Εργατικό κίνημα
Ο αγώνας τώρα ξεκινάει

26/7, Απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μπορεί να ψηφίστηκε στις 26/7 στη Βουλή ο νόμος του Χατζηδάκη για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων -και όχι μόνο-, αλλά ο αγώνας της εργατικής τάξης για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς δεν κλείνει. Τον νόμο για τα ψίχουλα του 1.5 ευρώ την ημέρα ψήφισε επί της αρχής μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ την ίδια μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο απεργούσαν σε όλη τη Ελλάδα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη τώρα ξεκινάει και η απεργιακή κλιμάκωση είναι μπροστά.

Στην Αθήνα εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπ. Οικονομικών στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ παρά την κορύφωση του θερμότερου καύσωνα και τις άδειες στα τέλη Ιούλη. Παρουσία με πανό είχαν πολλά σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων, όπως των νοσοκομείων Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Έλενα Βενιζέλου, Αττικόν και Ειδικευόμενων Γιατρών ΨΝΑ Δαφνί, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, των εργαζόμενων του Δήμου Κερατσινίου, της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών, του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. «Μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και όχι δαπάνες για τους εξοπλισμούς» ήταν ένα από τα συνθήματα που έδιναν τον τόνο.

Στη συγκέντρωση τον λόγο πήραν συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και τις δολοφονικές της προτεραιότητες. «Είναι εμπαιγμός της κυβέρνησης να προβοκάρει ότι δίνει αυξήσεις δήθεν στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τη στιγμή που αυτός δεν επαρκεί ούτε για το πρώτο δεκαήμερο μετά την πληρωμή του. Είναι ακόμα οδυνηρότερο το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα από αυτό το νομοσχέδιο εισάγει από την πίσω πόρτα την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 74 έτη μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε» τόνισε ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

«Για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που μας κρατάει στην εξαθλίωση χρόνια τώρα χρειάζονται αγώνες», είπε ο Παντελής Βαϊνάς, μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ. «Αυτό το νομοσχέδιο θέλει να κλείσει την υπόθεση των αυξήσεων, γιατί ούτε καν νέο μισθολόγιο δεν είναι. Μιλάμε για ένα επίδομα που δεν φτάνει ούτε για έναν καφέ την ημέρα. Ταυτόχρονα, μέσω των προνομιακών αυξήσεων στα στελέχη ανοίγει την υπόθεση της αξιολόγησης και τη σύνδεσή της με τον μισθό. Θέλουν ο δημόσιος υπάλληλος να υπηρετεί υποταγμένος τους στόχους της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία να βγει σχεδιασμός από τώρα για κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβρη, που πρέπει να περιλαμβάνουν απεργίες, καθώς και απεργία-αποχή από την αξιολόγηση».

Απεργιακή κλιμάκωση

«Χρειάζεται η ΑΔΕΔΥ να δώσει συνέχεια με κλιμάκωση των απεργιακών μαχών από τον Σεπτέμβρη. Θέλουμε αυξήσεις, όχι 10%, αλλά 30 και 40%, που είναι αυτά που μας πήραν όλα τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ. «Η κυβέρνηση για να τα χαρίσει όλα στα αφεντικά, τα πετσοκόβει από τις ανάγκες του κόσμου. Είναι εξοργιστικό αυτό που γίνεται με τις πυρκαγιές, όπως και το να χάνουν τις ζωές τους συνάδελφοί μας εν ώρα εργασίας από ατυχήματα ή λόγω καύσωνα γιατί δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο ασφάλειας. Έχουν λεφτά για να κάνουν εξοπλισμούς, αλλά τα λεφτά δεν φτάνουν για ασθενοφόρα, ενώ στα νοσοκομεία μας δεν έχουμε κλιματισμό και δεν μπορούμε να πάρουμε άδειες γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα».

«Συνάδελφοι με 30 χρόνια υπηρεσίας παίρνουν 200 και 300 ευρώ λιγότερα στον μισθό από αυτά που έπαιρναν πριν τις μνημονιακές περικοπές», τόνισε η Βιολέτα Πατέλη, πρόεδρος ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου. «Νεοδιόριστοι συνάδελφοί μας ξεκινούν από τα 736 ευρώ. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι μπορούμε να ζούμε με αυτά τα χρήματα; Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να κερδίσουμε επαναφορά των δώρων των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού, δεν θέλουμε τα Pass, δεν θα δεχτούμε την αξιολόγηση συνεχίζοντας με απεργίες. Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν 40% περικοπή μισθού από 2010 μέχρι το 2021. Εμείς λέμε ότι είναι παραπάνω λόγω της ακρίβειας στα αγαθά πρώτης ανάγκης». 

Τη συγκέντρωση έκλεισε με την τοποθέτησή του ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης, ο οποίος κάλεσε σε οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα μέσα στο καλοκαίρι «για να προχωρήσουμε από Σεπτέμβρη σε ένα πυκνό απεργιακό πρόγραμμα όλου του εργατικού κινήματος, για να σπάσουμε τη λιτότητα που θέλει να επιβάλλει δια παντός η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι η κατάλληλη ευκαιρία να συνδεθεί το ζήτημα των αυξήσεων με το αίτημα για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, που είναι το δεύτερο μεγάλο “αγκάθι” που αγγίζει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε στην ΕΑ ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, συμβασιούχος του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Ο κοινός απεργιακός αγώνας είναι αυτός που θα μας εγγυηθεί τη νίκη και χρειάζεται να τον απλώσουμε και στον ιδιωτικό τομέα που παλεύει για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργατών. Στους δήμους η κατάσταση είναι τραγική από την υποστελέχωση. Δεν μπορούμε να πάρουμε άδειες, ενώ ο βασικός κορμός πλέον των εργαζόμενων είναι δίμηνοι, τετράμηνοι, οχτάμηνοι συμβασιούχοι με πολύ λιγότερα εργασιακά δικαιώματα από τους μόνιμους. Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα του Χατζηδάκη δεν τα δικαιούμαστε χιλιάδες συμβασιούχοι πανελλαδικά. Είναι κοροϊδία όχι μόνο το ποσό της αύξησης, αλλά και το ότι αφήνει εκτός ένα τεράστιο κομμάτι που δουλεύει στο Δημόσιο, δηλαδή τους συμβασιούχους, που στους Δήμους αγγίζει το 40% του συνολικού προσωπικού».