Ξημερώματα Πέμπτης 27/7 στα Πατήσια, στην πόρτα του σπιτιού της Δήμητρας Καλδή, εργάτριας του δήμου Αθήνας, βρέθηκε δικαστικός κλητήρας συνοδεία της αστυνομίας. Η εντολή ήταν να την πετάξουν στο δρόμο για μια οφειλή 800 ευρώ.
«Ήρθαν το πρωί πιστεύοντας ότι ο κόσμος λείπει από την Αθήνα, μπορεί να νόμιζαν ότι λείπω κι εγώ. Έβαλαν το τρυπάνι στην πόρτα. Πόνεσε το πόδι μου, μάτωσα κιόλας κάπου. Τους παρακαλούσαμε να σταματήσουν κι εγώ και η κόρη μου. Τους είπα ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν την πόρτα. Κι έβγαλαν τον τροχό κι έσπασαν την κάσα της πόρτας. Αν έρθει κανείς να το δει, θα καταλάβει πόσο βίαιο ήταν. Θωρακισμένη πόρτα μεταλλική την έσπασαν με τον τροχό. Το παντελόνι μου έχει καεί από τους σπινθήρες που πέταγε ο τροχός» περιγράφει η Δήμητρα Καλδή.
«Αυτό που ζήσαμε ήταν εφιαλτικό. Τους φώναζα ότι εδώ καίγεται όλη η Ελλάδα και στείλατε διμοιρίες των ΜΑΤ για να κάνουν τι; Για μια οφειλή 800 ευρώ; Πώς επετράπη να γίνει έξωση σε ένα σπίτι που ζούμε μέσα από το 2006 και είμαστε ενοικιαστές από το 2004; Τα παιδιά μου, ο ένας τελειόφοιτος φοιτητής και η άλλη μεταπτυχιακή, έχουν μεγαλώσει σε αυτό το σπίτι».
Άμεσα κινητοποιήθηκε δεκάδες κόσμος μέσα από τα δίκτυα αλληλεγγύης ενάντια στους πλειστηριασμούς. Σε ελάχιστη ώρα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο φραγμό της αστυνομίας μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών, συνδικαλιστές/ριες, κόσμος της γειτονιάς, αγωνιστές/ριες από όλο το φάσμα της αριστεράς, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ(μ-λ), τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ο δρόμος που οδηγεί στο σπίτι της οδού Πολυλά είχε κλείσει από διμοιρίες των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ κι άντρες της ΟΠΚΕ. Εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία πολλών οχημάτων της Πυροσβεστικής (τουλάχιστον τρία μετρήσαμε εμείς), ενώ οι πυρκαγιές μαίνονταν σε δεκάδες σημεία της χώρας.
«Το τηλεφώνημα της Δήμητρας Καλδή μας ενημέρωνε ότι τρυπάνι σπάει ξανά την κλειδαριά της πόρτας της για να προχωρήσουν στην έξωση με πυροσβεστικό όχημα και 4 διμοιρίες ΜΑΤ να συνοδεύουν τους κλητήρες. Αυτή είναι η εγγύηση της κυβέρνησης της ΝΔ για την Α' κατοικία, να στην αρπάζουν τις μέρες των φονικών πυρκαγιών με τέσσερις νεκρούς και να στέλνουν πυροσβεστικά στα Πατήσια αντί να τα στείλουν εκεί που χάνονται ζωές.
Ο Μπακογιάννης και η δημοτική αρχή δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν έξωση για 800 ευρώ για κοινόχρηστα, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων κυκλώματος λωποδυτών. Η κυβέρνηση των κορακιών είναι ώρα να ανατραπεί» σχολιάζει η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, μέλη της οποίας συμμετείχαν από νωρίς το πρωί στη συγκέντρωση.
Η αστυνομία δεν δίστασε να επιτεθεί στον κόσμο της αλληλεγγύης με χημικά και ξύλο προκαλώντας μάλιστα τον τραυματισμό μερικών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
«Έχουμε παρευρεθεί συμπαραστάτες σε πολλές εξώσεις. Αλλά αυτό που έγινε σήμερα, με τη βία που χρησιμοποιήθηκε, είναι πρωτοφανές» μας λέει η Ελένη Πιεροπούλου από την Ενωτική Πρωτοβουλία Κατά των Πλειστηριασμών. «Το προηγούμενο διάστημα η Ενωτική Πρωτοβουλία ήρθε σε διαπραγμάτευση με τον νέο ιδιοκτήτη του σπιτιού και μας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες όσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».
Παρά τις επιθέσεις η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε. Αντίθετα όσο πέρναγε η ώρα μεγάλωνε. «Εδώ δεν ήρθαμε για ηλιοθεραπεία – ήρθαμε να σώσουμε μια πρώτη κατοικία», «Με ΜΑΤ κι αστυνομία τα σπίτια του λαού τα παίρνει η μαφία», «Κανένα σπίτι σε χέρια λωποδύτη» έλεγαν μερικά από τα συνθήματα που επαναλαμβάνονταν μέσα στη φριχτή ζέστη από τους αλληλέγγυους, ενώ ταυτόχρονα η Δ. Καλδή και η οικογένειά της έδιναν τη μάχη της διαπραγμάτευσης με τις αρχές. Αυτή η επιμονή τελικά νίκησε. Μετά από πολλές ώρες η Δήμητρα Καλδή εμφανίζεται μπροστά στο μπλόκο των ΜΑΤ με υψωμένη γροθιά και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. Είχε δοθεί η εντολή να αποχωρήσει η αστυνομία και να δοθεί νέα αναβολή στη διαδικασία της έξωσης.
«Τι κοινωνία είναι αυτή, να καίγεται όλη η Ελλάδα κι αυτοί να έρχονται για 800 ευρώ οφειλή και να μας πετάξουν στο δρόμο μέσα στον καύσωνα; Και να φέρνουν και τόσα πυροσβεστικά ενώ παντού υπάρχει έλλειψη;» δήλωσε γεμάτη αγανάκτηση. «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που συμπαραστάθηκε και τους πολιτικούς φορείς που ήταν εδώ. Αλλά έχουμε κι ένα κράτος, ένα πρωθυπουργό, μια πρόεδρο δημοκρατίας. Που είναι αυτοί; Δεν έχω δει κανέναν εδώ».