Περιβάλλον
Πυρκαγιές: «Κόμβοι» καταστροφής

28 νεκροί ήταν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 22/8 ο φονικός απολογισμός των πυρκαγιών που καίνε ξανά τις τελευταίες μέρες όλη τη χώρα. Είκοσι επτά από αυτούς ήταν πρόσφυγες στον Έβρο και ένας κτηνοτρόφος στη Βοιωτία. 

Το ξημέρωμα της Τρίτης 22/8 βρήκε την Αλεξανδρούπολη για τέταρτη μέρα περικυκλωμένη από τις φλόγες. Λίγες ώρες νωρίτερα ξεκίνησε η εκκένωση του νοσοκομείου της πόλης. Χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων του νοσοκομείου, οι ελαφρά ασθενείς στάλθηκαν στα σπίτια τους, τα νεογνά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καβάλας, ενώ το λιμάνι της πόλης μετατράπηκε σε υπαίθριο νοσοκομείο, με το μοναδικό πλοίο που εκτελεί τη γραμμή με την Σαμοθράκη να επιτάσσεται για να μπούνε μέσα ασθενείς από τις ΜΕΘ.  

Το ρεύμα έχει πέσει σε πολλές περιοχές και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν απεγνωσμένα να διορθώσουν τις βλάβες. Αγρότες με τρακτέρ και άλλοι κάτοικοι προσπαθούν στο πλευρό των πυροσβεστών, που μάχονται σε μια άνιση μάχη, έχοντας και αρκετούς τραυματίες, τρεις ολόκληρες μέρες στα μέτωπα σε κυριολεκτικά δεκάδες χωριά και οικισμούς. Εκατοντάδες κάτοικοι από τις περιοχές που εκκενώθηκαν αναζητούν καταφύγιο στο δημοτικό θέατρο, σε γυμναστήρια της πόλης. Τη νύχτα όταν η φωτιά πέρασε πάνω από το πεδίο βολής Αλίκη, ακούγονταν εκρήξεις, ο διοικητής του στρατοπέδου έκανε λόγο για «ασύλληπτη ταχύτητα της φωτιάς». 

Η φωτιά που ξέσπασε, σύμφωνα και με τη δήλωση του δημάρχου της πόλης, από κεραυνό στις 19 Αυγούστου, αφέθηκε να ξεφύγει, σπάζοντας σε διάφορα μέτωπα με αποτέλεσμα μια ολόκληρη πόλη να απειλείται. Το «προστατευόμενο» δάσος της Δαδιάς ξανακαίγεται αφού πέρσι καιγόταν για δέκα ολόκληρες μέρες. Επτά ήταν συνολικά τα μεγάλα μέτωπα, στην Κύθνο, στην Εύβοια, την Κομοτηνή, στην Καβάλα, στον Ασπρόπυργο και στη Φυλή.   

Στο μεταξύ η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Ασπρόπυργο απειλεί αποθήκη με χημικά και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ενώ η φωτιά που ξέσπασε πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα, όπως καταγγέλλει ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλους της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ του σωματείου, «σε ιδιωτική έκταση με δέντρα και ξερόχορτα αναδεικνύει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία μέριμνα για ουσιαστική αντιπυρική προστασία ακόμα και δίπλα σε νοσοκομεία ή σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις».  

Εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη στρέμματα καμμένα, μια τεράστια καταστροφή ανθρώπινων ζωών, σπιτιών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κοπαδιών, περιουσιών, δασών, άγριων ζώων, περιοχών natura -η τρίτη μέσα στο φετινό καλοκαίρι- με τους εργαζόμενους και τον απλό κόσμο να δίνει τη μάχη για να σταματήσει τις πυρκαγιές. Και μια κυβέρνηση όχι απλά ανίκανη αλλά υπεύθυνη για το εύρος της καταστροφής.  

Υπεύθυνη για τα χιλιάδες κενά στην Πυροσβεστική που εδώ και χρόνια καταγγέλλουν οι πυροσβέστες. Για τα λιγοστά και παμπάλαια πυροσβεστικά αεροπλάνα που πέφτουν –το τελευταίο πριν από μόλις ένα μήνα- γιατί λειτουργούν με τεχνολογία της δεκαετίας του ‘70. Για την εγκατάλειψη της δασοπροστασίας μέσα από τη διάλυση των δασικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών των περιφερειών. Αντιπυρικές ζώνες, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμός δασών, εγκατάσταση κρουνών –απαραίτητες εργασίες παρατημένες εδώ και χρόνια λόγω των περικοπών στον «άχρηστο» δημόσιο τομέα.  

Τα δε, έκτακτα μέτρα που παίρνει, στην πραγματικότητα βοηθάνε τη φωτιά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση που εξήγγειλε ο Κικίλιας μεταφράζεται στο ότι δεν θα υπάρχουν άνθρωποι για να εντοπίσουν εστίες φωτιάς και να υπάρξει έγκαιρη πυρόσβεση. Αντί να προσπαθήσει να στηρίξει τους κατοίκους να βοηθήσουν οργανωμένα στον αγώνα να προστατεύσουν τα σπίτια τους, τους αφήνει να παλεύουν μόνοι τους θεωρώντας ότι έκανε το καθήκον της στέλνοντας τα μηνύματα στο 112.

Χυδαία προπαγάνδα    

Το μόνο που ξέρει να κάνει πέρα από το «εκκενώστε» αυτή η κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιεί το χάος που η ίδια δημιουργεί για να εξαπολύσει την πιο αρρωστημένη και χυδαία προπαγάνδα επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε «μυστηριώδεις εχθρούς». Το βράδυ που απειλούνταν το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με απόφαση του υπουργού Γιάννη Οικονόμου, δόθηκε διαταγή οι περιπολίες στον Έβρο «να αυξηθούν, έτσι ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα, παράτυποι μετανάστες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην χώρα»!  

Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μόνο μέλημα του υπουργείου ΠΡΟΠΟ είναι μη τυχόν και περάσει κανένας μετανάστης τα σύνορα –αντί να προσπαθεί να σώσει τους ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο δάσος. Με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτεί όλο τον ακροδεξιό εσμό των αυτόκλητων «εθνοφυλάκων» που έχει δημιουργήσει στον Έβρο να μαζεύονται στην Αλεξανδρούπολη και να σχεδιάζουν περιπολίες οπλισμένοι με ρόπαλα και να ψάχνουν τους μετανάστες γιατί τάχα αυτοί βάζουν τις φωτιές!  

«Στις δύο τη νύχτα μας ειδοποίησαν να φύγουμε από τα σπίτια γιατί πλησίαζε η φωτιά ενώ ταυτόχρονα ξεκινούσε εκκένωση στο νοσοκομείο και το γηροκομείο» μας μεταφέρει ο Γιώργος Μποτσίδης το πρωί της Τρίτης 22/8 από την πολη της Αλεξανδρούπολης. «Ο κόσμος είναι εξοργισμένος. Αλλά ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό που βλέπουμε. Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, οι περιφέρειες, ο δήμος και οι προτεραιότητές τους που το τελευταίο που νοιάζονται είναι η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση. Εδώ και εβδομάδες βασικό θέμα στην Αλεξανδρούπολη είναι αν θα βάλουν καρφιά στην Εγνατία προεκειμένου να εμποδίζουν τη διέλευση των αυτοκινήτων που μεταφέρουν πρόσφυγες γιατί τάχα από αυτούς κινδυνεύει η “ασφάλεια” του κόσμου. Και δεν μπορούν να προστατεύσουν ούτε το νοσοκομείο».     

Και επειδή δεν φτάνει η στοχοποίηση των προσφύγων, έχουμε και τη στοχοποίηση της μειονότητας. Όπως διαβάζουμε «κατόπιν διαταγών του ΑΓΕΕΘΑ, έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη την παρέβριο» ενώ «έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά»! Έχουμε κάψει τη μισή Ελλάδα, να μια ευκαιρία να τα ρίξουμε στους πρόσφυγες και στους «Τούρκους πράκτορες».  

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύει με τον πιο ζοφερό τρόπο όλη την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.   

Η Αλεξανδρούπολη «στρατιωτικός κόμβος» για να περνάνε τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, η Αλεξανδρούπολη «ενεργειακός κόμβος» αγωγών που θα μεταφέρουν το LNG από τη βάση για υγροποιημένο αέριο που σχεδιάζουν στο λιμάνι, η Αλεξανδρούπολη «εμπορικός κόμβος» για το σιτάρι της Ουκρανίας, η Αλεξανδρούπολη κόμβος «πράσινης ανάπτυξης» με γιγαντιαία σχέδια τοποθέτησης θαλάσσιων ανεμογενητριών –η Αλεξανδρούπολη της «ανάπτυξης» και της «εθνικής ασφάλειας» του φράχτη, η Αλεξανδρούπολη που δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε καν το νοσοκομείο και τους ανθρώπους της. Ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε το μέγεθος της καταστροφής αν προχωρήσουν κι άλλο αυτά τα σχέδια.