Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργιακό μέτωπο για την υπεράσπιση του ΕΣΥ

22/2, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Από την Αθήνα μέχρι τα νησιά το ΕΣΥ αγκομαχά από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Στην Κρήτη, την πραγματοποίηση, άμεσα, σύσκεψης όλων των σχετιζόμενων φορέων του νησιού «προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρότατα προβλήματα και να διεκδικηθούν λύσεις», ζητάνε με κοινή ανοιχτή επιστολή τους, τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειου, Αγ.Νικολάου, Σητείας, Χανίων, Ρεθύμνου, Διαλυνάκειου, οι Ενώσεις Γιατρών του νησιού, οι σύλλογοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ. Όπως αναφέρουν: 

«Η κατάσταση στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι χιλιάδες, οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και οι λίστες για προγραμματισμένα χειρουργεία είναι τεράστιες. Οι μετακινήσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) στα νοσοκομεία ή από τμήμα σε τμήμα δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, απεναντίας δημιουργούν νέα προβλήματα. Τα σωματεία μας διεκδικούν ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό όλων των  απαραίτητων ειδικοτήτων, μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Απαιτούμε να μην κλείσει καμία δημόσια δομή Υγείας στο νησί αλλά να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν και νέες όπου χρειάζεται, χωρίς πληρωμές άμεσες η έμμεσες από τους ασθενείς, με εκδίωξη των εργολάβων». 

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, οι ελλείψεις προσωπικού καταλήγουν σε εντάσεις που τις πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που φορτώνονται κι όλο το εξοντωτικό βάρος της εργασίας. Χαρακτηριστική η καταγγελία των τραυματιοφορέων του ΓΝΑ Γεννηματάς, όπου το βράδυ του Σαββάτου 5 Αυγούστου στην γενική εφημερία, έμπειρη τραυματιοφορέας με αρκετά χρόνια στο νοσοκομείο, δέχτηκε φραστική και σωματική επίθεση. Όπως καταγγέλλουν «Συνοδός ασθενή που περίμενε αρκετή ώρα στη σειρά για αξονική του συζύγου της, θεώρησε ότι η συνάδελφος μας, της "έκλεψε" τη σειρά προωθώντας άλλο περιστατικό σε φορείο στον αξονικό. Αμέσως μπούκαρε μέσα στον Αξονικό, επιτέθηκε στην συνάδελφο προκαλώντας της εκδορές αλλά και τραυματισμό του καρπού της».

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου τη Δευτέρα 7/8 διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα. «Δεν πάει άλλο. Έχουμε φτάσει στο σημείο της εξουθένωσης εδώ και καιρό αλλά τώρα βλέπουμε ότι κινδυνεύει άμεσα και η σωματική μας ακεραιότητα. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει παραπάνω προσωπικό στους τραυματιοφορέας αλλά καινούριους βλέπουμε με το σταγονόμετρο. Έχουμε συναντηθεί ξανά και ξανά με την διοίκηση αλλά φως δεν βλέπουμε» υπογραμμίζουν.

Συντονιστικό Νοσοκομείων

Σε «συγκρότηση απεργιακού μετώπου απέναντι στη διάλυση του ΕΣΥ με ένα πυκνό απεργιακό πρόγραμμα» καλεί σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Νοσοκομείων που προχωράει μέσα στον Αύγουστο σε εξορμήσεις και περιοδείες σε μια σειρά νοσοκομεία πανελλαδικά. «Είναι κρίσιμο ακόμα και μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού να οργανωθούμε ξανά σε κάθε νοσοκομείο. Δεν έχουμε λόγο να περιμένουμε… Ο  υπ. Υγείας Χρυσοχοΐδης δηλώνει αναρμόδιος -ακόμα- για όλα τα ζητήματα και το μόνο για το οποίο έχει δεσμευτεί είναι η αλλαγή στο φθινόπωρο των διοικητών των νοσοκομείων στο όνομα της ανεπάρκειας αλλά και για κάτι χαζομάρες περί επάνδρωσης του ΕΚΑΒ με πυροσβέστες, μπάτσους και φαντάρους» αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων. 

«Η συνάντηση με τον Ά. Γεωργιάδη την 1/8 δεν κατέληξε πουθενά», δήλωσε στην ΕΑ η Ζαννέτα Λυσικάτου, που συμμετείχε ως μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ στη συνάντηση. «Ζητήσαμε μονιμοποιήσεις, αυξήσεις, αναβάθμιση της Υγείας, αλλά ουσιαστικά μας είπε ότι αυτά δεν γίνονται. Οι συμβασιούχοι, κάποιοι από αυτούς, μπορεί να πάρουν κάποια παράταση, αλλά δεν θα γίνουν ποτέ αορίστου, μας ξεκαθάρισε. Η κυβέρνηση, μέσα από τις συναντήσεις υπουργών με ομοσπονδίες και σωματεία θέλει να δείξει ότι κάνει διάλογο. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ουσιαστική να μας ακούσει. Αν δεν παλέψουμε απεργιακά με διάρκεια δεν πρόκειται να κάνουν πίσω».

«Οι συνάδελφοι είναι όλοι αγανακτισμένοι από το νέο μισθολόγιο-κοροϊδία, από το επίδομα Ανθυγιεινού που πετάει εκτός το 1/3 του προσωπικού, από την μη ανακοίνωση για τα ΒΑΕ (που το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων εξαιρείται) και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που δυσκολεύει την καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου που έχει καθημερινά να εξυπηρετήσει όλο και περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Αγίου Σάββα.  «Έχουμε ανάγκη από ουσιαστικούς αγώνες που δεν θα περιορίζονται σε μία μέρα δράσης τώρα και την επόμενη σε δύο μήνες».