η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα. «Κατηγορώ τους δύο αστυνομικούς που έριξαν δύο χτυπήματα με τον υποκόπανο των όπλων τους στο κεφάλι του εγγονού μου, και αυτόν που πυροβόλησε απευθείας στην καρδιά. Μπορούσε να τον πυροβολήσει στο πόδι, στο χέρι. Του αφαίρεσαν τη ζωή» είπε η γιαγιά του Ναέλ.
Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ναέλ είπαν ότι πήγε να πέσει πάνω τους όταν προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Όμως ένα βίντεο, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο απέδειξε ότι έλεγαν ψέματα. Οι αστυνομικοί φαίνονται στο πλάι του αυτοκινήτου. Ο ένας σημαδεύει με το όπλο του τον οδηγό και καθώς το αυτοκίνητο απομακρύνεται, πυροβολεί τον Nαέλ στην καρδιά. Πριν από τον φονικό πυροβολισμό, ο αστυνομικός ακούγεται να λέει: «Θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι». Ένας δεύτερος αστυνομικός να λέει: «Πυροβόλησέ τον».
Εκτόξευση αστυνομικών δολοφονιών
Οι δολοφονίες από την αστυνομία έχουν εκτοξευθεί μετά το 2017 -όταν ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ- με ένα νόμο «έλυσε τα χέρια» της αστυνομίας να πυροβολούν με τη δικαιολογία της «νόμιμης αυτοάμυνας». Μετά τη θέσπιση του νόμου, ο αριθμός των δολοφονιών λόγω «άρνησης συμμόρφωσης» αυξήθηκε κατακόρυφα φτάνοντας τουλάχιστον τις 13 το 2022.
Το μίσος της νεολαίας των πάμπτωχων προαστίων και εργατογειτονιών ενάντια στην αστυνομία είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών ρατσιστικής καταστολής και δολοφονιών με στόχο τους μετανάστες πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι περισσότεροι από τους οποίους γάλλοι πολίτες, αντιμετωπίζονται σαν εσωτερικός εχθρός από το γαλλικό κράτος.
Ο Μακρόν είχε το θράσος να αποδώσει τα αίτια της εξέγερσης στα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα βιντεοπαιχνίδια». Αλλά είναι η αστυνομία του που αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες ζωές σαν στόχους σε βιντεοπαιχνίδι, είναι οι αστυνομικές ενώσεις που στις ανακοινώσεις τους χαρακτήρισαν τη νεολαία των γαλλικών γκέτο σαν «ορδές από παράσιτα» με τα οποία «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Με τον διαβοήτο υπουργό Εσωτερικών Νταρμανέν να τις επιβραβεύει λέγοντας: «Είμαστε όλοι, πλήρως, στο πλευρό σας».
Στη ρίζα της εξέγερσης βρίσκεται η πολιτική του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της λιτότητας της γαλλικής άρχουσας τάξης που έχει καταδικάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε μια ζωή χωρίς μέλλον μέσα στη φτώχεια και τις διακρίσεις. Αλλά ο θυμός είναι ευρύτερος. Πολλοί άνθρωποι κάνουν τη σύνδεση ότι η ίδια αστυνομία που δολοφόνησε τον Ναέλ είναι η ίδια που κακοποίησε βάναυσα το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων πριν λίγα χρόνια και τους προηγούμενους μήνες επιτέθηκε στους απεργούς που διαδήλώναν για τις συντάξεις.
«Το πρώτο καθήκον της αριστεράς είναι να βγει στους δρόμους και να υποστηρίξει αυτούς που πολεμούν την αστυνομία. Είναι νέοι από την τάξη μας που την πολεμούν κάθε βράδυ. Το ζητούμενο για κάθε αγωνιστή στους χώρους εργασίας είναι να κερδίσει τον κόσμο στο πλευρό των εξεγερμένων» δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker, ο Ντενί Γκοντάρ, γάλλος σοσιαλιστής και αντιρατσιστής που θα είναι ομιλητής στο τριήμερο φεστιβάλ Μαρξισμού στις 7,8,9 Ιούλη στη Νομική. «Η εξέγερση της νεολαίας έρχεται σε συνέχεια των τεσσάρων μηνών αγώνα της εργατικής τάξης γύρω από τις συντάξεις. Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν μιλάμε για ξεχωριστές, ασυντόνιστες, διαδοχικές μάχες. Μιλάμε για μια διαδικασία ταξικής αντιπαράθεσης ενάντια στον καπιταλισμό, την άρχουσα τάξη, τις δυνάμεις και τις δομές του κράτους.
Οι ηγέτες των συνδικάτων, έλεγαν, όταν έκλεισαν τις διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό, ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Αν τα συνδικάτα κινητοποιήσουν ξανά τα εκατομμύρια των απεργών, τότε ο Μακρόν θα τελειώσει. Θα μπει φραγμός στην άνοδο της Μαρίν Λεπέν και των φασιστών που αυτή τη στιγμή επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση. Αλλά, όπως συγκράτησαν τις απεργίες για τις συντάξεις, έτσι και τώρα οι ηγεσίες στέκονται παθητικές, καθώς μια μεγάλη κοινωνική κρίση σαρώνει τη Γαλλία».
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Μελανσόν περιορίστηκε σε σχολιασμό των γεγονότων δηλώνοντας ότι «είναι οι φτωχοί που εξεγείρονται» και «εκείνοι που έχουν την εξουσία φέρουν την ευθύνη» καλώντας τους «πιο νέους να μην αγγίξουν» τα σχολεία, τις βιβλιοθήκες και τα γυμνάσια, αφού είναι «το κοινό καλό μας». Οι ηγεσίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Πρασίνων και του Κομμουνιστικού Κόμματος, με τις οποίες συνεργάζεται, τον επέκριναν γιατί δεν είναι αρκετά αποφασιστικός στην καταδίκη των ταραχών!
Από την άλλη, ο Μακρόν και η δεξιά κάλεσαν σε συγκεντρώσεις έξω από τα δημαρχεία τάχα για να προστατεύσουν τους «θεσμούς». Επίσης ομάδες οπλισμένων φασιστών έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους με την ανοχή της αστυνομίας. Στα ακροδεξιά η Λεπέν και ο Ζεμούρ ουρλιάζουν για περισσότερη καταστολή ζητώντας κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» με τον Ζαν Μεσιά, συνεργάτη του Ζεμούρ, να μαζεύει λεφτά για να υπερασπιστεί τους δολοφόνους του Ναέλ που επιμένουν στα ψέματά τους.