Διεθνή
Γράμμα από την Νάντερ: Αυτός που σπέρνει αδικία θερίζει εξέγερση

Σας γράφω ενώ η κινητοποίηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Την Τρίτη το βράδυ η οργή για τη δολοφονία και την απόπειρα συγκάλυψης ξεχείλιζε στο εργατικό προάστιο της Ναντέρ. Οι γονείς μπορούσαν να αισθανθούν ότι επρόκειτο για μια μακρά και περιπετειώδη νύχτα. Νωρίς το βράδυ, αστυνομικοί, ορισμένοι οπλισμένοι με πλαστικές σφαίρες, έπαιρναν ήδη θέσεις. Στις 10.30 η εξέγερση άρχισε. Λίγο μετά το βραδινό φαγητό, οι νέοι βγήκαν από τις πολυκατοικίες για να εκφράσουν την οργή τους. 

Συγκρούσεις ξεσπάνε σε διάφορα σημεία της Ναντέρ. Στο συγκρότημα κατοικιών Pablo Picasso, το οποίο έχει τη φήμη ότι είναι «δύσκολο», αρχίζει μια μάχη θέσεων μέσα στο ίδιο το συγκρότημα. Αυτοκίνητα πυρπολούνται, αυτοσχέδια οδοφράγματα στήνονται περιορίζοντας την κυκλοφορία των περιπολικών της αστυνομίας. Μέσα στο συγκρότημα, η BAC (ειδική αστυνομική μονάδα) μέσα στο σκοτάδι, ντυμένη στα μαύρα προσπαθεί να περικυκλώσει τους εξεγερμένους. Aυτοί χρησιμοποιούν πέτρες, πυροτεχνήματα και αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες απαντώντας στην αστυνομία που χρησιμοποιεί κρότου λάμψης, flashballs, δακρυγόνα. 

Η σύγκρουση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη λεωφόρο Πάμπλο Πικάσο, η οποία ήταν πιο ευρύχωρη, καλύτερα φωτισμένη και, πάνω απ' όλα, προσέφερε μεγαλύτερη ορατότητα. Στήθηκαν πύρινα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 3 ή 4 πμ. Αυτό συνέβη και τις επόμενες μέρες τόσο τη νύχτα όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη Ναντέρ, μια «λευκή πορεία» που οργανώθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου συγκέντρωσε περισσότερα από 10.000 άτομα. Η αστυνομία την κατέστειλε με δακρυγόνα, οδηγώντας σε συγκρούσεις στη μέση της ημέρας, στην καρδιά της Ναντέρ. 

Αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση, η Αριστερά ταλαντεύεται μεταξύ εκκλήσεων για ηρεμία και αιτημάτων για δικαιοσύνη. Ορισμένοι έχουν το θάρρος να αρνηθούν ρητά να υπακούσουν στις εκκλήσεις της άρχουσας τάξης ζητώντας ηρεμία. Προτιμούν να ζητήσουν δικαιοσύνη. Από την πλευρά των συνδικάτων η CGT ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Από την πλευρά των επαναστατών, προσπαθούμε να χτίσουμε δεσμούς με τους νέους που εξεγείρονται στις γειτονιές μας.

Adrien Huyart, A2C (Autonomie De Classe) Nanterre