Πάνω από 500.000 στρέμματα έχουν καεί, μόνο τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), εκ των οποίων 175.000 στη Ρόδο, 115.500 στα Δερβενοχώρια, 70.252 στρέμματα στη Μαγνησία. Η Ελλάδα έχει, ήδη, υπερβεί, τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας σε καμένες εκτάσεις ανά έτος (289.000 στρέμματα). Οι καμένες εκτάσεις αναλογούν, μέχρι στιγμής, στο 0,33% της συνολικής επιφάνειας της χώρας.
Οι καταστροφικές συνέπειες (και) των φετινών πυρκαγιών είναι το αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών και επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Μία κυβέρνηση που έχει διαλύσει κάθε δημόσια υπηρεσία πρόληψης και δασοπροστασίας, που ξοδεύει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για υπερσύγχρονους εξοπλισμούς και για την αστυνομία αλλά αφήνει την Πυροσβεστική χωρίς προσωπικό, με σαράβαλα πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβεστικά αεροπλάνα - αντίκες. Μία κυβέρνηση που «κρύβεται» πίσω από την κλιματική κρίση και τη «μανία της φύσης» λες και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι μόνο για την Ελλάδα, λες και η φύση διακατέχεται από «μανίες». Μία κυβέρνηση που κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζει για το Περιβάλλον και τα δάση είναι «καύσιμη ύλη» για τη καταστροφή τους προς όφελος της «απρόσκοπτης επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Αλλά, η έκταση της καταστροφής στην Ελλάδα δεν δικαιολογείται από την κλιματική αλλαγή. Κλιματική αλλαγή υπάρχει και στην Ισπανία αλλά εκεί καίγονται το 10 φορές λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά απ’ ότι στην Ελλάδα.
Επιπλέον, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πάρει όλα τα μέτρα για την πρόληψη, την προστασία και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τίποτα δεν έχει κάνει. Οι Δασικές Υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες, παροπλισμένες και χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση. Προσλήψεις μόνιμων Δασολόγων, Δασοπόνων και Δασοφυλάκων έχουν να γίνουν πάνω από 20 χρόνια.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 100 πυροφυλάκια, σε ψηλά στρατηγικά σημεία των δασών, που θα έπρεπε να είναι στελεχωμένα με έμπειρους παρατηρητές και σύγχρονα εποπτικά μέσα για να εντοπίζουν αμέσως κάθε εστία φωτιάς. Τα περισσότερα από αυτά, όμως, ρημάζουν. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το πυροφυλάκιο στην κορυφή του όρους Όσσας που «βλέπει» ολόκληρο τον Όλυμπο, όλη τη Θεσσαλία μέχρι και την Χαλκιδική. Λειτούργησε μέχρι το 2000 και τώρα είναι εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο. Τα σύγχρονα εποπτικά μέσα η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί στα στρατιωτικά φυλάκια στον Έβρο για να εντοπίζει και να απωθεί τους πρόσφυγες αλλά όχι στα πυροφυλάκια για την προστασία των δασών από πυρκαγιές.
Υποχρηματοδότηση
Η έρευνα, από το 2021, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας («Ο ρόλος των δήμων στη δασοπυροπροστασία: Αδιαφάνεια και υποχρηματοδότηση στις δαπάνες πρόληψης των δασικών πυρκαγιών»), που δημοσιεύει η «Εφ. Συν» αναφέρει ότι «ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Δήμου της Ρόδου, όπου τη δεκαετία του 2000 το συγκεκριμένο ποσό από τους αυτοτελείς πόρους ξεπερνούσε τις 320.000 και την τελευταία δεκαετία έχει πέσει στις 258.000 (σ.σ. φέτος είναι 280.000), χωρίς να συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για τους καθαρισμούς των δασικών δρόμων, τα έργα υποδομής κ.ά.». Πάλι από την «Εφ. Συν», ο Ηλίας Αργύρης, πρώην προϊστάμενος του αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, εξηγεί ότι: «Η Πολιτική Προστασία στον Δήμο της Ρόδου, με 1.404 τετραγωνικά χλμ. έκταση και 130 σχολεία, 610 ξενοδοχεία, 1.800 τουριστικά καταλύματα, έχει μόλις δύο άτομα στο γραφείο».
Η πτώση του Canadair CL-215 στη Κάρυστο, με το θάνατο των δύο πιλότων, είναι μία ακόμα κυβερνητική δολοφονία. Και τα 36 ιδιόκτητα πυροσβεστικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι γερασμένα και επικίνδυνα. Τα Canadair CL-215 σχεδιάστηκαν το 1960, η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1967 με το συγκεκριμένο να πετούσε από το 1975.
Η παράνοια του καπιταλισμού και των κυβερνήσεων βρίσκεται και στο γεγονός ότι σταμάτησε η παγκόσμια παραγωγή εναέριων πυροσβεστικών μέσων γιατί «δεν έχουν επιχειρηματικά βιώσιμες παραγγελίες». Η Canadair έκλεισε, η διάδοχός της, Borbadier, πτώχευσε και ακολούθησε η Viking Air που το 2016 σχεδίασε ένα σύγχρονο πυροσβεστικό αεροσκάφος, το Canadair CL-515, που όμως δεν παράγεται γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί πελάτες. Τα Canadair δεν είναι Rafale ή F-16 ή F-35 για να έχουν «επιχειρηματικά βιώσιμες παραγγελίες» και καμία κυβέρνηση δεν ανάγκασε την αεροπορική βιομηχανία να παράγει χρήσιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να προστατέψει ακόμα και τις εγκαταστάσεις του «βαθέως κράτους», όπως τις αποθήκες πυρομαχικών της 111 ΠΜ της ΠΑ, μόλις 6 χιλιόμετρα από τη πόλη της Νέας Αγχίαλου. Δεν μας στεναχωρεί η καταστροφή των πυρομαχικών των F-16 αλλά μας εξοργίζει ότι δίπλα σε μία πόλη 5.000 κατοίκων υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών που μπορούν, πολύ εύκολα όπως αποδείχτηκε, να ανατινάξουν όλη την περιοχή στον αέρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ «καίει» τις ζωές μας και τα δάση. Να της το ανταποδώσουμε!