Η απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να προμηθεύσει την Ουκρανία με βόμβες διασποράς ξεκαθαρίζει τη συζήτηση για τη φύση του πολέμου. Μόνο ένας ανόητος ή ένας απατεώνας μπορεί, τώρα, να αρνηθεί ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας.
Οι βόμβες διασποράς δεν είναι αμυντικά όπλα. Έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αφήνουν πίσω τους βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν αμάχους, ιδίως παιδιά, πολύ καιρό μετά το τέλος του πολέμου.
Η απόφαση για την προμήθειά τους σόκαρε ακόμη και τον ανταποκριτή ασφαλείας του BBC, Frank Gardner, συνήθως αξιόπιστο απολογητή του βρετανικού κράτους. Το βασικό σημείο, ωστόσο, δεν είναι απλώς ότι οι βόμβες διασποράς είναι βάρβαρα επιθετικά όπλα. Ο Γκάρντνερ εξηγεί: "Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τώρα ένα τρομακτικό έργο στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τους εισβολείς Ρώσους από τις καλά οχυρωμένες αμυντικές τους θέσεις που εκτείνονται κατά μήκος μιας γραμμής μάχης μήκους 1. 000 χιλιομέτρων. Ελλείψει αρκετών βλημάτων πυροβολικού, η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανανεώσουν τις προμήθειές τους σε πυρομαχικά διασποράς για να στοχεύσουν το ρωσικό πεζικό που επανδρώνει όλα αυτά τα αμυντικά χαρακώματα".
Δηλαδή, οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να ανακαταλάβει εδάφη, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Όσο πιο επιτυχημένη είναι αυτή η επίθεση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Πριγκόζιν, να αποφασίσει να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα.
Πυρηνικά όπλα
Είναι αλήθεια ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάρτιο. Δεδομένου ότι η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, αυτό βάζει φρένο στην πυρηνική απειλή. Αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να αντιδράσει ο ηγέτης ενός κράτους, που διαθέτει πυρηνικά, αν απειλείται η πολιτική και η προσωπική του επιβίωση.
Αλλά ο Μπάιντεν δεν θα δώσει στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι όλα όσα θέλει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία διαφωνούν με τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι ρωσοφοβικές κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί να δεχτεί την Ουκρανία στη Σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυτή την εβδομάδα.
Η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο είναι επιφυλακτικοί ως προς τη διαιώνιση των εχθροπραξιών με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, οι μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, καταρτίζουν ένα πακέτο δεσμεύσεων προς την Ουκρανία που υπολείπεται της πλήρους ένταξης. Σύμφωνα με τους Financial Times, «ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν παρουσιάσει αυτές τις δεσμεύσεις ως ένα "ισραηλινό μοντέλο" παρόμοιο με την ανοιχτή στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στο κράτος του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται σήμερα να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει ένα "ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα" στη Μέση Ανατολή και υπογράφουν «μνημόνια κατανόησης» κάθε 10 χρόνια. Οι αξιωματούχοι οραματίζονται ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει κάτι παρόμοιο, θέτοντας την άμυνα της χώρας σε κατάλληλη βάση».
Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε, τον Απρίλιο του 2022: «Θα γίνουμε σίγουρα ένα "μεγάλο Ισραήλ" με το δικό του πρόσωπο. Δεν θα μας εκπλήξει το γεγονός ότι θα έχουμε εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων ή της Εθνοφρουράς σε όλα τα ιδρύματα, σούπερ μάρκετ, κινηματογράφους, παντού θα υπάρχουν άνθρωποι με όπλα. Είμαι βέβαιος ότι το θέμα της ασφάλειάς μας θα είναι το νούμερο ένα στα επόμενα δέκα χρόνια».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ζελένσκι θα ήθελε να έχει και την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ σε κλίμακα Ισραήλ, αλλά, αν η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο αρνηθούν, δεν έχει πού αλλού να πάει. Ο Μπάιντεν θέλει να συνεχίσει να πιέζει τον Πούτιν αποφεύγοντας παράλληλα έναν ευρύτερο πόλεμο. Όμως, προμηθεύοντας βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, έγειρε την πλάστιγγα προς έναν ευρύτερο πόλεμο.