Αντιπολεμικό κίνημα
Ελλάδα-Τουρκία: Ταξική, διεθνιστική απάντηση στον “διάλογο” της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Φωτό: Δημήτρης Παπαμητσός

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την περασμένη βδομάδα, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ σαν ένα βήμα προς την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Κι όπως δήλωσε και ο Μητσοτάκης στην συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΙ την Πέμπτη 13 Ιούλη: «Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη ατζέντα, τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Αλλά και αν δεν καταφέρουμε, τελικά, να συμφωνήσουμε στο μεγάλο επίδικο, στο μεγάλο ζητούμενο, και η διαφύλαξη και μόνο του καλού κλίματος είναι μία σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες».

Πίσω από το «καλό κλίμα» είναι η συνέχιση και κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Η «είδηση» για τα διεθνή ΜΜΕ δεν ήταν η συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη αλλά η απόφαση του πρώτου να συναινέσει στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Από μόνη της αυτή η εξέλιξη -μαζί με την είσοδο της Φινλανδίας- ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου. Ολόκληρη η Βαλτική, με το στρατηγικό νησί Γκότβαλντ, γίνεται ΝΑΤΟϊκή θάλασσα. 

Είναι επίσης μια κίνηση που φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση και πιο μακριά από τη Ρωσία του Πούτιν. Αυτή η εξέλιξη μπορεί προσωρινά να εξασφαλίζει την ηρεμία στη «νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας» και στα νότια μετόπισθεν του πολέμου, όπως επιθυμεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. 

Όμως, ταυτόχρονα τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για το ποια θα είναι ο ηγεμόνας στην Αν. Μεσόγειο. Είναι ένας ανταγωνισμός που αφορά τις «θαλάσσιες ζώνες», τις ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, δηλαδή τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και διαδρομών και όχι μόνο. 

Ο «οδικός χάρτης», τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όλα όσα συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν και οι υπουργοί τους στο Βίλνιους, δεν αλλάζουν αυτή την πραγματικότητα. Αυτός ο άδικος και αντιδραστικός ανταγωνισμός είναι ενεργός και όλες οι διεκδικήσεις μπαίνουν στο τραπέζι. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δημοσίευσαν στις 11 Ιούλη ένα άρθρο με δηλώσεις του Ρήγα, αφεντικού της Energean (που «στόλιζαν» στις απεργίες οι εργαζόμενοι στην Καβάλα) για την «Ανατολική Μεσόγειο κλειδί στη προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη». 

Η ΝΔ κοκορεύεται ότι έχει υπογράψει μια «πανίσχυρη» αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Κομμάτι αυτής της συμφωνίας είναι η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά» για τα αμερικάνικα αεροπλάνα και τον εξοπλισμό που κατευθύνεται στην Ουκρανία. «Πόντος» για την ελληνική άρχουσα τάξη. Η  απάντηση από τον Ο. Τσελίκ, τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος του Ερντογάν. Καλές οι συζητήσεις είπε αλλά:

«Αν όμως εντάξετε στο θέμα τα όπλα ή φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω από τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτά στη Μεσόγειο για να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο». 

Επιχειρήσεις

Ελλάδα και Τουρκία τσακώνονται ποια έχει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις «έρευνας και διάσωσης» στην Αν. Μεσόγειο και την ίδια στιγμή πνίγουν μετανάστες και πρόσφυγες. Ο Μητσοτάκης απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο Βίλνιους ως εξής: «Για το ζήτημα του μεταναστευτικού νομίζω ότι οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο είναι μία υβριδική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια του ΝΑΤΟ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές και νομίζω ότι πρέπει να το θέτουμε και σε επίπεδο Συμμαχίας». Έτσι μαθαίνουμε ότι οι εκατοντάδες νεκροί στο ναυάγιο της Πύλου ήταν «υβριδική απειλή». 

Και στην συνέχεια δηλώνει στην συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ (13/7) ότι: «Η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος είναι ένα πρόβλημα. Μπορεί να γίνει και ευκαιρία». Πίσω από τα χαμόγελα και την «άλλη ατμόσφαιρα» της συνάντησης έρχεται ο ρατσισμός. 

Την ίδια στιγμή η κούρσα των εξοπλισμών συνεχίζεται και εντείνεται. Δισεκατομμύρια σπαταλιούνται για την «αμυντική θωράκιση» την στιγμή που το ΕΚΑΒ δεν έχει οδηγούς και ασθενοφόρα. Μάλιστα ο Μητσοτάκης εμμέσως πλην σαφώς περηφανεύτηκε στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι η ελληνική άρχουσα τάξη παίρνει αργά αλλά σταθερά το προβάδισμα: 

«Πρέπει να δει κανείς και τη μεγάλη εικόνα του τι συμβαίνει σήμερα στον αέρα και πού ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια. Πριν από τέσσερα χρόνια η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F-35, για τα οποία δεν είχε μπει τότε καμία πρόβλεψη για το τι θα κάνουν και το πού μπορούν να πετάνε.

Τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα προχωράει στην αναβάθμιση των F-16 με γρήγορο ρυθμό, έχει προμηθευτεί ήδη 24 Rafale -θα φτάσουν οσονούπω τα τελευταία- με υπερσύγχρονα βλήματα τα οποία έχουν δυνατότητα προσβολής από πολύ μεγάλη απόσταση. Θα παραλάβει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα πρώτα F-35 το 2028.

Τρέχει επίσης και ένα ναυπηγικό πρόγραμμα στις φρεγάτες της, το οποίο πηγαίνει και πιο γρήγορα από αυτό το οποίο περιμέναμε, με την πρώτη φρεγάτα Belharra, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να καθελκύεται τον Σεπτέμβριο».

Μπορεί ο Ερντογάν να πήρε υπόσχεση για τα F-16, λέει επί της ουσίας ο Μητσοτάκης, αλλά «εμείς» τα αναβαθμίσαμε ήδη και «παίρνουμε» και F-35 ενώ τα Ραφάλ «έχουν δυνατότητα προσβολής από πολύ μεγαλύτερη απόσταση» -ποιων στόχων αλήθεια; Η διπλωματία τους ετοιμάζει τον επόμενο γύρο πολεμικής έντασης. 

Αντιπολίτευση

Θα περίμενε κανείς από τα κόμματα της αριστερής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης να καυτηριάσουν τις υποκρισίες του Μητσοτάκη και να ανοίξουν μέτωπο με τον ρατσισμό των «κλειστών συνόρων» και τους εξοπλισμούς. Όμως, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Εγκαλούν τη ΝΔ ότι ετοιμάζεται να κάνει «υποχωρήσεις» σε ζητήματα «εθνικής κυριαρχίας», με αφορμή τη δήλωση του Μητσοτάκη στη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ. Αυτό λένε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προβάλλουν σαν επιτυχίες της κυβέρνησής τους την …αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ ή τον αγωγό EastMed. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να κάνει «πατριωτική» αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη σαν αυτή που έκανε ο Μητσοτάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το μόνο που θα καταφέρει είναι να τροφοδοτήσει την ακροδεξιά.

Το ΚΚΕ προβάλλει ακόμα πιο έντονα τις ίδιες αντιρρήσεις στο ίδιο μήκος κύματος. Όπως ανέφερε το Γραφείο Τύπου του κόμματος:

«Τα περί "καλού κλίματος", "θετικής ατζέντας" και "αναβίωσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" δεν μπορούν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη ο ανταγωνισμός τουρκικής και ελληνικής αστικής τάξης, και ότι η ηγεσία της Τουρκίας επιμένει στις απαράδεκτες θέσεις της "Γαλάζιας Πατρίδας" και στις συνολικές διεκδικήσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, όπως το αίτημα αποστρατικοποίησής τους».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η «επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» προκαλεί «μεγάλες ανησυχίες για τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών και την κυριαρχία της χώρας». Για το ΚΚΕ η έκταση της ΑΟΖ σε 200 ν.μ από την ακτογραμμή είναι αναφαίρετο «κυριαρχικό δικαίωμα». Για ποιανού το όφελος; 

Πράγματι, ο ανταγωνισμός της τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης είναι σε εξέλιξη. Μόνο που η ανακοίνωση δεν λέει ποιες είναι οι διεκδικήσεις της «δικής μας» άρχουσας τάξης. Η διεκδίκηση ότι το Αιγαίο και εν πολλοίς η Αν. Μεσόγειος είναι ελληνική θάλασσα είναι εξίσου απαράδεκτη και αντιδραστική με τις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης. 

Είναι αυτογκόλ η Αριστερά να εγκαλεί την άρχουσα τάξη και το κόμμα της για εθνικές υποχωρήσεις. Πολιτικά, αυτή η στάση αφήνει το εργατικό κίνημα ευάλωτο στις εκστρατείες της άρχουσας τάξης και της ΝΔ. Αναβαθμίζεται η Τουρκία μετά το Βίλνιους; Περισσότερα όπλα, περισσότερες φρεγάτες και Ραφάλ είναι η απάντηση, μας λένε. Κουβέντα στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για την κούρσα των εξοπλισμών που την πληρώνουμε με λιτότητα και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. 

Επίσης κουβέντα για τη ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης θεωρεί τους πρόσφυγες «υβριδική απειλή» και καλεί τον Ερντογάν σε συνεργασία για να σφραγίσουν μαζί τα σύνορα. Αυτό που έχει να προτείνει το ΚΚΕ είναι να γίνεται η «διαλογή» των προσφύγων στο …έδαφος της Τουρκίας. 

Η ειρήνη στην περιοχή δεν θα έρθει από τους «διαύλους επικοινωνίας» Μητσοτάκη – Ερντογάν αλλά από τους "διαύλους επικοινωνίας" των εργατικών τάξεων, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, βάζοντας μπροστά τα ταξικά και όχι τα «εθνικά» συμφέροντα. Αυτό σημαίνει για το εργατικό κίνημα απεργίες που θα λένε λεφτά για μισθούς και κοινωνικές δαπάνες όχι για εξοπλισμούς, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά. Αυτή είναι η πραγματική «100% μαχητική αντιπολίτευση» στη ΝΔ.