Εργατικό κίνημα
Εθνική Ασφαλοιστική: Όχι στις απολύσεις!

Πανό στο κτίριο των κεντρικών γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού. Φωτό: Αλέξανδρος Κοροβέσης

Μαζική συγκέντρωση-συνέλευση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής την Παρασκευή 28/7 ενάντια στις απολύσεις 33 τουλάχιστον εργαζόμενων που απασχολούνται στην εταιρία μέσω εργολαβικών εταιριών από 10 ως 17 χρόνια στην τεράστια πλειοψηφία τους. Την κινητοποίηση κάλεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, η ΟΑΣΕ (Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων).

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Πετσαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου, που άνοιξε τις ομιλίες, αυτοί οι 33 εργαζόμενοι καλύπτουν ανάγκες και δουλεύουν αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετήσουν τους πυρόπληκτους για τις περιουσίες ή τα αυτοκίνητά τους. Σε εργαζόμενη εδώ και 14 χρόνια μπήκε το δίλημμα πριν 8 χρόνια να κατέβει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, αλλιώς θα απολυθεί. Κατέβηκε και τώρα την απολύουν.

Τον Απρίλη του 2022 το fund CVC αγόρασε κοψοχρονιά την Εθνική Ασφαλιστική, μια κερδοφόρα επιχείρηση με συνολικά κέρδη από το 2013 700 εκατομ. ευρώ. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε συμβουλευτικές εταιρίες και για μπόνους μιας χούφτας στελεχών. Αλλά δεν υπάρχουν τα λεφτά για να μείνουν στη δουλειά 33 εργαζόμενοι που καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες. Οι μεγάλες επενδύσεις του CVC, που έχει προσλάβει και την κόρη του Μητσοτάκη, πάνε χέρι χέρι με απολύσεις και αντεργατικές επιθέσεις.«Η επιλογή της εταιρίας να γίνουν οι απολύσεις σε περίοδο διακοπών δείχνει ότι φοβάται τις αντιδράσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για να μην περάσουν οι απολύσεις, αλλά και για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχουν, δίνοντας τους το περιθώριο να απολύουν και χωρίς αποζημίωση», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Πετσαλάκης.