Ιδέες
Βιβλία για το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές (αν και σύντομες) προσφέρουν την ευκαιρία για περισσότερο διάβασμα. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρείτε όλο τον πλούτο της μαρξιστικής σκέψης, μαζί με βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για όλα τα ζητήματα που ανοίγονται μέσα στο κίνημα και την Αριστερά. Κάποια από αυτά τα βιβλία προτείνουμε παρακάτω.

Η ακρίβεια και η μάχη για αυξήσεις στους μισθούς έχουν ανοίξει  τη συζήτηση για τον πληθωρισμό. Χρειάζεται να ανατρέξουμε στην οικονομική ανάλυση του Μαρξ που στα μικρά βιβλία του «Μισθός, τιμή και κέρδος»  και «Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο» εξηγεί με απλό τρόπο, τι είναι η αξία των εμπορευμάτων και ποια η σχέση της με την τιμή τους, πώς καθορίζεται η αξία της εργατικής δύναμης, τι είναι και πώς δημιουργείται η υπεραξία. Το βιβλίο του Κρις Χάρμαν «Καπιταλισμός Ζόμπι», ερμηνεύει τις αιτίες πίσω από τη σημερινή μακρά κρίση του καπιταλισμού, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και την καλύτερη παρουσίαση της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας. Ο συλλογικός τόμος «Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση» εμπλουτίζει και μεταφέρει αυτή την ανάλυση στην ελληνική πραγματικότητα.

Η σημερινή ‘πολυκρίση’ του συστήματος δεν περιορίζεται ‘μόνο’ στην οικονομία και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη δύναμη όλης της επαναστατικής παράδοσης. Αξιοποιήστε την προσφορά-πακέτο του ΜΒ (με έκπτωση 50%) και διαβάστε αυτό το καλοκαίρι έξι βιβλία που αναδεικνύουν τη συνεισφορά των μεγάλων επαναστατών σε αυτή την παράδοση: «Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ» (Ά. Καλίνικος), «Σοσιαλισμός – Ουτοπικός ή Επαναστατικός» ( Ένγκελς), «Ο Λένιν σήμερα» (συλλογικό), «Ο μαρξισμός του Τρότσκι» (Ντ. Χάλας), «Ρόζα Λούξεμπουργκ» (Τ. Κλιφ), «Αντόνιο Γκράμσι» (Κ. Χάρμαν, Κ. Μπάμπερι).

Μέρος της ίδιας επαναστατικής παράδοσης είναι το πολύτιμο βιβλίο του Γκέοργκ Λούκατς «Ιστορία και ταξική συνείδηση» (γραμμένο το 1923) που πρόσφατα ξανακυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση. Ο Λούκατς στηρίζεται στην ανάλυση του Μαρξ για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο καπιταλισμός υποβιβάζει τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους σε σχέσεις ανάμεσα σε εμπορεύματα. Σε ένα άλλο βιβλίο του, «Η σκέψη του Λένιν», ο Λούκατς δείχνει το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η οργάνωση, το κόμμα, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην επαναστατική θεωρία και την πράξη. 

Στρατηγική

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ήττα προσώπων. Ήταν αποτυχία μιας στρατηγικής, της στρατηγικής του κοινοβουλευτικού δρόμου για την αλλαγή της κοινωνίας. Βάλτε στην κορυφή της λίστας των βιβλίων για διάβασμα αυτό το καλοκαίρι  το «Κράτος και Επανάσταση» του Λένιν και το «Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση» της Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εξίσου επίκαιρο είναι και το «Μαζική απεργία, κόμμα, συνδικάτα». Πώς ξεσπούν οι απεργίες και ποιος είναι ο δρόμος που ακολουθούν; Γιατί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες κινδυνολογούν, επικαλούνται ‘αρνητικούς συσχετισμούς’, διστάζουν να ξεκινήσουν τους αγώνες και τρέχουν γρήγορα να τους κλείσουν όταν αυτοί κλιμακώνονται; 

Η ιστορία του εργατικού κινήματος είναι γεμάτη από εμπειρίες για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας σήμερα. Πολλά χρήσιμα και για το σήμερα στοιχεία για την κρίσιμη δεκαετία του 1960, την παράδοση της δεξιάς καταστολής και την αντίσταση, υπάρχουν σε δυο βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: «Λίγος Εμφύλιος ακόμα» του Άγγελου Τσέκερη και «Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη» της Εύης Γκοτζαρίδη. Ο συλλογικός τόμος του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «50 χρόνια αγώνες για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό» συνδέει την ιστορία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς από την δικτατορία και την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο που έπαιξε η ανάδυση και η δράση μιας νέας επαναστατικής αριστεράς.

Η απεργία διαρκείας των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, μας θυμίζει ότι, όπως και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι εργάτες της τέχνης πρωτοστατούν στους απεργιακούς ξεσηκωμούς. Το πρόσφατο βιβλίο της Χριστίνας Καρακιουλάφη  «Οι εργάτες της τέχνης – Το επάγγελμα του ηθοποιού στην Ελλάδα σε καιρούς κρίσης» εξηγεί από διάφορες πλευρές τι σημαίνει να είσαι εργάτης/τρια της τέχνης, το ρόλο των ηθοποιών όχι μόνο ως καλλιτεχνών αλλά ως κομμάτι του εργατικού κινήματος. Ενός εργατικού κινήματος που έχει στις γραμμές της όχι μόνο τους ‘ντόπιους’ αλλά και τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, όπως αυτούς που περιγράφει ο Απόστολος Καψάλης στο νέο βιβλίο του «Μετανάστες εργάτες γης - Καθεστώτα εξαίρεσης στην εργασία και στην κινητικότητα».

Μετά το έγκλημα στην Πύλο χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε τα επιχειρήματα ενάντια στις δολοφονικές ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ και γι’ αυτό σας προτείνουμε τα βιβλία «Γκρεμίστε το φράχτη, ανοίξτε τα σύνορα: Ενάντια στη ρατσιστική Ευρώπη-Φρούριο» και «Ρατσισμός - Τι είναι και πώς παλεύεται». Και με τους φασίστες ξανά στη Βουλή να προσπαθούν να ξαναστήσουν τα τάγματα εφόδου, δυο πολύ καλές επιλογές είναι το βιβλίο της Α. Φράγκου και της Λ. Βερδέ «Καταδίκη – Εγκληματική οργάνωση Χρυση Αυγή» και τα κείμενα του Τρότσκι στο «Η πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία» τη δεκαετία του 1930.

Καταπίεση

Το στήσιμο από τη ΝΔ του νέου ‘υπουργείου οικογένειας’ αποδεικνύει ότι θα συνεχίσει να είναι η πιο σεξιστική κυβέρνηση. Εξοπλιστείτε με τα επιχειρήματα ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με τα βιβλία «Η πάλη για την τρανς απελευθέρωση» της Α. Φράγκου, «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» της Μ. Στύλλου και την κλασική ανάλυση του Ένγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους».

Το σύστημα μέσα στην κρίση του απειλεί τις ζωές μας. Είτε με την καταστροφή του περιβάλλοντος, είτε με τους πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Διαβάστε τα βιβλία «Πανδημία-Κλιματική αλλαγή, ενάντια στον καπιταλισμό της καταστροφής» (συλλογικό), «Ουκρανία, σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών» του Λ. Μπόλαρη, «Κίνα, από μισοαποικία σε υπερδύναμη» του Π. Γκαργκάνα, και τα κλασικά βιβλία του Λένιν και του Μπουχάριν για τον ιμπεριαλισμό. Το «Ελλάδα-Τουρκία, η σύγκρουση των υποϊμπεριαλισμών» (συλλογικό) είναι αντίδοτο απέναντι στον εθνικισμό και την πολεμοκαπηλεία της δικής μας άρχουσας τάξης, βασισμένο στη διεθνιστική παράδοση του «Πόλεμος κατά πολέμου» του Παντελή Πουλιόπουλου –γραμμένο τη δεκαετία του 1920, μια περίοδο που περιγράφεται και στην πρόσφατη έκδοση  «Κήρυκες της ιδέας του έθνους. Παλαιοί πολεμιστές, ανάπηροι και θύματα πολέμου στην Ελλάδα (1912-1940)» του Α. Μακρή.

Ελάτε στο παζάρι του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου να διαλέξετε για το καλοκαιρινό σας διάβασμα από εκατοντάδες τίτλους -ανάμεσά τους και βιβλία που ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας της ταξικής πάλης ακόμα και στις κοινωνίες πριν από τον καπιταλισμό, όπως το «Η ζωή μου όλη» του Κ. Βλασόπουλου και της Ε. Μπεθρέλη για τη δουλεία στην αρχαία Ελλάδα, η «Λαϊκή Ιστορία του κόσμου» του Κ. Χάρμαν, το «1821 και οι αστικές επαναστάσεις» και πολλά άλλα. Την Πέμπτη 27/7 σας περιμένουμε με πολλές προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις.

Μαρία Καστελιώτη, Κώστας Πίττας