Διεθνή
Να απελευθερωθεί ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι

Πλήθος πανεπιστημιακών, συνδικαλιστών, καλλιτεχνών υπογράφουν το διεθνές κάλεσμα απελευθέρωσης  του ρώσου αντικαπιταλιστή διανοούμενου και αντιπολεμικού ακτιβιστή Μπόρις Καγκαρλίτσκι που κρατείται από το ρωσικό κράτος με την κατηγορία της «δικαιολόγησης της τρομοκρατίας». Όπως αναφέρει το κείμενο:

«Γράφουμε διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην κράτηση του Μπόρις Καγκαρλίτσκι, η δίκη του οποίου πρόκειται να διεξαχθεί στην απομακρυσμένη βόρεια πόλη 

Syktyvkar προκειμένου να αποτραπούν οι διαμαρτυρίες. Ο Καγκαρλίτσκι ήταν αριστερός αντιφρονών κατά την ύστερη σοβιετική εποχή και συνελήφθη για “αντισοβιετικές δραστηριότητες” το 1982. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το πλούσιο συγγραφικό του έργο τον καθιέρωσε ως τον πιο γνωστό κριτικό μαρξιστή της Ρωσίας. Έχει διδάξει σε πολλά ρωσικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχει διευθύνει το Ινστιτούτο Μελετών Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων και είναι συνεργάτης του Transnational Institute. 

Η σύλληψη του Καγκαρλίτσκι αποτελεί αναμφίβολα απάντηση στην αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ως μέρος μιας γενικότερης επίθεσης κατά της αντιπολεμικής αριστεράς. Τον Ιούνιο η ρωσική κυβέρνηση τον κήρυξε «ξένο πράκτορα». Αυτό είναι παραλογισμός. Ο Καγκαρλίτσκι υπήρξε ευθύς επικριτής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της Δύσης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και εξέχουσα μορφή του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Καλούμε τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να σεβαστούν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα διαμαρτυρίας των πολιτών της και να απελευθερώσουν τον Μπόρις Καγκαρλίτσκι καθώς και όλους τους άλλους κρατούμενους λόγω της αντιπολεμικής τους στάσης, αμέσως και άνευ όρων».

Ανάμεσα στου υπογράφοντες βρίσκονται ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία, βρετανοί και ιρλανδοί βουλευτές, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο μουσικός Μπράιαν Ίνο, δεκάδες συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί και συγγραφείς -όπως ο Άλεξ Καλλίνικος, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο Ταρίκ Αλί, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Νίκος Στραβελάκης, ο Νίκος Θεοχαράκης- ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος στη πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης Πάνος Γκαργκάνας, η Μαρία Στύλλου διευθύντρια του Σοσιαλισμού από τα Κάτω, συνδικαλιστές, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.