Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, η κεντρική και νότια Ρόδος συνεχίζει να καίγεται, επί οκτώ μέρες, και η κατάσταση χειροτερεύει. Μέχρι την Τρίτη 25/7, η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται σε περισσότερα από 160.000 στρέμματα, πάνω από το 10% της συνολικής έκτασης του νησιού.
Εκτός από τη Ρόδο, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι φωτιές της περασμένης βδομάδας έχουν κάψει σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Ανατολική Αττική περισσότερα από 60.000 στρέμματα, μεγάλο αριθμό σπιτιών και αμέτρητα ζώα. Οι φωτιές συνεχίζονται σε Κέρκυρα, Νότια Εύβοια, Πελοπόννησο και σε δεκάδες άλλα σημεία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνη αλλά είναι ένοχη «μέχρι το μεδούλι». Οι εξοργιστικές δηλώσεις Μητσοτάκη είναι ενδεικτικές: «Φωτιές είχαμε και θα έχουμε... αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση... ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές... πρώτο μέλημα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής κι ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος... έχει εκπονηθεί έγκαιρα σχέδιο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο κι έχουν δοθεί όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για προληπτικά έργα». Δίπλα σ' αυτή την τοποθέτηση έρχονται και διάφοροι υπουργοί για να μιλήσουν για «εμπρηστές» και για «ατομική ευθύνη» κατηγορώντας τον κόσμο ότι «δεν καθαρίζει τα οικόπεδα του». Τα ίδια λέγανε, λίγο - πολύ, και το 2021, πριν καεί η μισή Αττική και Εύβοια: «Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα ενόψει αντιπυρικής περιόδου» ήταν ο τίτλος στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στις 15/4/21.
Ο μοναδικός «εμπρηστής» είναι η κυβέρνηση γιατί αντιμετωπίζει το δάσος και το φυσικό περιβάλλον ως «εμπόρευμα» και «επενδυτικές ευκαιρίες», γιατί νομοθετεί μία σειρά από δασοκτόνους νόμους που παραδίδουν τα δάση (καμένα ή μη) βορά των «επενδυτών» για να αναπτυχθούν τουριστικές δραστηριότητες, αιολικά πάρκα και μεταλλευτικές δραστηριότητες. Είναι μία κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να ασχοληθεί με την πρόληψη, τη δασοπροστασία και την αντιμετώπιση της κάθε πυρκαγιάς.
Η εξέλιξη της φωτιάς στη Ρόδο είναι ενδεικτική. Ξεκίνησε από μία μικρή εστία και για 4 μέρες την αφήνανε να επεκταθεί. Το Σάββατο 22/7, μέσα σε μόλις μία νύχτα, η φωτιά εξαπλώθηκε σε 4 φορές μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τις πρώτες τέσσερις μέρες της πυρκαγιάς, φτάνοντας μέχρι την παραλία, καίγοντας σπίτια και οδηγώντας πάνω 20.000 ντόπιους και τουρίστες σε άρον-άρον εκκένωση. Ο, «πάντα σε ετοιμότητα», κρατικός μηχανισμός «κινητοποιήθηκε» μόνο όταν η φωτιά έφτασε δίπλα σε ξενοδοχεία με τουρίστες και αφού πήρε διεθνή διάσταση από τα βρετανικά και αμερικάνικα ΜΜΕ.
Εκκενώσεις
Η αντιμετώπιση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξαντλείται στο μήνυμα 112, για εκκενώσεις οικισμών. Αντιμετώπιση, που εκτός του ότι δεν μπορεί ούτε καν να την υποστηρίξει, δεσμεύει και τις λιγοστές δυνάμεις της πυροσβεστικής από την οριοθέτηση των μετώπων των πυρκαγιών, όπως καταγγέλλουν ακόμα και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Οι εκκενώσεις και η μεταφορά των χιλιάδων τουριστών στη Ρόδο, από τις πυρόπληκτες περιοχές, έγινε μόνο εξαιτίας της κινητοποίησης των εθελοντών και του ντόπιου πληθυσμού. Οι φωτογραφίες με τουρίστες στις καρότσες των αγροτικών φορτηγών είναι ενδεικτικές.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο με ολοένα και πιο καταστροφικές συνέπειες. Συχνές και αυξημένες ημέρες ακραίου καύσωνα, παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας. «Ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια στον πλανήτη Γη», σύμφωνα με την NASA. Ο προηγούμενος θερμότερος μήνας ήταν ο φετινός Ιούνιος. Ζούμε την πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος των πυρκαγιών. Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Μεσόγειος.
Η φωτιά απαιτεί τρία συστατικά για να ανάψει: καύσιμη ύλη, οξυγόνο και θερμότητα. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις προοπτικές και των τριών. Η διάρκεια της ετήσιας περιόδου πυρκαγιών έχει, κατά μέσο όρο, αυξηθεί κατά 14 ημέρες ετησίως στη διάρκεια της περιόδου 1979-2019. Στην ίδια περίοδο, η συχνότητα των ημερών με καιρό ιδανικό για πυρκαγιές έχει αυξηθεί κατά 10 ημέρες ετησίως. Το χειρότερο με τις πυρκαγιές είναι ότι τροφοδοτούν την υπερθέρμανση του πλανήτη γιατί οι καμένες δασικές εκτάσεις μειώνουν την ποσότητα του CO2 που δεσμεύεται από τα δάση ενώ ταυτόχρονα εκπέμπουν CO2 στην ατμόσφαιρα. Φαύλος κύκλος καταστροφής.
Όμως, η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάποιο φυσικό μετεωρολογικό ή γεωλογικό φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της συσσώρευσης στην ατμόσφαιρα των «αερίων που θερμοκηπίου», κυρίως του CO2 αλλά και του CH4, που προέρχονται, κυρίως, από την χρήση των ορυκτών καυσίμων ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Χρήση που αυξάνεται αντί να μειώνεται και παρά τις «υποσχέσεις» των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών του πετρελαίου.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «χωμένη ως το λαιμό» σε αυτή τη διαδικασία. Πίσω από τις υποκριτικές «πράσινες ευαισθησίες» της, προωθεί, με κάθε δυνατό τρόπο, τη χρήση και εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων. Αγκαλιά με τις πολυεθνικές του πετρελαίου, βάζει μπρος από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Κρήτη μέχρι την εκμετάλλευση των ΑΟΖ της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, καυχιέται ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε «ενεργειακό κόμβο» για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) για όλη την Ευρώπη και το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι πρωταθλητής στην παγκόσμια μεταφορά ορυκτών καυσίμων. Γι' αυτό είναι εξοργιστικά υποκριτικό να μιλάνε ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του για τις «συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» σαν να είναι ένα «φαινόμενο» που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «ουδέτερη» στη δημιουργία του.
Ο πραγματικός κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής, όσο αφορά τις δασικές πυρκαγιές, επιβάλει, κατ' αρχάς, πρόληψη και προστασία των δασών και στη συνέχεια την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Η κυβέρνηση, αντίθετα, χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή ως ένα βολικό άλλοθι για να απαλλαχθεί από την ευθύνη να πάρει αυτά τα αναγκαία μέτρα.
Το 2021, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών (69) σε σχέση με άλλες «μεσογειακές» χώρες όπως η Ιταλία (668), η Ισπανία (251), η Τουρκία (178) αλλά είχε τη μεγαλύτερη αναλογία καμένων στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά (18.500) μπροστά από τις «μεσογειακές» Τουρκία (10.000) και Αλγερία (7.900). Αυτές οι διαφορές στα νούμερα δεν οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αλλά στην καταστροφική κυβέρνηση.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες και πολυδιαφημισμένες συσκέψεις που γίνονταν από την αρχή του 2023, το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών από τις δασικές πυρκαγιές, «Ιόλαος 2», εκδόθηκε στις 28 Απριλίου, τρεις (!) ημέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Βάσει αυτού, θα έπρεπε να φτιάξουν τα δικά τους σχέδια οι φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών: πυροσβεστική, δήμοι, περιφέρειες και δασικές υπηρεσίες. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Ούτε στη Ρόδο, ούτε πουθενά.
Σκάνδαλο
Αλλά, το μεγάλο σκάνδαλο, όσο αφορά την πρόληψη, είναι η ουσιαστική διάλυση του εναπομείναντα κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας και το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης του. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της διαχείρισης των προγραμμάτων Anti-Nero, προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης (50 εκατ.) και τον τακτικό προϋπολογισμό (22 εκατ.) και αφορούν «εργασίες καθαρισμού δασών και αρχαιολογικών χώρων στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας». Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι αναθέσεις καθαρισμού των δασών σε ιδιώτες, πέρα από το γνωστό «φαγοπότι», έγιναν από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όταν η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και ο Μητσοτάκης μας καθησύχαζε ότι «όλα είναι έτοιμα για το φετινό καλοκαίρι». Την προηγούμενη βδομάδα, και μετά τις πυρκαγιές στην Αττική, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκυλακάκης, δήλωνε, στο CNN, ότι «απαιτούνται χρηματικοί πόροι και συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και των αγορών για τον καθαρισμό των δασών... πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά».
Χαρακτηριστικό των ελλείψεων στις δασικές υπηρεσίες είναι το Δασαρχείο Λαυρίου, στο οποίο ανήκει το Πάνειο Όρος στην Ανατολική Αττική που κάηκε την προηγούμενη βδομάδα. Για μια τεράστια έκταση δεν διαθέτει ούτε έναν δασεργάτη, αντί για τουλάχιστον 50 που θα έπρεπε να έχει, για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες, όπως ο καθαρισμός των δασικών εκτάσεων της περιοχής, η συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, η δημιουργία του αναγκαίου δικτύου υδατοδεξαμενών και πυροσβεστικών κρουνών μέσα στο δάσος. Υπάρχουν Δασαρχεία που έχουν έναν δασολόγο ή έναν δασοπόνο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Νικήτας Φραγκισκάκης.
Ο δασάρχης του Κιλκίς, Γεώργιος Βούρτσας, αναφέρει ότι: «οι κατ’ εξοχήν δασικές υπηρεσίες δεν έχουν τον πρώτο λόγο, δεν έχουν τα μέσα να κάνουν ουσιαστική πρόληψη, δεν χρηματοδοτούνται για να ολοκληρώσουν όλα τα έργα που προτείνουν... ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι οι δασικές υπηρεσίες ζητάνε 17 εκ. για να γίνουν οι καθαρισμοί των δρόμων – που είναι το πρώτο, ώστε να οργανώσεις και να πας γρήγορα αν κάτι συμβεί – και χρηματοδοτήθηκαν με 1,6 εκ.». Για να έχουμε μία εικόνα, ο περίφημος «Μεγάλος Περίπατος» του Μπακογιάννη στοίχισε 2 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, η δασάρχης του Σουφλίου, Γιαννούλα Διαγκάκη, δήλωνε ότι: «σε μια περιοχή ευθύνης 800.000 στρεμμάτων από το Αρδάνιο μέχρι την Μάνδρα Σουφλίου υπάρχουν 4 μόνο δασοφύλακες, ένας ανά 200.000 στρέμματα. Πριν από 36 χρόνια η υπηρεσία απασχολούσε 45 άτομα προσωπικό και τα έργα ήταν σε οργασμό, ενώ σήμερα με 14 άτομα έχουν περιορισθεί στα απαραίτητα με συντηρήσεις δρόμων και αντιπυρικών ζωνών».
Όσο αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η ΝΔ διατηρεί τον δασοκτόνο νόμο της κυβέρνησης Σημίτη, από το 1998, που μεταβίβασε την αρμοδιότητα κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική. Όλα τα στατιστικά, από το 1999 και μετά, δείχνουν ότι έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν.
Η Πυροσβεστική γεμάτη ελλείψεις σε προσωπικό και (χερσαία και εναέρια) μέσα. «Εισήλθε» στην αντιπυρική περίοδο του 2023 με 4.547 κενές οργανικές θέσεις. Αυτές οι κενές οργανικές θέσεις έχουν προκύψει μετά και από την εγκύκλιο μείωσης κατά 20% (!) των οργανικών θέσεων πυροσβεστών. Οι πραγματικές κενές οργανικές θέσεις υπολογίζονται σε 8.200. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 16.653 υπάλληλοι στη Πυροσβεστική (11.192 μόνιμοι, 2.461 πενταετείς, 3.000 εποχικοί) με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη. Το προσωπικό με καθήκοντα εκτός δασοπυρόσβεσης είναι περίπου 2.000 άτομα. Κάθε καλοκαίρι υπάρχουν συνεχείς επιφυλακές, κομμένα ρεπό και ανάκληση αδειών. Η Πυροσβεστική χρωστάει κατά μέσο όρο 500 ώρες υπερεργασίας σε ρεπό σε κάθε της υπάλληλο. Τα φετινά εγγεγραμμένα κονδύλια για την μισθοδοσία του προσωπικού είναι μειωμένα κατά 7,50 εκατ. σε σχέση με πέρσι. Οι πυροσβέστες δεν είναι ενταγμένοι ούτε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνονται εποχικοί πυροσβέστες που ενώ καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» η κυβέρνηση τους στέλνει τα ΜΑΤ και αρνείται να τους μονιμοποιήσει για να «μην κάθονται το χειμώνα». Το «κερασάκι στη τούρτα» είναι ότι οι πυροσβέστες καλούνται να ενισχύσουν και το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ.
Το 85% των 3.500 οχημάτων της Πυροσβεστικής είναι άνω της δεκαετίας που, όπως καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) με ανακοίνωσή της, δεν έχουν καν περάσει ως τώρα ούτε από ΚΤΕΟ: «Το σύνολο των οχημάτων δεν έχει περάσει ποτέ από κάποιο προληπτικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Δηλαδή, πέρα από οχήματα που ξεκάθαρα δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε ακραίες συνθήκες, διότι παρουσιάζουν αμέσως μηχανικά προβλήματα, υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα, που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφαλή λειτουργία τους με επίσημη τεκμηρίωση».
Γερασμένα
Το ίδιο ισχύει και για τα εναέρια μέσα. Η Πυροσβεστική έχει 18 γερασμένα Canadair (11 CL-215 και 7 CL-415) και 19 γερασμένα PZL. Τα μισά είναι στο έδαφος, είτε εξαιτίας βλάβης είτε έλλειψης ανταλλακτικών. Τα CL-215 έχουν συμπληρώσει πάνω από 40 χρόνια πτήσεων, τα CL-415 πάνω από 20 και τα PZL πάνω από 30. Δεν μπορούν να πετάξουν τη νύχτα, ενώ τα CL-215 δεν μπορούν να πετάξουν και όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 C.
Η κυβέρνηση δίνει πάνω από 10 δις για εξοπλιστικά προγράμματα, προσλαμβάνει συνέχεια μπάτσους (η Ελλάδα είναι δεύτερη στην ΕΕ σε αστυνομική δύναμη ανά 100.000 κατοίκους) και καινούρια αστυνομικά οχήματα αλλά για την Πυροσβεστική αρκείται σε υποσχέσεις. Το 2021 υποσχέθηκε την αγορά 8 Canadair (CL-515), τα μόνα που μπορούν να πετάξουν και τη νύχτα, αλλά, ακόμα και τώρα, δεν έχει καν δώσει την παραγγελία. Και τα 8 αυτά πυροσβεστικά αεροπλάνα θα κόστιζαν 240 εκατ. Έδωσε, όμως, 2,49 δις για να πάρει 18 μαχητικά Rafale. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει ο Συντονισμός Αριστερών Ριζοσπαστικών Αντικαπιταλιστικών Κινήσεων Δήμων και Περιφερειών, σε ανακοίνωση - κάλεσμα για την συγκέντρωση της Δευτέρας 24/7 : «Ενάντια στη καταστροφή που μας επιβάλλουν προτάσσουμε την πάλη για να αντιστρέψουμε τις συνθήκες που επιτείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.
Διεκδικούμε:
• Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.
• Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.
• Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας (και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό – επιτήρηση - προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.
• Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.
• Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.
• Αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και επαρκή εναέρια και χερσαία μέσα και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα.
• Να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άμεση μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Όχι στις εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα».
24/7, Διαδήλωση αντικαπιταλιστικών κινήσεων. Φωτό: Μάνος Νικολάου
24/7, Συγκέντρωση στο Υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Φωτό: 902.gr
Εκατοντάδες συμμετείχαν τη Δευτέρα στην κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πληγέντες και αγώνα ενάντια στην πολιτική που πυρπολεί το περιβάλλον και τις ζωές μας. Το κάλεσμα έκαναν αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις Δήμων και Περιφερειών.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα και βάδισε την Πανεπιστημίου με πορεία προς τα Προπύλαια. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το περιφερειακό σχήμα Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και το κοινό πανό των κινήσεων και ακολουθούσαν συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και του κινήματος.
«Δώστε λεφτά για πυροπροστασία και όχι για Ραφάλ και την αστυνομία» ήταν ένα από τα συνθήμα που φώναζαν οι διαδηλωτές.
«Με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας βιώνουμε και φέτος τις καταστροφικές συνέπειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής που υπηρετεί. Οι φωτιές αφήνουν πίσω τους καταστροφές κατοικιών, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων, καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα» σημειώνουν οι κινήσεις στο κοινό κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση, ενώ ταυτόχρονα καλούν στην ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές και το περιβάλλον, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ανάπτυξη με στόχο τα συμφέροντα της πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Την ίδια ώρα γινόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων μπροστά στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι.