Εργατικό κίνημα
Ευαγγελισμός: Ο αυταρχισμός και οι διώξεις δεν θα περάσουν

1/8, Συγκέντρωση εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μαζική συγκέντρωση  πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ευαγγελισμός την Τρίτη 1 Αυγούστου. Κατέβηκαν κατά δεκάδες στο προαύλιο για να διαμαρτυρηθούν για τις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό του διοικητή του νοσοκομείου Γρηγορόπουλου.

Σαν να μην έφταναν οι συνεχείς διώξεις και οι δυσμενείς μετακινήσεις προσωπικού με αποκορύφωμα αυτήν της συνδικαλίστριας παθολόγου και μέλους ΓΣ ΟΕΝΓΕ Αργυρής Ερωτοκρίτου, η διοίκηση εντείνει την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων τοποθετώντας συστήματα καταγραφής χρόνου παρουσίας του προσωπικού στην εργασία με τη χρήση ατομικής μαγνητικής κάρτας. Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε συμβολική δράση με κάλυψη αυτών των μηχανημάτων καταγραφής.

Είναι εξοργιστικό να αντιμετωπίζονται οι υγειονομικοί ως «κοπανατζήδες». Αυτοί που κρατούν όρθια τα δημόσια νοσοκομεία με ατελείωτες ώρες δουλειάς για να βγουν οι βάρδιες και με μισθό υποπολλαπλάσιο του κάθε Γρηγορόπουλου. Που έχουν θυσιάσει ανυπολόγιστα ρεπό και μέρες αδειών και ξεπερνούν τα όρια τους, σωματικά και ψυχικά, για να αντέξουν την εξοντωτική δουλειά.

 

 

Αντί να σπαταλούν χρόνο και λεφτά για να τους ελέγχουν, ας ασχοληθούν κυβέρνηση και διοικητές με τη στελέχωση των νοσοκομείων. Μόνο τα λεφτά που δίνουν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, που τον αναδεικνύουν ως σωτήρα για να καλύψει ανάγκες που δεν μπορεί το ΕΣΥ, φτάνουν για χιλιάδες προσλήψεις. Αν μιλήσουμε για τα δισεκατομμύρια ευρώ στα εξοπλιστικά προγράμματα τότε φτάνουν και περισσεύουν.

Ταυτόχρονα, εντείνεται η προσπάθεια καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης της Αργυρής Ερωτοκρίτου. Όπως μεταφέρει η ίδια στην ΕΑ: «Στις 25/7 μου επιδόθηκε ένα χαρτί υπογεγραμμένο από τον αναπληρωτή διοικητή του Ευαγγελισμού για να μου ανακοινώσει ουσιαστικά ότι απαγορεύεται η αφισοκόλληση και ότι, αν το συνεχίσω, θα υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις εις βάρος μου. Αφορμή για τη νέα στοχοποίησή μου ήταν η εξόρμηση που κάναμε την προηγούμενη ημέρα σε Πολυκλινική και Ευαγγελισμό, καλώντας στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για το μισθολογικό (26/7). Ακόμα μια προσπάθεια της διοίκησης να επιτεθεί στον συνδικαλισμό, αλλά και σε μένα προσωπικά.

Ενημέρωσα το σωματείο εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αλλά και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, ενώ την επόμενη μέρα, μαζί με μέλη του ΔΣ του σωματείου, κάναμε μια άτυπη συνάντηση με τον Γρηγορόπουλο. Είπε ότι συμφωνεί με τον αναπληρωτή διοικητή και μάλιστα ότι όλοι πρέπει να ζητούν άδεια από τη διοίκηση για να μπαίνει οποιαδήποτε αφίσα ή ανακοίνωση. Προφανώς διαμαρτυρηθήκαμε έντομα απέναντι σε αυτό γιατί ουσιαστικά παρακωλύει κάθε συνδικαλιστική δράση. Το μάζεψε αργότερα για να πει να μπαίνουν σε προκαθορισμένους χώρους, τους οποίους έχουν φροντίσει να περιορίσουν στο ένα τρίτο.

Αυτή η νέα στοχοποίηση, όπως και η πρόσφατη προκήρυξη προσλήψεων τεσσάρων παθολόγων στην κλινική του Ευαγγελισμό που υποτίθεται ότι δεν είχε ανάγκη στελέχωσης, υπογραμμίζουν ότι η μετακίνησή  μου στην πολυκλινική από την Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμού που είναι η οργανική μου θέση είναι συνδικαλιστική δίωξη».