Οικονομία και πολιτική
“Προγραμματικές δηλώσεις”: Η πραγματική ατζέντα της ΝΔ

Ο Χατζηδάκης και η τούρτα των ιδιωτικοποιήσεων (αριστερά) Απεργία στα Νοσοκομεία (δεξιά). Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

«120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας» περιέχουν οι «μπλε φάκελοι» που μοίρασε ο Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού-συμβουλίου «μαμούθ» των 62 υπουργών και υφυπουργών του.

«Καλύτεροι μισθοί, καλύτερο κράτος και καλύτερη υγεία είναι οι στόχοι μας» είπε στους υπουργούς του συνεχίζοντας την προεκλογική προπαγάνδα ότι έρχεται για να εφαρμόσει «κοινωνική πολιτική». Τα κυβερνητικά ΜΜΕ τρέχουν να χρυσώνουν το χάπι κάνοντας λόγο για τα πρώτα νομοσχέδια που έρχονται με «μέτρα-ανάσα». Αλλά η εισηγητική έκθεση του Στουρνάρα και της ΤτΕ δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις .

Οι μεταρρυθμίσεις, τα ορόσημα και οι δράσεις της νέας κυβέρνησης που κρύβουν οι «μπλε φάκελοι» της ΝΔ δεν περιέχουν τίποτε άλλο από επιθέσεις στην εργατική τάξη, την Υγεία, την Παιδεία, τους μισθούς, το κράτος πρόνοιας. Και βέβαια δώρα για τους καπιταλιστές. Γι’ αυτό με το καλημέρα, συναντάνε την αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων. 

Ένα δείγμα, για παράδειγμα, του τι εννοεί «καλύτερη υγεία» έδωσε στην εισήγησή του προς τους υπουργούς ο ίδιος ο Μητσοτάκης, μερικές ώρες μετά τον θάνατο ακόμη μιας γυναίκας στην Θάσο ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού ήταν σε άλλο περιστατικό. Αντί να ανακοινώσει προσλήψεις ανακοίνωσε την «ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική», που σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο επιτυγχάνεται μετά από «εκπαίδευση» δύο ημερών! Εξαιρετική η ιδέα του Μητσοτάκη, για ένα ακόμη λόγο, καθώς ανακοινώνεται μέσα στο κέντρο της αντιπυρικής περιόδου…

Πίσω από την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει προσλήψεις στο ΕΚΑΒ σχεδιάζεται η περαιτέρω είσοδος των ιδιωτών σε αυτά και συνολικά στη δημόσια Υγεία που μαζί με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί τον πυρήνα του νέου «Χάρτη της Υγείας» που είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Υγείας Πλεύρης πριν μερικούς μήνες. Αυτή είναι η «ανασύνταξη» για την οποία έκανε λόγο στην τελετή παράδοσης, ο νέος υπουργός Υγείας Χρυσοχοΐδης ξεκινώντας «αιφνιδιαστικές επισκέψεις» σε Ευαγγελισμό και ΕΚΑΒ. Για να «δει» τάχα τα προβλήματα, αλλά στην ουσία για να πουλήσει «τσαμπουκά», ότι έρχεται να βάλει «τάξη». Την Τετάρτη 12 Ιουλίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώτη πανελλαδική απεργία και πανυγειονομική κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Με ομόφωνη απόφαση για «συνέχιση της απεργίας - αποχής από κάθε αξιολογική διαδικασία», έστειλε μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας και το συνέδριο της ΔΟΕ στο νέο υπουργό Παιδείας Πιερρακάκη που ανακοίνωσε «το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο με 35 σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις». Στόχος των «35 μεταρρυθμίσεων» στην Παιδεία όπως ρητά αναφέρεται είναι η «εξοικονόμηση πόρων και η ορθή αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος»! 

Μπάχαλο

Το μπάχαλο των ψηφιακών μαθημάτων που ταλαιπώρησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στην πανδημία, όπως και η καταγέλαστη «Πλατφόρμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών» είναι ενδεικτικά της «μεταρρύθμισης» που θέλει να επεκτείνει στη δημόσια εκπαίδευση το νέο σχέδιο Πιερρακάκη. Αντί για προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν βιβλία και συγγράμματα, ανθρώπινες αίθουσες, σπρώχνει «πλατφόρμες εκπαίδευσης», «προώθηση της χρήσης ψηφιακών συγγραμμάτων», «αυτοματοποίηση της διαδικασίας κοστολόγησης των συγγραμμάτων». Αλλά και «επέκταση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και αξιολόγησης Πανεπιστημίων ώστε να κάνουν τη καλύτερη δυνατή διαχείριση πόρων καθώς και να μπορούν να αιτηθούν περισσότερων πόρων εάν έχουν σημαντικά αποτελέσματα…» Η χρήση των νέων μέσων όχι ως όχημα αναβάθμισης της Παιδείας αλλά ως όχημα περικοπών και λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σαν επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με την «αξιολόγηση».

«Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και δεν έχουν εφαρμοστεί απολύτως. Αυτά πρέπει να γίνουν και να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς» είπε η υπουργός Πολιτισμού Μενδώνη, ομολογώντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, αντιμέτωπη με τον αποφασισμένο αγώνα των εργαζομένων που δεν αναγνωρίζουν τα νέα διορισμένα διοικητικά συμβούλια που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων. 

«Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά» είπε ανερυθρίαστα ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Σταϊκούρας -λαμβάνοντας με τη σειρά του ένα ακόμη εξώδικο για τις ελλείψεις από τους εργαζόμενους στην Hellenic Train, μετά την ακινητοποίηση τρένου μέσα σε σήραγγα την περασμένη εβδομάδα. Τις ίδιες μέρες δημοσιεύθηκε η πρόσκληση στον διαγωνισμό του ΟΑΣΑ για την παράδοση 63 γραμμών στην Ανατολική και Δυτική Αττική στα ιδιωτικά συμφέροντα, για διάστημα από 5-7,5 χρόνια με αντίτιμο 312 εκατομμύρια ευρώ στου ιδιώτες. Είναι οι γραμμές που είχαν δοθεί σε ιδιώτες με το πρόσχημα της «πανδημίας».

Ο νέος υπουργός ΠΡΟΠΟ Μηταράκης θέλησε να δώσει κατευθείαν το στίγμα του με μια νυχτερινή επίσκεψη στο ΑΤ Ομόνοιας, το αστυνομικό τμήμα που έχει βρεθεί στο αρνητικό επίκεντρο για γεγονότα και καταγγελίες βασανισμών, βιασμών, πτώσεις, κατάχρηση εξουσίας, ρατσιστικής αντιμετώπισης και βέβαια της δολοφονίας Ζακ Κωστόπουλου. Μπορείτε να συνεχίσετε άφοβα στον ίδιο δρόμο, ήταν το μήνυμα προς τους αστυνομικούς που για ακόμη μια φορά στις τελευταίες εκλογές καταγράφηκαν να ψηφίζουν ένα ναζιστικό κόμμα με ποσοστά που εκτιμώνται ανάμεσα στο 10% με 20%.    

Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης Καιρίδης ήταν σαφής ότι η δολοφονική πολιτική του Μηταράκη ενάντια στους πρόσφυγες θα συνεχιστεί: «Να αυξήσουμε τον αριθμό των απελάσεων, τη συμφωνία δηλαδή που υπογράψαμε πρόσφατα, όσων διαμένουν παράνομα στη χώρα μας. Να δώσουμε έμφαση στην προστασία των συνόρων μας και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του φράκτη του Εβρου, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, σε ολόκληρη τη συνοριογραμμή και την ενίσχυσή του με τεχνολογίες αιχμής».

Σεξισμός

Η Σ. Ζαχαράκη στο νέο «Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής» δέχτηκε με το καλημέρα την σεξιστική επίθεση της ακροδεξιάς και συγκεκριμένα του Τζήμερου - πως μπορεί η υπουργός Οικογένειας να είναι «άγαμη» και «άτεκνη». Όμως η ίδια η ίδρυση του νέου υπουργείου που ανέλαβε, έγινε με στόχο ακριβώς τη «συνομιλία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους ψηφοφόρους του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Αυτήν θα κληθεί να φέρει σε πέρας η νέα υπουργός. Και ένα δείγμα του τι επέρχεται μας έδωσε η κατάργηση της «Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων» που είχε δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κάτω από την πίεση του γυναικείου κινήματος και των συνδικάτων. Πρόπερσι η ΝΔ της είχε αλλάξει το όνομα (σε «Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των δύο Φύλων») και τώρα την κατήργησε αντικαθιστώντας τη με τη «Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Μια σειρά από τα «κοινωνικά» μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση αφορούν στο συγκεκριμένο υπουργείο που μπαίνει στο κέντρο της προπαγάνδας περί ενίσχυσης της «Οικογένειας» και αντιμετώπισης του «δημογραφικού» -άσχετα που η Ευρώπη και η Ελλάδα προτιμάει να πνίγονται κάθε χρόνο χιλιάδες προσφυγάκια στη Μεσόγειο παρά να  τα δεχτεί στο εσωτερικό της.  

Αλλά όταν δει κανείς σε τι μεταφράζονται στην πράξη αυτά τα μέτρα, καταλαβαίνει ότι η αξία τους είναι μόνο προπαγανδιστική «Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν παιδιά με «όφελος» από 90 ευρώ ως 200 ευρώ ετησίως... Αύξηση κατά 8% του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» δηλαδή από τα 200 ευρώ θα πάει στα 216… Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους 20 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, 50 ευρώ αν έχουν δύο… Με τέτοιες «παροχές» θα γεμίσει ο τόπος παιδιά, δηλαδή.

Σε μια χώρα που πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ένας στους τρεις κατοίκους, ζει κάτω από το όριο φτώχειας η «Νέα Στεγαστική Πολιτική Σπίτι μου» υπόσχεται την «ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση 4.000 κενών κατοικιών, ιδιοκτησίας του Δημοσίου» και υπόσχεται σε 137.000 νέους δικαιούχους «φθηνά στεγαστικά δάνεια και προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια». 

500 εκατομμύρια λένε τα παπαγαλάκια θα φέρει η ΝΔ ως «αυξήσεις» στο νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανακοινώνουν ότι θα κατατεθεί μέχρι την 1/1/24. Προσθέτοντας βέβαια ότι θα συνοδεύονται από ενσωμάτωση στον βασικό μισθό των σημερινών επιδομάτων και την κατάργηση των κάθε είδους επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων. Και εδώ έρχεται μεγάλη «αύξηση»… 

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ανοίξουν οι «μπλε φάκελοι» για να δούμε τι ακριβώς περιέχουν. Ας ανοίξουμε καλύτερα τον δικό μας φάκελο. Για κάθε μέτρο που θα τολμήσει να ψηφίσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ να απαντήσουμε με 120 διαδηλώσεις, 79 καταλήψεις και 959 απεργίες. Ξεκινώντας από αύριο. Και σίγουρα όχι με ορίζοντα τετραετίας.