Με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού «μεγαλώνουμε την Ελλάδα και την κάνουμε ισχυρότερη» είπε με στόμφο ο Θεοδωρικάκος, ο πρώην υπουργός και νυν ειδικής εισηγητής της πλειοψηφίας στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων υπερψηφίστηκε τελικά με «ευρεία πλειοψηφία» όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα προκλητικό νόμο-έκτρωμα.
Το 1961 στις εκλογές της βίας και της νοθείας του Καραμανλή είχαν «ψηφίσει και τα δέντρα». Τώρα η ΝΔ με το σιγοντάρισμα της ακροδεξιάς και των φασιστών θέλει να ψηφίσουν και οι «ομογενείς». Άμεσα, ωστόσο, ο νόμος είναι «καύσιμο» για τις ρατσιστικές και εθνικιστικές εκστρατείες της άρχουσας τάξης και της Δεξιάς.
Αυτό που κάνει με το πρώτο του άρθρο ο νέος νόμος είναι να καταργεί κάθε προϋπόθεση του αντίστοιχου νόμου του 2019 για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τώρα πλέον δεν χρειάζεται η απόδειξη της διαμονής συνολικά δυο χρόνων στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και η υποβολή φορολογικής δήλωσης. Αρκεί μια απλή ηλεκτρονική αίτηση όπως έγραψε η Κεραμέως σε επιστολή της στους «απόδημους».
Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει θέμα, μιας και ο νόμος απλά αφαιρεί εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από έλληνες πολίτες του εξωτερικού -ή που βρίσκονται στο εξωτερικό όταν γίνονται εκλογές. Πρόκειται για υποκρισία και υπεκφυγή που στον πυρήνα της βρίσκεται ο πιο απεχθής ρατσισμός. Γιατί όπως επισημαίνει σε παρέμβασή του ο πανεπιστημιακός Δ. Χριστόπουλος:
«Το πιο θεμελιώδες μειονέκτημα της νέας ρύθμισης ωστόσο, δεν έχει να κάνει με τις προβλέψεις τις καθαυτές αλλά με την συνδυαστική τους ισχύ με την πάγια αρχή που αφορά το δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας. Αυτή είναι η ακατάβλητη δύναμη του δικαίου του αίματος στο εσαεί…
Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της προτεινόμενης ρύθμισης. Το πρόβλημα είναι ότι συνδυάζεται με ένα δίκαιο ιθαγένειας για το οποίο η κατοικία στην Ελλάδα δεν έχει καμία σημασία. Εφόσον διακριβωθεί Έλληνας πρόγονος είσαι Έλληνας. Άπαξ είσαι Έλληνας είσαι γραμμένος στα δημοτολόγια ενός δήμου της χώρας. Άπαξ είσαι στα δημοτολόγια του δήμου είσαι και γραμμένος στους εκλογικούς του καταλόγους. Και αυτό, ναι, είναι μεγάλο πρόβλημα για μια δημοκρατία αν εσύ που είσαι όλα τα παραπάνω δεν έχεις καμία σχέση με τον τόπο αυτόν».
Με άλλα λόγια με βάση αυτό το νόμο μπορεί να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε «αποδεικνύει» ότι ο παππούς του ήταν από εδώ. Ακόμα και ο Αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα για παράδειγμα. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες/τριες που ζουν χρόνια -δεκαετίες πολλές φορές- εδώ, πληρώνουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, άδειες διαμονής, δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν ή να θέσουν υποψηφιότητα ούτε καν στις δημοτικές εκλογές αν δεν έχουν περάσει τις εξευτελιστικές και σχεδόν απαγορευτικές διαδικασίες για την απόκτηση υπηκοότητας. Όπως τις γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση «πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για την πολιτογράφηση». Το 2020 το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του:
«Αναρωτιόμαστε για το πώς σχετίζονται η ιδιότητα του έλληνα πολίτη με τις γνώσεις για συγκροτήματα ποπ μουσικής, για σκηνές παλιού ελληνικού κινηματογράφου ή ερωτήσεις σχετικά με το ποδόσφαιρο και μάλιστα το οπαδικό. Ερωτήσεις όπως αυτή που ζητάει να οριστεί το πνευματικό ίδρυμα του 17ου αιώνα το οποίο επηρέασε τον ποντιακό ελληνισμό ή το θέμα όπου ζητά να περιγραφεί με 30 λέξεις η Απέλλα ή ποιες είναι εννέα ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα στην τελευταία του αναθεώρηση».
Το εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να κάνει θρύψαλα τις μεθοδεύσεις της ΝΔ και να συγκρουστεί νικηφόρα με τον ρατσισμό και τον εθνικισμό της άρχουσας τάξης.