Με στάση εργασίας την Τετάρτη 19/7 από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 11πμ και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών απαντάει η ΑΔΕΔΥ στο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Νέα απεργιακή κινητοποίηση θα καλέσει η ΑΔΕΔΥ και την ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Η “αύξηση”-ψίχουλα των 70 ευρώ μικτά (45 καθαρά) τον μήνα δεν είναι μόνο μια προφανής κοροϊδία. Είναι μια νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ που θέλει να “κλείσει” με τους δικούς της όρους το ζήτημα των αυξήσεων, που έβαλαν επιτακτικά οι εργατικοί απεργιακοί αγώνες.
Για δεκαετίες το “ρεφρέν” από τις κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους μιλούσε για τους παχυλούς μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι υπερπληθείς και ευθύνονται για τα δημοσιονομικά ελλείματα. Με το τσεκούρι της σκληρής λιτότητας των μνημονίων επιβλήθηκαν η μείωση των μισθών κατά 40%, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού μαζί με επιδόματα και δώρα, πάγωσαν οι τριετίες, ενώ ταυτόχρονα γινόταν μία πρόσληψη προς τρεις συνταξιοδοτήσεις. Σφαγή στον δημόσιο, σφαγή και στον ιδιωτικό τομέα. Φρόντισε ο Χατζηδάκης ως υπουργός Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης να αφήσει τα περιθώρια να ασυδοτούν τα αφεντικά, τσακίζοντας εργασιακά δικαιώματα και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. “Ζούγκλα” ο ιδιωτικός τομέας για τους εργαζόμενους, ειδικά σε κλάδους όπως το εμπόριο και ο επισιτισμός-τουρισμός.
Γι' αυτό ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς με αφορμή το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη είναι κεντρικός για όλη την εργατική τάξη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να εφαρμόζονται παντού.
Η λεγόμενη «έξοδος από τα μνημόνια» δεν σήμανε καμία αύξηση στους μισθούς παρά μόνο στις τιμές των προϊόντων και των ενοικίων, με την ακρίβεια να ροκανίζει κι άλλο τα εισοδήματα. Για να καλυφθούν οι μισθολογικές απώλειες και με τον πληθωρισμό να τρέχει με 10% χρειάζεται αύξηση στους μισθούς 30%. Οι “αυξήσεις” του Χατζηδάκη «δεν ξεπερνούν το 4%, όταν μόνο το 2022 είχαμε μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4% και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τον πληθωρισμό των τελευταίων χρόνων», σημειώνουν οι Παρεμβάσεις στους εκπαιδευτικούς.
Η περίφημη φράση της Ρόζας Λούξεμπουργκ “οι μετοχές ανεβαίνουν, οι προλετάριοι πέφτουν” ισχύει περίτρανα σε αυτή την περίπτωση, καθώς το 2022 ήταν η χρονιά που οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.
“Αξιολόγηση”
Την ίδια ώρα, οι ρυθμοί στην εργασία λόγω υποστελέχωσης εντατικοποιήθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου -εκτός της αστυνομίας. Κι ενώ η δουλειά είναι πολύ περισσότερη με πολύ λιγότερα λεφτά -σε σημείο εξόντωσης αν μιλάμε για τους υγειονομικούς- έρχεται η “αξιολόγηση” σαν κερασάκι στην τούρτα. Όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης δεν θα είναι τιμωρητική, αλλά θα επιβραβεύει την αποδοτικότητα. Δηλαδή αν θες να επιβιώσεις με τον μισθό σου, δούλεψε ακόμα παραπάνω και σε ανταγωνισμό με τους συναδέλφους σου.
Το “διαίρει και βασίλευε” ενισχύεται με τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Οι αυξήσεις στο επίδομα θέσης ευθύνης ανέρχονται στο 30%. «Ένας πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός θα πάρει αύξηση 43 ευρώ, ενώ ένας διευθυντής ΠΕ ή ΔΕ θα πάρει σχεδόν 200 ευρώ αύξηση. Προφανώς, ο Μητσοτάκης θέλει να εξαγοράσει με αυτόν τον τρόπο “στελέχη” στο Δημόσιο για να επιβάλλει την αξιολόγηση την επόμενη περίοδο», σημειώνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης.
Οι συμβασιούχοι, επικουρικοί, αναπληρωτές και εργαζόμενοι με κάθε είδους ελαστική σχέση εργασίας που κατά δεκάδες χιλιάδες μπήκαν για να καλύψουν τα κενά που άφησαν οι μνημονιακές δεσμέυσεις -και ισχύουν μέχρι σήμερα- δεν θα έχουν αυτές τις αυξήσεις. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, που οι μισθοί και οι όροι εργασίας είναι ακόμα χειρότεροι, το ίδιο. Τι κι αν όλοι οι παραπάνω καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αποτελούν πλέον πάνω από το ένα τρίτο των εργαζόμενων στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες.
«Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση ότι ο Μητσοτάκης για να κερδίσει τις εκλογές είπε όσα περισσότερα ψέμματα μπορούσε και τώρα εφαρμόζει την πραγματική πολιτική που είχε στην ατζέντα του. Είπε για αναβάθμιση της Υγείας και αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι κόσμος να πεθαίνει επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα. Αντί για προσλήψεις εκπαιδευμένων διασωστών που τώρα είναι στην ανεργία, φέρνει οδηγούς απορριμματοφόρων, στρατιωτικούς και πυροσβέστες να οδηγούν τα λιγοστά ασθενοφόρα. Αντί για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, προωθεί τα ΣΔΙΤ και την ιδιωτικοποίηση», υπογραμμίζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και καταλήγει:
«Λεφτά για πραγματικές, ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους δεν υπάρχουν επαναλαμβάνουν μονότονα οι υπουργοί». «Ο υφυπουργός οικονομικών στη συνάντηση που είχε με την ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε ότι οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν ούτε κατά 1 ευρώ γιατί δεν υπάρχει το 1δις που απαιτείται για να εφαρμοσθεί το ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά όταν η Κομισιόν είναι έτοιμη να επιβάλλει σκληρή λιτότητα στην επόμενη στροφή που θα πέσουν έξω οι αγορές. Άλλα υπάρχουν δις ευρώ για να σπαταλώνται σε Ραφάλ, σε φρεγάτες, στους φράχτες στον Έβρο και στις δολοφονίες προσφύγων όπως πρόσφατα στην Πύλο.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ χρειάζεται να πετύχουν. Σε κάθε χώρο δουλειάς να πάρουμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε επιτροπές αγώνα. Για να εξασφαλίσουμε ότι μαζικά οι συνάδελφοι θα στείλουν το μήνυμα ότι η λιτότητα και οι περικοπές δε θα περάσουν. Και ταυτόχρονα να οργανώσουμε αποτελεσματικά όλους τους χώρους δουλειάς, γιατί η μάχη για αυξήσεις δε θα τελειώσει τώρα. Θα είναι η κεντρική μάχη για να μην τους επιτρέψουμε να φορτώσουν την κρίση τους στις δικές μας πλάτες. Είτε την ονομάσουν αποπληρωμή τους χρέους, είτε την πουν “να πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα”, δε θα τα πληρώσουμε εμείς και οι μισθοί μας».