Διεθνή
Γαλλία: Στους δρόμους και στις 14 και στις 15 Ιούλη!

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Ιούλη σε πάνω από 30 γαλλικές πόλεις -κόντρα στην αστυνομική απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση Μακρόν- μετά από κάλεσμα που απηύθυναν πάνω από εκατό συνδικάτα, συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, ανάμεσά τους τα συνδικάτα CGT και Solidaires, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν κ.α. 

Σε συγκέντρωση στο Παρίσι, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην ετήσια διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός νεαρού άνδρα που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς το 2016. Η Ασά, αδερφή του Ανταμά, μίλησε στην Πλατεία Δημοκρατίας: «Κάνουμε πορεία για τη νεολαία, για να καταγγείλουμε την αστυνομική βία. Επιτρέπουνε πορείες των νεοναζί, αλλά δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πορεία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά και να μην σεβαστεί τον θάνατο του μικρού μου αδερφού» είπε στους συγκεντρωμένους που  φώναζαν «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ».

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων είναι η απόδειξη ότι αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μακρόν είναι να καταστείλει το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ενάντια στις ωμές ρατσιστικές δολοφονίες που διαπράττει συστηματικά η γαλλική αστυνομία. Στα θύματά της ήρθε να προστεθεί, τα ξημερώματα της 2ης Ιούλη, ακόμη ένας διαδηλωτής στη Μασσαλία από «flashball» της αστυνομίας. Και μάλιστα ενώ οι αρχές που «ερευνούν» την υπόθεση πάνε να την κουκουλώσουν αλλάζοντας αυτά που καθαρά ακούγονται στο βίντεο που έχει καταγράψει τη δολοφονία υποστηρίζοντας ότι ο δεύτερος αστυνομικός είπε: «Τα χέρια πίσω από το κεφάλι σου» -αντί για «Πυροβόλησέ τον»- και ότι κανείς δεν είπε: «Θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι»!

Στη Λυόν πάνω από 80 άτομα, ανάμεσά τους και δικηγόροι, που πήγαν στα δικαστήρια για αλληλεγγύη και παροχή νομικής βοήθειας σε συλληφθέντες καταγγέλλοντας «τις συνοπτικές διαδικασίες» με τις οποίες καταδικάζονται, δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας. Τι είδους καταδίκες; Στη Μασσαλία, δικαστής καταδίκασε έναν άνδρα σε δέκα μήνες φυλάκιση με την κατηγορία ότι έκλεψε ένα κουτάκι Red Bull. Ένας άλλος ο οποίος συνελήφθη να κατέχει τυρί από ένα λεηλατημένο κατάστημα, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση. Ακόμη χειρότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μορετί απαίτησε από τα δικαστήρια να συλλάβουν τους γονείς των ανήλικων που έχουν συλληφθεί, με κατηγορίες που επισείουν 30.000 ευρώ πρόστιμο και ποινές διετούς φυλάκισης. Αλλά η καταστολή δεν πτοεί το κίνημα. Οι γονείς των δολοφονημένων από την αστυνομία νέων καλούν σε συλλαλητήριο στις 15 Ιούλη.

Είναι θετικό ότι, έστω και με καθυστέρηση, γίνονται συγκεντρώσεις των συνδικάτων και της αριστεράς. Αλλά το πλαίσιό τους είναι περιορισμένο. Αφενός δεν συνοδεύεται από απεργία και μαζική κινητοποίηση. Αφετέρου οι προτάσεις που θέτει περιορίζονται σε «ήπιες μεταρρυθμίσεις» στην αστυνομία και στην κατάργηση του νόμου του 2017 που ενίσχυσε τη δυνατότητα των μπάτσων να μένουν ατιμώρητοι όταν σκοτώνουν ανθρώπους. Σε ανακοίνωσή του το αντιρατσιστικό μέτωπο Μarche des Solidarites (που οργανώνει διεθνιστική πορεία στις 14 Ιούλη μαζί με τους Sans Papiers ενάντια στο ρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Νταρμανέν) αναφέρει ότι συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις αλλά δεν υπογράφει το κοινό κάλεσμα συνδικάτων και οργανώσεων θέτοντας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Όπως αναφέρει:  

«Απορρίπτουμε τη φράση "η κλιμάκωση της βίας είναι αδιέξοδη και πρέπει να σταματήσει", η οποία βάζει στο ίδιο τσουβάλι την κρατική βία με την εξέγερση στις γειτονιές. Αυτό που πρέπει να σταματήσει είναι η κρατική βία. Πιστεύουμε ότι η απουσία στο κείμενο αυτό της απαίτησης να εγκαταλειφθεί το ρατσιστικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Νταρμανέν είναι λάθος. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απουσία οποιουδήποτε αιτήματος για την άμεση απελευθέρωση όλων των νέων που συνελήφθησαν. Λυπούμαστε για την απουσία ενός καλέσματος προς όλες τις οργανώσεις και συλλογικότητες να ενωθούν για να αντιταχθούν στα όλο και πιο συχνά πογκρόμ που οργανώνονται στους δρόμους των πόλεών μας από φασιστικές πολιτοφυλακές».