Εργατικό κίνημα
Η μάχη της Υγείας: Όλοι/ες στην απεργία - για να σώσουμε το ΕΣΥ

22/2/2023, Απεργία στην Υγεία, Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 12/7 είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Είναι η πρώτη απεργία μετά τις εκλογές και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στέλνει το μήνυμα της σύγκρουσης από την πρώτη μέρα με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Υπουργό Υγείας Χρυσοχοΐδη. Έτσι σπάει η εικόνα των ψεμάτων της ΝΔ, προεκλογικών και μετεκλογικών, για το «νέο ΕΣΥ». Ο απεργιακός αγώνας ξεκινάει αμέσως και χρειάζεται να συνεχίσει και να κλιμακώσει τώρα, όχι από Σεπτέμβρη.

Με κέντρο το αίτημα για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, οι υγειονομικοί παλεύουν ταυτόχρονα για ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενάντια σε εργολάβους, για αύξηση στους μισθούς και της χρηματοδότησης για την Υγεία. Και πάνω απ' όλα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενάντια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να γίνουν όλα τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ, μια μάχη ξεκινημένη από την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτή τη μάχη, όλοι και όλες να είμαστε στο πλάι τους, τώρα και στη συνέχεια.

  

Θέλουν το ΕΚΑΒ σαν “απορριμματοφόρο”

 «Το μεγάλο εθνικό εγχείρημα είναι η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντάξιο των αναγκών των ελλήνων πολιτών, που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας», είπε ο νέος Υπουργός Υγείας Χρυσοχοΐδης στις προγραμματικές του δηλώσεις, συμπληρώνοντας πιο μετά ότι «αυτή θα είναι η τετραετία της Υγείας».

Χρειάζεται απύθμενο θράσος να κάνει τέτοιες δηλώσεις ο Υπουργός που με το καλημέρα και μετά από τόσους τραγικούς θανάτους λόγω έλλειψης διασωστών, θα επανδρώσει τα πληρώματα του ΕΚΑΒ από τον στρατό, την πυροσβεστική και τα απορριμματοφόρα των δήμων. Ότι δηλαδή το καλοκαίρι που θα καίγονται τα δάση και τα σπίτια του κόσμου, η πυροσβεστική με τις αντίστοιχες τραγικές ελλείψεις προσωπικού, θα διαθέτει και αλλού το ελάχιστο προσωπικό. Ή ότι το προσωπικό που ήδη σκοτώνεται λόγω εντατικοποίησης στα απορριμματοφόρα, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι ή ακόμα και αδήλωτοι, θα φύγουν από το βαρύ και αργό όχημα της σκουπιδιάρας για να πάρουν τα ασθενοφόρα να τρέχουν με γρήγορες ταχύτητες. Και όλα αυτά με μια βασική εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες. 

Είναι ψέματα ότι πρόκειται για πρόσκαιρη λύση ανάγκης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις. Από την πανδημία μέχρι σήμερα οι δηλώσεις για προσλήψεις στα νοσοκομεία δεν έλειψαν. Αλλά δεν έγιναν ποτέ, όπως και οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και επικουρικών.

Απύθμενο θράσος

Απύθμενο θράσος θέλει να μιλάει ο Χρυσοχοΐδης για «το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά». Δεν ξεχνάμε τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στα Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού που κατήγγειλαν ότι η λίστα αναμονής στα χειρουργεία μετράει χιλιάδες παιδιά λόγω υποστελέχωσης. Και σαν μην έφτανε αυτό, η πρώτη ιδιωτικοποίηση που έβαλαν μπρος ήταν στον παιδικό καρκίνο, μετατρέποντας το Παιδοογκολογικό Τμήμα σε ΝΠΙΔ. Όλη η Πάτρα κατέβηκε στον δρόμο γιατί δεν υπήρχε προσωπικό να εφημερεύσει στο Καραμανδάνειο, το μοναδικό νοσοκομείο Παίδων για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Και τώρα αφήνουν να κλείσει το Παιδοψυχιατικό στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Ενάντια στην κυβέρνηση των σεξιστών και ρατσιστών δολοφόνων, το υγειονομικό κίνημα έχει την εμπειρία και τη μαχητικότητα να τσακίσει τα σχέδια τους. 

 

 

Έλενα Βενιζέλου

Απεργούμε την Τετάρτη για να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού. 

Πολύς κόσμος συνταξιοδοτείται, αλλά δεν αντικαθίσταται. Προσπαθούν να κρύψουν αυτή την εικόνα, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ποιος φεύγει. Εγώ είμαι 27 χρόνια στο νοσοκομείο και καταλαβαίνω την τεράστια διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα τμήματα. Έχω δουλέψει και στο χειρουργείο και στα γυναικολογικά τμήματα. Παλιά καλύπτονταν όλες οι βάρδιες με προσωπικό. Όταν έφευγε ένα άτομο, γινόταν αμέσως νέα πρόσληψη και δεν γίνονταν επικουρίες. Τώρα μπαλώνουν με επικίνδυνο τρόπο τις βάρδιες. Με ευθύνη της διοίκησης μπαίνουν ανειδίκευτοι σε εξειδικευμένες θέσεις. Υπάρχουν ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στα χειρουργεία, στο αιματολογικό ή στα μαιευτικά. Ουσιαστικά για να βγαίνουν οι βάρδιες χωρίς να κάνουν προσλήψεις, βάζουν άλλες ειδικότητες σε λάθος θέσεις. Αλλά τι γίνεται με την ασφάλεια των ασθενών;

Πρέπει να υπάρχει μαζική συμμετοχή στην απεργία και την κινητοποίηση. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημόσια Υγεία, ακόμα κι αν χρειαστεί να χάσουμε μεροκάματα. Γιατί αν περάσουν όλα αυτά κι εμείς θα χάσουμε παραπάνω πράγματα. Αν δεν μπορούμε να παρέχουμε αυτά που πρέπει, θα τα ιδιωτικοποιήσουν πιο εύκολα και θα φύγουμε κι εμείς. Υπάρχει μεγάλη δυναμική, γιατί ο κόσμος έχει μεγάλη οργή και στα νοσοκομεία και παντού. Οι συνάδελφοι από το ΕΚΑΒ πρέπει να κατέβουν κι αυτοί μαζικά μετά από όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση. 

Στο Έλενα οργανώνουμε την απεργία με όλους τους συναδέλφους μαζί, από το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Έχουμε άριστες σχέσεις μετά από τόσα χρόνια και το συζητάμε στόμα με στόμα, που είναι πολύ βασικό. Μόνο με αγώνες θα νικήσουμε!

Τριανταφυλλιά, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου

 


  

Γεννηματάς

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί! Είμαι 7 χρόνια συμβασιούχος στο νοσοκομείο με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι συμβασιούχοι καλύπτουμε όλες τις ανάγκες που χρειάζεται το κάθε τμήμα, που είναι πάγιες και διαρκείς. Παρ' όλα αυτά οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ είναι τόσα χρόνια καθηλωμένοι με ανασφάλεια, με αγώνα κάθε χρόνο για να είμαστε στη δουλειά μας. Υπάρχει μεγάλη μισθολογική ανισότητα. Είμαστε κάτω από τον κατώτατο μισθό ενός ανειδίκευτου εργάτη. Ακόμα και τη μικρή αύξηση στους μισθούς που έδωσαν, αλλά και την αύξηση στο Ανθυγιεινό επίδομα, εμείς δεν τις δικαιούμαστε. 

Οι ανάγκες στα νοσοκομεία είναι τεράστιες και αυξάνονται περισσότερο. Ο χώρος εργασίας μας είναι ανθυγιεινός, δεν μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται λόγω της εντατικοποίησης. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που δουλεύω εγώ, οι εφημερίες έχουν ξεφύγει, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος δικαιολογημένα. Αυτό δυσκολεύει να κάνουμε τη δουλειά μας έτσι όπως πρέπει. Επίσης, έχει σταματήσει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση. Είμαστε ανειδίκευτοι, μας ρίχνουν κατευθείαν στα βαθιά με κίνδυνο για την υγεία μας. Υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούμε ανά πάσα στιγμή γιατί δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε κάθε ασθενή και επιπρόσθετα δεν έχουμε και εξοπλισμό με Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Χρειάζεται χρηματοδότηση στη δημόσια Υγεία για προσλήψεις, όχι να σκορπάνε λεφτά για να “διώχνουν” περιστατικά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια που με τον όγκο της δουλειάς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε εμείς. Θέλουμε μονιμοποίηση όλων όσων δουλεύουν με συμβάσεις ή στα κάτεργα των εργολάβων. Δεν ενδιαφέρει αυτή την κυβέρνηση το ανθρώπινο δυναμικό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο.  

Βασιλική Κανέλλου, νοσηλεύτρια στο ΓΝΑ Γεννηματάς

 


 

ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο

Την Τετάρτη 12/7 και ενώ η νέα κυβέρνηση δεν έχει κλείσει καν μήνα, οι υγειονομικοί καλούν σε πανελλαδική κινητοποίηση. Αυτό καταδεικνύει τόσο την πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται η κυβέρνηση -πάρα τις δηλώσεις που τη θέλουν ισχυρή μετά το εκλογικό αποτέλεσμα- όσο και την πεποίθηση του κόσμου στα νοσοκομεία, ότι ο δρόμος είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στα σχέδιά τους. 

Η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και η φούσκα γύρω από την ενίσχυση του συστήματος Υγείας με την είσοδο των ιδιωτών έχει καταλήξει στον θάνατο ανθρώπων σε καρότσες αγροτικών οχημάτων, όπως είδαμε για δεύτερη φορά -το τελευταίο διάστημα- να συμβαίνει στην Πρέβεζα. 

Στην Ψυχική Υγεία αναθέτοντας δεκάδες προγράμματα σε ΜΚΟ λίγο πριν τις εκλογές, βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης δημιουργώντας τις πρώτες ΣΔΙΤ ανάμεσα σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες δημιουργώντας τις πρώτες Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, υπό την πρόφαση της περιβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης! Η δικαιολογία που επικαλούνται είναι πως οι ιδιώτες κατέχουν την "τεχνογνωσία" και το δημόσιο την "υλικοτεχνική υποδομή".

Την ώρα που διαλύουν το ΕΣΥ δημιουργούν προγράμματα που στην ουσία τους, επιχορηγούν ιδιώτες, δημιουργούν θέσεις εργασίας για νέους χωρίς δικαιώματα και τέλος δημιουργούν το γνωστό ψεύτικο ελιτισμό ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν οι "άριστοι" σε αντίθεση με το Δημόσιο. Όταν πρόσφατα η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τρανταχτό τρόπο τον ρόλο του ΕΣΥ για τη δημόσια Υγεία. Το σωματείο του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο αλλά και ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας θα συμμετάσχουν στην απεργία. Απέναντι στην εγκληματική πολιτική που κοστίζει κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, φρένο μπορεί να επιβάλει μόνο ο κόσμος των νοσοκομείων!

Μαρία Μπολοβίνα, κοινωνική λειτουργός, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο

 

 

 

 

Αγώνας πανελλαδικά

Δεν είναι μόνο το ΕΚΑΒ, αλλά και τα ίδια τα νοσοκομεία στην περιφέρεια που έχουν ξεπεράσει τα όρια ασφαλούς λειτουργίας. Κλινικές κλείνουν η μία μετά την άλλη από την υποστελέχωση,  αφήνοντας ολόκληρες περιοχές χωρίς την αναγκαία περίθαλψη και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού με την αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού. 

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν την ίδια πολιτική απέναντι σε αυτά τα προβλήματα: όχι προσλήψεις, αλλά μπαλώματα με μετακινήσεις γιατρών. Με σκοπό να έρθουν οι ιδιώτες ως “σωτήρες”. 

«Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από τις εκλογές και η διάλυση της δημόσιας Υγείας, όχι απλά συνεχίζεται, αλλά εντείνεται ακόμα πιο πολύ», δηλώνει στην ΕΑ ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Στο νοσοκομείο της Δράμας παραιτήθηκαν και οι δύο τελευταίοι παθολόγοι. Δεν άντεξαν κάτω από την πίεση της υποστελέχωσης, να δουλεύουν χωρίς ρεπό και σε συνθήκες που δεν ήταν ασφαλείς για τους ασθενείς. Είναι η κλινική που για να λειτουργήσει το τελευταίο διάστημα γίνονταν μετακινήσεις παθολόγων από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Τώρα διατάζουν την ήδη υποστελεχωμένη Παθολογική του νοσοκομείου Σερρών να στείλει με απόσπαση γιατρό στη Δράμα. Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών επισημαίνει ότι “Το αποτέλεσμα είναι η Παθολογική Σερρών να οδηγηθεί σε επισφαλή λειτουργία, κάτι που γίνεται ακόμη χειρότερο καθώς αρχίζει κύμα παραιτήσεων... ”.

Την ίδια ώρα μια συνάδελφος από το Ιατρικό Κέντρο Μηχανιώνας δέχτηκε επίθεση από συνοδό ασθενή. Οι ελλείψεις οδηγούν ασθενείς και συνοδούς σε αγανάκτηση από την απίστευτη ταλαιπωρία και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τους ίδιους τους συναδέλφους. Ταυτόχρονα, εντείνονται τα περιστατικά αντεργατικών επιθέσεων σε συναδέλφους από τις διοικήσεις και το υπουργείο. Συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι σε μέρες που είχαν άδεια έλαβαν με μέιλ την απόφαση μετακίνησής τους μέχρι τέλος του μήνα. Στο Παπαγεωργίου, η διοίκηση δεν θέλει να προχωρήσει τη μονιμότητα γιατρού επιμελητή Β' που έχει συμπληρώσει την 5ετία, πράγμα πρωτόγνωρο, που ουσιαστικά είναι κατάργηση της μονιμότητας.

Δυναμική απάντηση

Αυτή είναι η βαρβαρότητα που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Πίσω από τα ψέματα του Μητσοτάκη ότι θα αναβαθμίσει το ΕΣΥ, αυτό που κρύβεται είναι η πολιτική της διάλυσης με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και το προσωπικό. Γι' αυτό η απεργία της Τετάρτης, η πρώτη μετά τις εκλογές και τις προγραμματικές δηλώσεις, χρειάζεται να είναι μια πολύ δυναμική απάντηση. Για να δώσουμε το στίγμα ότι θα μας βρουν μπροστά τους, τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κάλεσμα για απεργιακή συγκέντρωση στην 3η ΥΠΕ στην Αριστοτέλους στις 11πμ. Ως Συντονιστικό Νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη οργανώνουμε την ενημέρωση στους συναδέλφους με αφίσα και προκήρυξη για την απεργία».

«Κάναμε συνέλευση εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας στις 10/7, όπου έγινε και ενημέρωση για την απεργία στις 12/7. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να αντισταθούμε, αυτό βγήκε από τη συνέλευση», μας μεταφέρει η Ελένη Γκιόκα, παιδίατρος, μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ και της τριμελούς επιτροπής γιατρών νοσοκ. Άρτας. «Δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό στην πνευμονολογική, στη μονάδα τεχνητού νεφρού, στο ακτινολογικό που έχουν μείνει δύο μόλις γιατροί, ενώ το τμήμα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας έχει κλείσει λόγω συνταξιοδότησης εδώ και δύο χρόνια. Στην Άρτα τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη θέσεων, ούτε τώρα με την τελευταία πολύ μικρή προκήρυξη των 800 θέσεων. 

Απαξιώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με σκοπό να επιβάλλουν τους ιδιώτες ή την αλλαγή της λειτουργίας τους. Πολύ πιο έντονα φαίνεται αυτό στην περιφέρεια. Σε έναν φτωχό επαρχιακό νομό αν κλείσουν τα ιατρικά κέντρα ή τα νοσοκομεία, ο κόσμος θα μείνει ξεκρέμαστος. Το νοσοκομείο της Άρτας καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή, από μέρος της Αιτωλοακαρνανίας μέχρι Λευκάδα, αλλά και Πρέβεζα, γιατί και εκεί το νοσοκομείο υπολειτουργεί με τραγικές ελλείψεις. Γι' αυτό έχουμε κάνει προσπάθειες να κινητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία, με παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, στο Εργατικό Κέντρο και άλλα».

 «Αν κλείσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ -που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο- όλα τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά της περιοχής αυτής που χρήζουν νοσηλείας θα πρέπει να διακομίζονται στην Αθήνα, ταλαιπωρώντας και επιβαρύνοντας οικονομικά τις οικογένειες», σημειώνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.

Το σωματείο του ΠΑΓΝΗ καλεί στην απεργία της Τετάρτης 12/7 με συγκέντρωση στις 11πμ στην πύλη, ενώ την προηγούμενη ημέρα πραγματοποίησε προειδοποιητική στάση εργασίας και διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας στο νοσοκομείο.