Γράμματα και σχόλια
Αντίο Ρόνι

Ο Ρόνι Μαργκούλις στο τριήμερο “Μαρξισμός 2013” στην Αθήνα.

Την προηγούμενη βδομάδα χάσαμε τον σύντροφο Ρόνι Μαργκούλις, έναν από τους ιδρυτές του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSiP) στην Τουρκία. Σε ανακοίνωσή τους οι σύντροφοι του DSiP αναφέρουν:

«Ο αγαπητός σύντροφος Roni Margulies πέθανε ύστερα από μάχη πολλών εβδομάδων με ανίατη ασθένεια.

Ο Ρόνι γεννήθηκε το 1955 στην Ιστανμπούλ, παιδί μιας οικογένειας με εβραϊκή καταγωγή. Στα 18 του έφυγε για την Αγγλία για να σπουδάσει. Οργανώθηκε στο Socialist Workers Party (SWP) και πέρασε τα επόμενα χρόνια σαν επαναστάτης σοσιαλιστής. Συμμετείχε στην καμπάνια ενάντια στο πραξικόπημα στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Εκείνα τα χρόνια συναντήθηκε με τον Dogan Tarkan που προερχόταν από την παράδοση της  Kurtulus. Μαζί, το 1984 ξεκίνησαν την οργάνωση που σήμερα συνεχίζει το DSiP.

Ο Ρόνι ήταν μέλος και του SWP και του DSiP, ηγετική φυσιογνωμία του αντιπολεμικού κινήματος και στο Λονδίνο και στην Ιστανμπούλ το 2003. Πιστός στην παράδοση του Σοσιαλισμού από τα κάτω, υπερασπίστηκε πάντοτε τη λευτεριά του Κούρδικου λαού, όπως έκανε το ίδιο για τη λευτεριά του Παλιαστινιακού λαού. Πάντα πάλευε ενάντια στον σοβινισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό και αντιστεκόταν στην κρατική καταστολή σε βάρος θρησκευτικών κοινοτήτων.

Στάθηκε αντίθετος στον σεχταρισμό, την υποκατάσταση και τον σταλινισμό. Όπως κάθε μέλος του DSiP πίστευε ότι η απελευθυέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας. Ήταν γνήσιος διεθνιστής και γι’ αυτό το λόγο δέχτηκε πολλές φραστικές συκοφαντίες, θανατικές απειλές και επιθέσεις.

Έμπνευση

Αλλά ποτέ δεν έκανε πίσω. Ήταν έμπνευση για τους συντρόφους του με την αισιοδοξία του και την οξύτητα της σκέψης του».

Η κηδεία του Ρόνι έγινε στην Ιστανμπουλ την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο οργανώθηκε εκδήλωση στη μνήμη του. Το ΣΕΚ έστειλε μήνυμα στην εκδήλωση όπου τονίζει μεταξύ άλλων: «Η απώλεια του Ρόνι είναι σκληρό χτύπημα για τους επαναστάτες σοσιαλιστές παντού. Αλλά είναι πιο σκληρό για εμάς εδώ, γιατί ο Ρόνι ήταν λαμπρό παράδειγμα για τη διεθνιστική επαναστατική πολιτική που χρειαζόμαστε τόσο πολύ και στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Ο Ρόνι ήταν ομιλητής στον Μαρξισμό στην Αθήνα το 2013. Και το 2016 έγραψε για το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω ένα άρθρο με τίτλο «Πώς αντιμετωπίζουμε τα τανκς». Ήταν μια υπέροχη υπεράσπιση των απλών ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους της Πόλης για να σώσουν τη δημοκρατία κόντρα στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Ρόνι υπολόγιζε να έρθει στην Αθήνα ξανά για τον Μαρξισμό φέτος. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Αντί για τη χαρά της συμμετοχής του είχαμε τη θλίψη της απώλειάς του. Αλλά μετά από τόσα χρόνια κοινού αγώνα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Tek Yol Devrim, Μια μόνο λύση, Επανάσταση».